Türkiye'ye özel alan adları geliyor

Dot TK yeni Türkçe alan adlarıyla Türk internet sektöründe büyük bir yeniliğe imza atmayı planlıyor.

Türk alan adları

İnternette alan adı kaydı yapan Dot TK, Türkiye pazarına girdi. "Türk İnternet Adresi" olmayı hedefleyen firma, sunacağı yeni Türkçe alan adlarıyla, Türk internet sektöründe büyük bir yeniliğe imza atacak.

İstanbul'da bir ofis açan Dot TK firması, hızlı, kolay ve uygun maliyetli Türkçe alan adı kayıtları yaparak, sektörde büyük bir yeniliğe imza atacak.

Bilindiği gibi, web sitesi ve e-posta adresleri, alan adlarıyla tanınıyor. Herkes .COM ve .ORG gibi jenerik alan adı uzantılarını biliyor. Dot TK, Türkiye pazarı için yeni bir uzantı sunuyor: .TK.

Dot TK, bu yeni alan adlarının, hem Türkiye pazarı, hem de Türk halkı için önemli ve olumlu etkisi olacağını tahmin ediyor. Dot TK CEO'su Joost Zuurbier, konu hakkında şunları söylüyor: "Sunulan yararlar ortadadır. Dot TK, açıkça TürK alan adını temsil ediyor. Halkın kolayca hatırlayabileceği açık ve basit bir web adresi, hem müşteri, hem de web sitesi sahibi açısından gerçek bir avantaj."

Pek çok sektör uzmanı, Türkiye'deki diğer yerel alan adı kayıt sistemlerinin çok bürokratik, yavaş ve karmaşık olduğunu kabul ediyor. Dot TK ile, şirketlerin herhangi bir sicil belgesi ya da vergi bilgisi sunması gerekmiyor. .TK alan adı, herkes tarafından birkaç saniyede alınabiliyor ve .COM.TR için ödenen ücretin dörtte birine mal oluyor.

Dot TK İş Geliştirme Müdürü Matt Kelly, Türkçe kayıtların her zaman kolay olmadığını söyleyerek şunları kaydediyor: "20 farklı .TR türünün bulunması ve bu alan adlarını kaydettirme sürecinin son derece zahmetli olması nedeniyle, pek çok Türk şirketi, Türkçe alan adı almanın çok zor olduğunu düşünüyor. Dot TK ile, alan adlarının bulunabilirliği konusunda hiçbir kısıtlama olmayacak ve mevcut Türkçe alan adı pazarındaki bürokrasi hiçbir şekilde yaşanmayacak. Bu durum, hiç kuşkusuz, Türkiye'de web sitesi sahibi olanların ilgisini çekiyor; çünkü, form doldurmak yerine müşterilerini etkilemek için harcayabilecekleri değerli zamanları kendilerine kalıyor."

Türk internet pazarı hızla büyüyor. Bu pazarda, halihazırda 16 milyonu aşkın online kullanıcı bulunuyor. Dot TK, kendini dünya sahnesinde önemli bir güç olarak konumlandırmaya çalışan Türkiye için, açık ve erişilebilir bir internet kimliği sunmayı amaçlıyor. Alan adları, www.dot.tk adresinin yanı sıra Türkiye'deki pek çok İnternet Servis Sağlayıcıya ya da Web Hosting (Barındırma) Sağlayıcıya kaydettirilebiliyor.

Sık sorulan sorular

Sık sorulan sorular

Neden Türkiye'de bir kullanıcı .TK alan adını tercih etsin?
Dot TK, TürKiye ile yakından ilintili. Alan adları, basit ve kolay hatırlanır nitelikte. KULTUR.TK adresinin, Türkiye ve kültürü hakkında bir web sitesini temsil etmesi gibi. Bunun dışında, alan adları, son derece rekabetçi ücretlere sahip bulunuyor. Kayıt işlemi, dünyanın en hızlı süreçlerinden biri. Şirketlere alan adı kısıtlaması getirilmiyor. Ayrıca alan adları, .COM.TR/.NET.TR/.ORG.TR/.NAME.TR sisteminden daha basit ve daha az karmaşık. Dot TK alan adları, tescil sahiplerine ait web sitelerinin internette kolayca bulunabilmesini sağlıyor. Hız, basitlik, esneklik ve ilinti unsurlarını birleştiren bir sistem, Türkiye'de bugüne kadar sunulmadı.

Halihazırda .COM.TR adresi olan bir şirket ne yapacak?
Bu müşterilerin seçim şansı var. Ya .TK adreslerini hemen şimdi alabilirler ya da bunu .COM.TR adresleriyle birlikte, .COM.TR'nin geçerlilik süresi bitene kadar kullanabilirler. (Aynı web sitesine açılan iki adrese sahip olmanın sakıncası yoktur.) Bu seçenek, birinden diğerine yumuşak bir geçiş yapacakları anlamına gelir. Başka bir şık olarak, .COM.TR (ya da .NET.TR ya da bir başka .TR) adreslerinin süresi bitinceye kadar bekleyebilir ve sonra .TK için kayıt yaptırabilirler. Bu seçeneğin şu riski vardır; istedikleri .TK alan adı, talep ettiklerinde çoktan alınmış olabilir.

