"Ultra Yoğun" Sabit Diskler Geliyor!

Singapurlu bilim insanları yeni bir teknoloji sayesinde sabit diskleri adeta baştan yaratacak!

"Ultra yoğun" sabit disk devrimi!

Gündelik hayatımızın artık ayrılmaz bir parçası olan bilgisayar kullanımı açısından veri depolama hayati bir önem taşıyor. Sadece bilgisayarlar değil aynı zamanda telefon ve tablet gibi mobil cihazlar da sürekli bir veri toplama ve depolama sürecine ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyacın giderek artması, bu alandaki teknolojik gelişmelerin de önemini iyice arttırıyor.

Bunun farkında olan bilim insanları veri depolama alanında yaptıkları çalışmalar sonucunda birçok önemli gelişmeye imza atmaya devam ediyor. Depolama alanında atılan bu en yeni adımlardan biri ise Singapur'un Bilim, Teknoloji ve Araştırma Ajansı tarafından gerçekleştirildi. Buna göre yakında santimetrekare başına depolanmış çok sayıda terabit veriler görmek mümkün olacak.

Normalde daha fazla veri depolandıkça ve bir arada paketlendikçe sürücülerin, istenen bilgileri vermesi için en azından 25 nanometrelik bir alan dahilinde konumlanması gerekiyor. Bahsi geçen yeni gelişmeyle birlikte "aktüatör mekanizmanın bu kayıtları artık sadece bir ya da iki nanometrelik bir alanda konumlandırması yeterli olacak."

TechRadar'da yer alan habere göre, Singapur'daki bilim insanlarından oluşan bu ekip bir süredir sabit disklerdeki verilere tam bir erişim için bazı yeni yollar üzerinde araştırmalar gerçekleştiriyordu. Ekibin bu doğrultuda geliştirdiği ana projede kullanılan tarak benzeri bir yapıya sahip silikon dişlerin sunduğu yüksek termal iletkenlik ve düşük termal genişlemesi sayesinde önemli bir ilerleme kaydedildi.

Araştırmacılar bu doğrultuda aktüasyon hızını geliştirmek adına olası yaklaşımlar üzerinde durduklarını ve teknoloji yeterince mükemmel hale geldiğinde piyasadaki cihazların depolama alanında önemli gelişmeler yaşanacağını belirttiler.

Okuyucu Yorumları