Uganda Android telefonlarla kalkınıyor

Sonunda cep telefonunun yapamadığı şey kalmayacak! İşte bunu kanıtlayan son "mucize"!

Cepler bunu da yaptılar!

Cep telefonu firmaları, uzun zamandan beri gelişmemiş ülkelerdeki halkı güçlendirmek için hava durumu gösterme ve ekin fiyatlandırma gibi temel özellikleri olan telefonlar üzerinde çalışmışlardı. Şimdi ise Grameen Kuruluşu bu fikri üstün teknoloji düzeyine taşıyor.

Seattle merkezli Grameen şirketinin bu projesinde, Uganda'da çiftçiler Android işletim sistemi kullanan telefonlar sayesinde ne zaman ve nasıl ekin ekmeleri gerektiğini, çiftlik hayvanlarıyla nasıl ilgilenmeleri gerektiğini ve ürünlerini nerelerde satışa çıkarabilecekleri gibi birçok bilgiye ulaşabiliyorlar. Zamanla uzmanlaşan çiftçilerse "Kamu Bilgi Çalışanı" unvanını alarak kendi bölgelerinin bilirkişisi oluyorlar.

"İnsanlar, neden düşük maliyetli telefonlar yerine akıllı telefonları tercih ettiğimizi merak ettiler. Android telefonların birçok avantajı var." diyen Grameen Şirketi ICT Yenilikleri yöneticisi Heather Thorne ise bu konuya şöyle açıklık getirdi; "Android açık bir kaynak, bu yüzden Grameen konu hakkında çalışan elemanlarıyla, Android'i gelişmiş güç kullanımı sağlayacak ve herhangi bir ağa bağlanmadan uygulama özelliklerini kullanabilecek bir hale getirebilir."

Peki hangi telefon modelini kullanıyorlar?

Peki hangi telefon modelini kullanıyorlar?
Önce G1'le başlamışlar... Resim: Engadget

Grameen, projenin başında, HTC tarafından üretilen Android G1'i kullanmaya başlamıştı fakat şarj ömrünün çok kısa olduğu görülmüştü. Grameen artık Huwai tarafından üretilmiş ve yerel operatör MTN Uganda'dan satın alınmış, daha az şarj tüketen telefonlar kullanıyor.

Farklı ayırt edici özelliklere sahip telefonlar kullanmaktansa akıllı telefon kullanmak, şirket için çok daha avantajlı olmuş gibi gözüküyor. Şirket, "Kamu Bilgi Çalışanları"nın değerini görebilen diğer firmalarla da işbirliği yapmaya başladı. Bunun yanı sıra World Bank, Heifer International da köylülerle paylaşılan bilgi sistemine destek oluyor.

Okuyucu Yorumları