Yapay zekanın yükselişi, bu arazilere sahip olanları zengin edecek

Kim bir nükleer santrale komşu olmak ister ki? Sıradan hayatlarımızın olağan mantığı içinde düşününce bu fikir bize ürkütücü gelebilir ama dev şirketler bizim gibi düşünmüyor.

Yapay zekanın yükselişi, bu arazilere sahip olanları zengin edecek

Yapay zeka devriminin dünyayı çok fazla değiştireceği kesin. Ama bu değişimlerden birinin nükleer santral yakınındaki arazilerin fiyatlarının hızlıca artması olacağı muhtemelen kimsenin aklına gelmiyordur.

Eğer bir kişinin sahip olduğu arazinin yakınında bir nükleer santral varsa, o kişiye piyango vurabilir. Çünkü yapay zeka geliştiren şirketler, çöle düşüp su diye yalvaran film aktörleri gibi, enerji açlığı içinde elektrik gördükleri her yere saldırıyorlar. Yapay zekacıların yeni hedefi de nükleer santrallerden gelen enerjiyi çekmek.

Dev teknoloji şirketleri, içinde on binlerce GPU barındıran yapay zeka sunucu merkezlerini inşa etmek için nükleer santrallerin çevresindeki arazileri satın alıyorlar. Bu da arazi fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor.

Dev şirketlerin planı, nükleer santrallerde üretilen enerjiyi, şebekeye girmeden önce satın alıp kendi sunucu merkezlerine aktarmak. Böylece ihtiyaç duydukları devasa enerjiyi sağlayıp, yapay zeka uygulamalarını sorunsuzca çalıştıracaklar.

ABD'de NE Energy, toplamda 1,2 milyon metre karelik bir alana yayılacak olan yapay zeka merkezinin inşası için 1,6 milyar dolar temin etti ve iki yıldır da, Connecticut, Waterford'daki 2GW gücündeki nükleer santralin yanındaki araziye ruhsat almak için uğraşıyor.

NE Energy'nin 25.000 ila 35.000 arasında sunucuya sahip bir yapay zeka merkezi kurması bekleniyor.