Windows 10 yapı 10130'daki geliştirmeler!

Yeni simgeler, Başlat Menüsü geliştirmeleri ve fazlası, Windows 10'un yeni yapısında göründü!

Yapı 10130'da neler var?

Yeni ortaya çıkan Windows 10 yapı 10130, işletim sistemi üzerindeki rötuşlara devam ediyor. Cuma günü, güncellemeleri "hızlı" almayı kabul eden Windows 10 Insider üyelerine sunulan yapıda, yeni simgelerden başlat menüsü ayarlamalarına birçok küçük değişiklik var.

Yeni yapıyla birlikte Windows 10'un başlat menüsü, uygulama önerilerini ve son açılan uygulamaları açıp kapama tercihini size bırakıyor. İsterseniz açılışta tam ekran başlat menüsünü görmeniz bile mümkün. Bu arada Microsoft, sanal masaüstünün varsayılan düzeni için karar vermiş bulunuyor. Sanal masaüstlerinde görev çubuğunda hangi uygulamaların (makinedeki tüm uygulamaların mı, yoksa sadece etkin masaüstündeki uygulamaların mı) gösterileceği konusu bir süredir tartışılmaktaydı. Kazanan, "filtrelenmiş görev çubuğu" oldu ve bu davranış, varsayılan haline geldi. Ancak alternatif görünümü kullanmak isteyenler, Ayarlar uygulaması > System > Multitasking > Virtual Desktops yoluyla bunu yapabiliyorlar.

Bunun yanında Continuum'un tablet modunda uygulama menülerinin geri döndüğü gözleniyor.

Windows 10 yapı 10130'daki geliştirmeler!

"Sıçrama listelerinde" yapılan bir değişiklik ise onlara tıkladığınızda, çeşitli seçeneklerin ekrana gelmesini sağlıyor. Son olarak yeni eklenen Cortana klavye kısayolu (Win + C), Microsoft'a göre klavye kullanıcıları için oluşturuldu. Modern bir PC ve Cortana'yı çağıracak bir mikrofona sahip olmayanlar, bu klavye kısayoluyla artık Cortana'yı açabilecek yeni bir seçeneğe sahipler.

Windows 10 yapı 10130'daki geliştirmeler!

"Önceki yapılarda tasarımımızın çok düz, zenginlikten yoksun olduğunu duyduk" diyen Insider programının sorumlusu Gabe Aul, yeni simgelerin mobildeki düz simgelerle masaüstündeki üç boyutlu simgeler arasında bir denge kurduğunu söylüyor. Elbette simgelerin yakın gelecekte yine değişmesi mümkün, bu yüzden yeni tasarımların kalıcı olmalarını beklememekte fayda var.

Aul, Windows 10'u yaz aylarında piyasaya sürmek için çalıştıklarını söylüyor. İşletim sisteminin yayınlanacağı tarih, şu an itibariyle Temmuz olacak gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları