Windows 7 RC testi: 2.Bölüm

2. Bölüm: CHIP Online'ın kapsamlı Windows 7 RC incelemesi kaldığı yerden devam ediyor...

TEST: Windows 7 RC - II

İncelemenin 1. Bölümüne ulaşmak için tıklayın...

Windows 7'de ne çapta devrimler yapıldı? Bu sorunun cevabı herkes tarafından görülebilir masaüstü-arabiriminin altında yatıyor.

Windows 7 tamamen Windows Vista teknolojisini baz alıyor. Yine de geliştiriciler sistemin en önemli noktalarında ufak çapta sayısız iyileştirme yaptı. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda Vista-temelinin anlamı özellikle şu oluyor: Vista altında güvenilir biçimde çalışan uygulamalar ve programlarla tam uyum. Bu sebeptendir ki, kullanıcılar donanım ve yazılım uyumluluğu konusunda büyük sürprizler yaşamayacak.

Teknoloji: Arayüzün altındaki yenilikler - IDaha hızlı başlangıç
Kullanıcılar Vista ile karşılaştırma yaptıklarında öncelikle sistem açılış hızının belirgin derecede kısaldığını fark edecekler. Bu performans artışı verimli bir kod-tabanından kaynaklanıyor. Bunun dışında geliştiriciler Windows 7 ile tetikleyici (trigger) tabanlı hizmet başlangıcı modelini sunuyor. Bu sayede Windows 7 başlangıç esnasında sadece en gerekli hizmetlere odaklanıyor. Tetikleyici, sistemin daha sonra ihtiyaç duyacağı hizmetleri önceden belirlenmiş şartlar söz konusu olduğu anda, kontrollü biçimde başlatıyor.

Buna ilaveten ön yükleme süreci, verileri daha akıllı biçimde önceden yükleyen, optimize edilmiş bir ön belleğe alma (prefetching) tekniği ve sürücüleri paralel yükleme mantığı ile destekleniyor. Windows 7, test sistemimizde Vista ile karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 13,5 daha hızlı.

Teknoloji: Arayüzün altındaki yenilikler - IDaha fazla işlemci ve bellek desteği
Windows 7 de 32- ve 64-bit olmak üzere iki farklı mimaride yayımlanacak. 64-bit tabanlı sürümler her şeyden önce daha büyük bir adresleme alanından faydalanıyor. Starter ve Home Basic sürümler en fazla 8 GB RAM destekliyor. Home Premium ise 16 GB'a kadar bellek ile genişletilebiliyor; Enterprise ve Ultimate'in ise teorik olarak 192 GB veriyi ana belleğe adresleme yetisi olduğu belirtiliyor.

Dört çekirdekten daha fazla çekirdeği olan işlemciler Windows 7 tarafından tamamen desteklenecek. Daha verimli eşitleme-teknikleri ve işlemleri mantıksal işlemci gruplarına dağıtma yöntemi sayesinde 256 çekirdeğe kadar destek sunuluyor. Paralel görev çalıştırma tekniği de performans artışı sağlayacak.

Download: Windows 7 RC

Teknoloji: Arayüzün altındaki yenilikler - II

Teknoloji: Arayüzün altındaki yenilikler - II
Paralel işleme (render): Uygulamalar daha ender sıra beklemek zorunda kalacak. (resim: Engineering Windows 7 Blog)

Arttırılmış grafik performansı
Bu paralellikten grafik performansı da yararlanıyor. Windows 7'den itibaren programlar örneğin bir pencere çizimi için kuyrukta beklemek zorunda kalmayacak. Bu tip render-süreçleri Windows 7'de paralel biçimde çalıştırılabilecek ki, bu da sistemin tepki süresine hatırı sayılır bir katkıda bulunacak.

Windows Vista altındaki ekran sürücüsü modeli (WDDM: Windows Display Driver Model) o an canlandırılmakta olan bellek bölümünün bir kopyasını sistem belleğine de göndermeyi şart koşuyordu. Windows 7'deki WDDM 1.1 ise canlandırılmakta olan verilerin sadece grafik donanımına ait bellekte depolanmasını sağlıyor. Ana belleğin gereksinimleri sürekli olarak düştüğünde buna paralel olarak bellek içeriğini farklı bir alana (takas dosyası) kopyalama zorunluluğu ortadan kalkıyor ve bu da performansı gözle görülür biçimde arttırıyor.

<strong>Paralel işleme (render):</strong> Uygulamalar daha ender sıra beklemek zorunda kalacak. (resim: Engineering Windows 7 Blog)CPU çekirdeklerini derin uykuya sokma
İşte bu, özellikle notebook kullanıcıları için ilgi çekici: Windows 7 enerji tasarrufuna katkıda bulunarak daha fazla pil süresine ulaşılmasını sağlayacak. Bunu gerçekleştirmek için Core-Parking (çekirdek park etme) geliştirildi. Bu teknik sayesinde çok çekirdekli bir sistem tam yükle çalışmadığı anlarda kullanılmayan çekirdekleri derin uykuya sokabilecek. Ayrıca sırada bekleyen uygulamalara tepki vermek için gerekli uyanma döngüleri daha iyi şekilde yapılandırılmış olacak. Tüm bunların bir sonucu olarak işlemci çekirdekleri daha ender uyanmak zorunda kalacak ve daha uzun süre tasarruf modunda kalabilecek.

Download: Windows 7 RC

Performans ve Benchmark'lar: Netbook'lar ne âlemde

Performans ve Benchmark'lar: Netbook'lar ne âlemde

Windows 7 RC engebeli benchmark parkurlarımızda cesur bir şekilde savaştı. Selef işletim sistemlerinin yanında beta-sürüm ile (Build 7000) karşılaştırıldığında da birçok iyileştirme söz konusu.

Performans ve Benchmark'lar: Netbook'lar ne âlemdePCMark 05 benchmark yazılımı günlük Windows kullanımının en önemli fonksiyonlarını ölçüyor. Örneğin ZIP sıkıştırma ve medya formatları arasında dönüşüm yapmanın yanında teorik bir boot süreci de temel alınan ölçütler arasında yer alıyor. Bunun dışında 3B performans ve sabit diskin kopyalama ve taşıma sırasındaki hızı da ölçülüyor. Puan ne kadar yüksekse ölçülen sistem o kadar iyi oluyor.

Yapılan testlerde Windows 7'nin nihai sürüm adayı toplam 6919 puan ile en yüksek değeri alırken, beta-sürüm (Build 7000) 6666 puan aldı. Windows XP Service Pack 3 6537 puan ile üçüncü sıraya yerleşti. Son sırada ise 6130 puan ile Windows Vista (SP1) yer alıyor.

Test setimiz önyükleme (boot) süresini ölçmek için analog bir resim çiziyor. Bu script on defa çalıştırılıyor; baz aldığımız değer bu on döngünün aritmetik ortalaması oluyor. Windows 7 RC 42,5 saniye de kullanıma hazır hale gelirken hemen arkasından beta sürüm 44 saniye ile takip ediyor. Windows XP (SP3) ortalama 44,5 saniyeye ihtiyaç duyarken Vista (SP1), devre dışı bırakılmış kenar çubuğuna rağmen 48,5 saniye ile son sırada yer alıyor.

Performans ve Benchmark'lar: Netbook'lar ne âlemdeWindows 7 netbook'larda nasıl çalışıyor?
Microsoft, Windows 7'nin zayıf sistemlerde de sorunsuz bir şekilde çalışacağını duyurmuştu. Bu sebeple RC sürümü iki farklı netbook'ta test ettik. Bunlardan biri Intel Atom platformunu baz alan, 2GB DDR2-RAM'li çiçeği burnunda netbook HP Mini 2140 idi. Windows 7'nin bu netbook'ta mükemmel bir şekilde çalışmasına şaşırmadık. Tüm bileşenler anında tanındı; uyumlu sürücü aramadan direkt internete bağlanabildik, doğru ekran çözünürlüğü seçildi ve tüm bağlantı arayüzleri fonksiyoneldi.

