Xerox dokuz sene sonra kazandı

Xerox’un dokuz sene önce Palm şirketine açtığı patent ihlali davası, Xerox’un lehine sonuçlandı.

Xerox dokuz sene sonra kazandı

Xerox’un geliştirdiği ve patentini aldığı el yazısı tanıma teknolojisinin izinsiz bir şekilde Palm şirketi tarafından PDA (El Bilgisayarı) cihazlarında “Graffiti” adı ile kullanılmasından dolayı, Palm şirketi Xerox’a 22.5 milyon dolar telif hakkı ödeyecek.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox’un, Nisan 1997 tarihinde Palm şirketine yönelik başlattığı hukuki mücadale sona erdi. Dokuz senedir süren patent ihlali davası, Palm şirketinin telif hakkı olarak Xerox’a 22.5 milyon dolar ödemeyi kabul etmesi ile sonuçlandı. Xerox, 21 Ocak 1997 tarihinde patentini aldığı el yazısı tanıma teknolojisini, Palm şirketinin “Graffiti” adı ile el bilgisayarı cihazlarında kullanması üzerine Palm’i dava etmişti.

Xerox konu ile ilgili ilk davasını 1997’nin Nisan ayında, sonradan adını Palm olarak değiştiren US Robotics’e açmıştı. Xerox, Palo Alto araştırma merkezinin laboratuvarlarında geliştirilen bu teknolojiye, “Unistrokes” adını vererek 21 Ocak 1997 yılında patentini almıştı. Ancak, Palm söz konusu teknolojiyi yasal olmayan yollarla ele geçirerek, kendi el bilgisayarı cihazlarına uyarlamıştı.

Alınan karar sonucunda, Palm şirketinin, “Unistrokes” ve haksız yere kullanılan diğer iki patent için lisans bedellerini içeren 22,5 milyon dolarlık ceza ödeyeceği belirtildi. Kesin olarak sonuçlanan dava ile taraflar arasında “Patent Barışı” ilan edilerek, önümüzdeki 7 sene içinde aynı konu ile ilgili tarafların birbirlerini dava edemeyecekleri beyan edildi.

Okuyucu Yorumları