webOS küllerinden doğuyor!

Uğruna büyük para harcandı ama büyük hayal kırıklığı oldu. O işletim sistemi, şimdi yeniden doğuyor!

Küllerinden yeniden doğuyor!

webOS akıllı telefon ve tablet platformu HP'nin gözünde ölü olabilir ama tamamen gönüllülerden oluşan bir grup, önümüzdeki üç yıl içinde işletim sistemini kullanan bir cihaz üreterek ona yeni bir hayat vermeye kararlı.

Kendilerine küllerinden tekrar canlanan efsanevi Zümrüdüanka kuşundan esinlenerek Phoenix International Communications adını veren grup öncelikli amaçlarının, "webOS kullanan yeni donanımların geliştirilmesi, üretilmesi ve uyarlanması için destek olmak" olduğunu açıkladı. Grup yayınladığı bildiride, "Phoenix, webOS konusunda benzer bakışa sahip dünyanın her yerinden firmalarla stratejik işbirliği kurarak webOS'u tekrar hayata geçiriyor" deniyor.

Hatırlamayanların hafızasını tazeleyelim; webOS ilk kez PDA ve akıllı telefon pazarının öncü firması Palm tarafından, tam da 2010 yılında HP bünyesine katılmadan önce son bir girişim olarak geliştirilmişti. İlk başlarda HP, webOS için büyük planları olduğunu, hatta satılan her HP PC'ye 2012 itibariyle webOS arabirimi yerleştireceğini açıklamıştı. Söylenene göre yazıcılar dahi webOS uyumlu olacak, webOS kullanan tabletler HP'nin, Apple'ı geride bırakarak, tablet pazarının lideri olmasını sağlayacaktı.

Ama olmadı... Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...

HP'nin tutmayan planları ve sonrası...

HP'nin tutmayan planları ve sonrası...

HP'nin son yıllarda yaptığı diğer pek çok plan gibi bu plan da istendiği gibi yürümedi. webOS telefon ve tablet öyle çuvalladı ki, TouchPad piyasaya çıktıktan sadece birkaç ay sonra geri çekildi. Kasım 2011'de, HP'nin webOS'u satmak istediği konuşulmaya başlandı. Hiçbir alıcı çıkmayınca HP yapılabilecek son şeyi yaptı ve bilişim camiasının yeniden can verebileceğini umarak kaynak kodu açtı.

İşte Phoenix tam da bu noktada devreye giriyor. HP bugünlerde aklı telefon planlarını kimseyle paylaşmamaya çalışıyor ama Phoenix, webOS tabanlı bir akıllı telefonun, "Phoenix dokunuşunun" da etkisiyle, "sosyal alanda, internet ve ötesinde ilgi uyandırabileceğini" düşünüyor.

Akıllı telefon pazarının şu haliyle bile ne kadar rekabetçi olduğunu düşünürsek henüz ilk günlerini yaşayan, gönüllülerden oluşan bir girişim için bunlar biraz abartılı hedefler gibi gelebilir. Bununla birlikte Phoenix uzun vadede, Çin'de üretim yapan küçük üreticilerden birisiyle ortak çalışarak bir ya da daha fazla webOS kullanan telefon üretmeyi hedefliyor. Öncelikli hedefleri, her şeyden önce düşük-orta seviyede bir cihaz üretmek; yüksek seviyeli cihazlar daha sonra gelecek.

Devamı, haberimizin üçüncü sayfasında...

Şimdiki hedef para toplamak...

Şimdiki hedef para toplamak...
Nexus S'te çalıştı...

Gruptan Matthew Zakutny, ilk amaçlarının webOS'u mevcut telefonlarda çalıştırılabilen bir uygulama haline getirmek olduğunu belirtiyor. Şimdilik sadece Google Nexus S'de ve "çok yavaş" çalıştırılabilmiş işletim sistemi...

Zakutny, bir Kickstarter başvurusu üzerinde çalıştıklarını, sitenin kitlesel kaynak imkanlarını kullanarak cihaz üretimi için gerekli 180.000 dolar ya da daha fazlasını toplamayı umduklarını belirtiyor.

Phoenix'in bu iddialı hedeflere ulaşmak için daha fazla yeteneği saflarına katması gerekiyor. Kuruluşun web sitesi, çalışanların şu an üç gruba; pazarlama, geliştirme ve finans bölümlerine ayrıldığını gösteriyor. Ama Phoenix'in aynı zamanda üç kurucusu olduğunu düşünürsek bu gruplar çok küçük olabilir.

Okuyucu Yorumları