Bu sistemin Türk tüketiciye faydası nedir?
Türkçe alan adı sistemi şu anda çok karışık. .TR ile biten 20'yi aşkın farklı alan adı var. Bu durum, bir web sitesini bulmak isteyen, ama .COM.TR, .NET.TR, WEB.TR, INFO.TR, BIZ.TR, TV.TR, BBS.TR ya da diğer bir düzine uzantıdan hangisiyle bittiğini bilmeyen ortalama bir internet kullanıcısına yarar sağlamıyor. Dot TK, her zaman aynı biçimde bitiyor; basit, ilintili, hatırlanabilir, iki harfli bir kısaltmayla: .TK.

Kayıt süreci ne kadar hızlı?
Ana web sitesi www.dot.tk'de herkes alan adlarının hâlâ müsait olup olmadığını kontrol edebiliyor. Müsaitse, online ödeme kabul ediliyor ve alan adı derhal kullanılabiliyor. Bütün işlem, en fazla iki dakika sürüyor. Diğer kayıt büroları, tescil ettiren kişilerden, şirket belgelerini sunmalarını talep ediyor ve işlemler, birkaç hafta sürebiliyor. İşte bu noktada Dot TK, Türk web sitesi sahiplerine bir başka avantaj daha sunuyor. Zamanları değerli olan bu kişiler, bu zamanı form doldurmak yerine müşterilerini etkilemek için kullanabiliyorlar.

Eğer bir kişi zaten alınmış bir alan adı isterse ne olacak?
Dot TK, diğer yerel kayıt bürolarının aksine, insanların hangi alan adlarına kayıt yaptırabilecekleri konusunda kısıtlamalar getirmiyor. Bunun anlamı şudur; insanların alan adları için erken kayıt yaptırmaları önemlidir; böylece, daha sonra hayal kırıklığına uğramaktan kurtulurlar. Bütün Dot TK alan adları, önce gelen hizmeti önce görür esasıyla sunulur. Dot TK, Dot TK alan adlarıyla ilgili herhangi bir uyuşmazlık için, resmi bir Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Politikası benimsemiştir.

Dot TK'in neden resmi Türkçe Alan Adı olduğunu ima ediyorsunuz?
Dot TK, resmi Türkçe Alan Adı değil. Resmi Türkçe Alan Adı .TR'dir. Ne var ki, Dot TK olarak, Türkiye'deki internet kullanıcılarıyla ve internet sektörüyle yapılan çok sayıda görüşmeden, şu sonuca vardık: .TR alan adları üzerinde öyle çok kısıtlama ve bürokrasi bulunuyor ki gerçekten bir alternatife ihtiyaç duyuluyor. Bu alternatif, başka bir deyişle .TK uzantısı, kolay, hızlı ve uygun maliyetlidir.

Halihazırda Dot TK kanalıyla kaç alan adı kaydettirilmiş bulunuyor?
Dot TK, global bir kayıt bürosudur. Çok çeşitli iş modellerinin bulunduğu bir dünyada, Dot TK her gün binlerce yeni alan adı kaydediyor. Dot TK yönetimi, Dot TK kayıtlarında kaç adet aktif alan adının bulunduğunu açıklama yetkisine sahip değildir. Dot TK, Türkiye pazarına girmesiyle, bu sayının önümüzdeki yıl katlanarak artmasını bekliyor.

Web sitelerinde .TK uzantısını taşıyan reklamlar var mı?
Dot TK'in aktif olduğu ve başka iş modellerini kullandığı diğer ülkelerde, Türkçe olmayan alan adlarının reklamları yayınlanıyor. Ne var ki Dot TK, Türkiye pazarına girerek ve İstanbul'da ofis açarak yeni bir iş modeli sunuyor. Buna göre, .TK alan adlarını Türkiye'deki temel alan adı uzantısı yapmayı hedefliyor. Dot TK, bu hedefine ulaşmak için, Türk müşterilerin web sitelerinde reklam yayınlamayacak. Müşteriler, elbette, isterlerse kendi web sitelerinde kendi ya da iş ortaklarının reklamlarını yayınlamakta serbestler. Türkiye'deki tescil sahipleri, kendi alan adlarının tüm kontrolünü ellerinde tutuyorlar, yasal mülkiyet haklarına sahip bulunuyorlar ve isterlerse kendi Alan Adı Sunucularını işletebiliyorlar.

Dot TK, web sitelerinde kaçak içeriğe izin veriyor mu?
Türkiye'deki tescil sahipleri, alan adları için tam lisansa sahip olduklarından, alan adlarıyla istedikleri her şeyi yapabilirler. Ne var ki, bütün tescil sahipleri, .TK alan adı kayıtlarının şart ve koşullarına tabidirler. Bu şart ve koşullara göre, Dot TK Kayıt Bürosu, yasal mercilerin suç kovuşturmasına tabi olan herhangi bir kaydı iptal edebilir, erteleyebilir ya da reddedebilir.

