Vodafone'dan kız çocuklara tam destek

"Kız çocuklarımızı bilişim ve teknolojide kariyere hazırlıyoruz."

Kız çocuklarına tam destek

Teknolojiyi hayatın hizmetine sunarak toplumsal gelişimin ve değişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Türkiye Vodafone Vakfı'nın ekonomik ve sosyal kalkınmaya destek olma hedefiyle başlattığı 'Dijital Kalkınma Seferberliği' doğrultusunda kız çocuklarına yönelik de kodlama eğitimlerine başlandı. Türkiye Vodafone Vakfı'nın Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği kodlama eğitimi projesi, 7-14 yaş aralığında olan ve kodlamaya ilgi duyan tüm öğrencilere açık olarak sürdürülüyor.

"Projemizin önemli bir ayağı da kız çocukları olmaya devam ediyor"

Dijital bağlantılı Türkiye'nin mimarları arasında kadınların da olması gerektiğini vurgulayan Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci, 11 Ekim'de kutlanan "Dünya Kız Çocukları Günü" vesilesiyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türkiye'nin Dijital Dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen bir şirket olarak, ülkemizde çocukların dijital kültürle yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kodlama bilen çocuklar, Türkiye için hedeflediğimiz Gigabit Toplumunun hem mimarları hem de aktörleri olacak. Dünyada da çocukları dijital geleceğe hazırlamak konusunda ciddi bir rekabet söz konusu. Vodafone olarak, biz de ülkemizde dijital neslin yetişmesine katkıda bulunmak üzere yaklaşık 4 ay önce Dijital Kalkınma Seferberliği ilan ettik. Projemizin önemli bir ayağını da kız çocuklarına yönelik eğitim verilmesi olarak açıkladık. Kodlama eğitimleri sayesinde 'teknoloji tüketen' değil 'teknoloji üreten' bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Araştırmalara göre, bugün BT işletme teknisyenlerinin sadece %30'u, BİT yöneticilerinin sadece %15'i ve BT strateji ve planlama uzmanlarının sadece %11'i kadın. Biz bu oranların artırılması ve kız öğrencilerin bilişim ve teknolojiyi kariyer planları arasına almaya teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kodlama eğitimlerinin ilk etabında 232 kız öğrenciye kodlama eğitimi verdik. Diğer yandan Habitat Derneği, Mardin ve İstanbul'daki her bir merkezinde de kız çocuklarına özel eğitimler veriyor. Hedefimiz, 2 ayda 5 ilde toplam 1.000 çocuğa ulaşmak. Bu eğitimler sayesinde çocuklarımız sadece teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını öğrenecek. Türkiye'yi dijital geleceğe kız çocukları ile taşıyacağımız inancıyla çalışmalarımıza hızla devam ediyor, bu vesileyle tüm kız çocuklarımızın Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutluyorum"

"Yarını Kodlayanlar" projesi 7-14 yaş arasındaki tüm çocukları bekliyor

"Yarını Kodlayanlar" projesindeki eğitimlerde, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan Massachusetts Institute of Technology'nin (MIT) çocuklara yönelik geliştirdiği "Scratch" programı kullanılıyor. Proje için özel eğitim alan 25 gönüllü eğiticinin yönetiminde gerçekleştirilen 4 saatlik kodlama eğitimlerinde Programlama Nedir, Algoritma Öğreniyorum, Scratch'e Giriş, Scratch Hesabı Oluşturmak, Scratch'e İlk Adım, Scratch Stüdyosu, Dans Uygulaması, 10 Blokla Uygulama Yapmak, Kendi Orkestram, Karakterimi Hareketlendiriyorum, Özel Taşlar (Fonksiyonlar), Konuşma Balonları, Sahnelerle Hikayemi Oluşturuyorum, Labirent Oyunu, Helikopter Oyunu, Uygulamaya Eklentiler Yapmak gibi konular ele alınıyor. Proje süresince, çocuklardaki gelişim ve dönüşüm ise Algoritma Beceri Testleri ile ölçümleniyor. "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında ücretsiz düzenlenen eğitimler, kodlamaya ilgi duyan, 7-14 yaş aralığındaki her çocuğa açık bulunuyor.

Okuyucu Yorumları