Asıl sürpriz görece daha zayıf donatılmış olan Medion akoya mini E1210'yi kullandığımızda ortaya çıktı; cihazın RAM miktarı sadece 1 GB. Fakat Windows 7 için bu bir problem teşkil etmiyor: Kurulum, kullanım ve çalıştırma rahat ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Windows Vista'yı böyle bir sistemde bu kadar pürüzsüz bir şekilde kullanamazsınız.

KARŞILAŞTIRMALI BENCHMARK SONUÇLARI
Windows XP Windows Vista Windows 7 Beta Windows 7 RC
PCMark 2005 (Toplam değerlendirme) 6537 6130 6666 6919
CPU testleri 6847 6823 6717 6773
Bellek testleri 5802 5637 5701 5798
Grafik testi 6800 6224 7231 7270
Sabit disk testi 5497 5270 5416 5415
Ön yükleme süresi 44,5 sn 48,2 sn 44 sn 42,5 sn

Performans ve Benchmark'lar: Netbook'lar ne âlemdeTest sistemimiz Intel Core 2 platformunu baz alıyor. Anakart Intel'in P35 yonga setini kullanıyor; üzeride çalışan işlemci ise Core 2 Duo E8200, toplam RAM miktarı 2 GB idi (DDR2). Depolama birimi olarak 250 GB büyüklüğündeki bir Seagate SATA-diski tercih ettik (7200 rpm). 512 MB GDDR4 bellekli Sapphire Radeon HD 3870 da sistemi tamamladı.

PCMark'ın Vantage sürümünü kullanmadık çünkü bu sürüm Windows XP'yi desteklemiyor. İşletim sistemleri sırayla Windows XP Service Pack 3, Windows Vista Service Pack 1, Windows 7 Beta-Build 7000 ve RC sürümü temsil eden Build 7100'dü. Kuruluma sadece mevcut güncellemeler, en yeni Catalyst sürücüsü, yonga seti sürücüsü ve DirectX (Mart 2009) eklendi. Bunların dışında ek bir yazılım kurulmadı.

Download: Windows 7 RC

Karşılaştırma: Hangi sürümde hangi bileşen var?

Karşılaştırma: Hangi sürümde hangi bileşen var?

Windows 7 altı farklı sürüm şeklinde piyasaya sürülecek: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise ve Ultimate. Farklı sürümlerinde hangi fonksiyonları sunduğunu aşağıdaki tabloda gösteriliyor.

Karşılaştırma: Hangi sürümde hangi bileşen var?

Sonuç: Vista'nın böyle olmasını isterdik

Sonuç: Vista'nın böyle olmasını isterdik

Windows 7 tutarlı bir şekilde Vista-teknolojisini baz alıyor ama bununla beraber test sürümlerinden gelen geri beslemelerle önemli noktalarda düzeltmelere/iyileştirmelere tâbi tutuluyor.

Sonuç: Vista'nın böyle olmasını isterdikWindows 7 ile işletim sisteminde bir devrim bekleyenler yanlış adresteler. Kullanıcı arabiriminin altında kalan asıl önemli hamleler Windows XP'den Windows Vista'ya geçiş sırasında yapıldı.

Fakat Windows 7'nin takdire değer yanlarından biri kullanıcının geliştirme sürecine aktif bir şekilde katılmasına izin vermesi oldu. Artık Microsoft, sistemi asıl kullanacak olan kişilerin isteklerini ve önerilerini daha çok önemsiyor. Bunun sonucunda ise stabil, yüksek performanslı, abartılmış bir Kullanıcı Hesabı Denetimi olmayan, Explorer vb. noktalarda göze çarpan tutarsızlıklara yer vermeden iyileştirilmiş bir kullanım konsepti sunan bir işletim sistemi ortaya çıktı.

Tam anlamıyla başarılı bir Windows
Düzgün performans değerleri sayesinde en sonunda netbook'lar da standart kurulu haliyle çok güvensiz olan Windows XP'den kurtuluyor. Ufak ama tam yerinde yapılan sayısız değişiklik Windows 7'yi, Vista zamanında hayalini kurduğumuz işletim sistemi haline getiriyor.

İncelemenin 1. Bölümüne ulaşmak için tıklayın...

Download: Windows 7 RC

Okuyucu Yorumları