Dot TK merkez ofisi neden Türkiye'de bulunmuyor?
Dot TK, dünya çapında farklı iş modelleri bulunan bir global kayıt bürosudur. Dot TK, Türkiye'deki .TK alan adlarına yönelik ihtiyacı karşılamak için İstanbul'da bir ofis açtı. Dot TK, yurtdışındaki ofisleri sayesinde, Türkçe .TK alan adı kayıt deneyiminin aynı kalitede olmasını sağlıyor. Dot TK'in teknik altyapısı, temel olarak Hollanda ve İngiltere ofislerinden kontrol ediliyor. Ülke koduna sahip üst düzey bir alan adı kaydı, köken sunucularını korumak için, mükemmel bir internet bağlantısına ve uzmanlığına sahip olmalıdır. Güçlü bir servisi devam ettirmek için gerekli teknik kaynaklar, Hollanda ve İngiltere'de daha kolay temin ediliyor.

Hizmetiniz ne kadar güvenli?
Dot TK'in Hollanda, Almanya, İtalya, İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya, Japonya ve ABD'de sunucuları bulunuyor. Çokkatmanlı ve çokyedekli altyapısı sayesinde milyonlarca kayıt yönetilebiliyor ve çalışma süresi garanti edilebiliyor. Sistem yönetimi, Amsterdam'daki merkez ofisten yapılıyor; sunucu altyapısı, 7 gün 24 saat izleniyor. Bu da bütün Dot TK alan adlarının kullanılabilir olmasını sağlıyor ve tescil sahiplerimizin ödeme verilerinin korunmasını garanti ediyor.

Türkiye'nin avantajı nedir?
Dot TK, orijinal olarak Türkiye için tahsis edilmiş bir alan adı kaydı değil. Ama Dot TK, Türkiye pazarı için açık ve erişilebilir bir internet kimliği sunabilir ki bu şu anda pazarın ihtiyaç duyduğu birşey. Bu, Türk işletmeler ve tüketiciler için bir avantajdır.

Neden .TK alan adları .COM.TR alan adlarından daha hızlı kaydedilebiliyor?
Dot TK, veritabanlarını ve köken sunucu altyapısını korumak için yeni web 2.0 teknolojisini kullanıyor. Dot TK, doğrudan herhangi bir kamu kuruluşu tarafından yönetilmiyor ya da doğrudan böyle bir kuruluşa karşı sorumluluk taşımıyor. Dolayısıyla, birçok bürokratik aşamayı ortadan kaldırabiliyor. Bu bürokratik aşamalar olmadığında, Dot TK kayıt süreci, bulunabilirlik kontrolü ve ödemeden oluşuyor. Ödeme yapılır yapılmaz, alan adı anında kullanıma açılıyor ve alan adındaki değişiklikler, dünya çapında köken sunucu ağı üzerinden 30 dakikada dağıtılıyor.

IANA veritabanına göre aslında Tokelau ülkesini temsil ederken neden Türkiye'yi temsil ettiğinizi iddia ediyorsunuz?
Dot TK, Güney Pasifik'te bulunan bu adalardaki Tokelau hükümeti ve Teletok telekomünikasyon şirketi ile kalıcı bir lisans anlaşması yaptı. Ada sakinlerinin sayısı çok düşük (1.500 kişiden az) olduğundan, Tokelau halkı, alan adlarını gerçek anlamda kullanmıyor. Dot TK Kayıt Bürosu'na lisans vererek, Dot TK'in alternatif alan adı sağlayıcılara ihtiyaç duyan Türkiye pazarına alan adı kayıtları sunmasını sağlıyorlar.

Dot TK alan adlarının diğer ülkelerde ücretsiz olduğunu duydum. Türkiye'de neden ücretsiz değil?
Dot TK, dünya genelinde farklı iş modelleri kullanıyor. Diğer ülkelerdeki ücretsiz alan adı kayıtları, otomatik reklamlara tabi oluyor ve sınırlı kullanıma sahip bulunuyor. Bu alan adlarının mülkiyeti, aslında kullanıcılara ait olmuyor. Kullanıcılar, Dot TK'in reklam ortaklarından birinin reklamını yayınlama karşılığında bu alan adlarını kullanabiliyorlar. Bu ise Türkiye pazarının ihtiyacı olan birşey değil. Türk müşteriler, alan adlarının tam mülkiyetine sahip olacaklar; hiçbir kullanım kısıtlaması getirilmeyecek; istenmeyen reklamlar olmayacak ve kullanıcılar, Dot TK DNS Hizmeti, Dot TK Trafik Kontrolü ve Dot TK E-posta Yönlendirme gibi ekstra hizmetlerden yararlanabilecekler.

Okuyucu Yorumları