4 çekirdekli

Casper hem iş hem de eğlence için iddialı bir model tasarlamış.

CHIP Online Notu 68
  • Güçlü performans
  • Güçlü hoparlörler
  • Zengin kutu içeriği

Bu sıralar Casper'ın Milli Futbolcularımızdan Semih Şentürk'ü başrolünde oynattığı reklamını televizyonlarımızda sık sık görüyorsunuzdur. Tek Semih bir anda 4 Semih olup rakiplerinin üstesinden geliyor. Aslında 4 çekirdekli işlemcinin gücünü anlatan bu reklam bakalım gerçekte ne kadar yerini buluyor?

Dışarıdan içeri ye doğru

Casper'ın bilgisayarı tamamen siyah renkte ve gümüş çizgilerle hatları belirginleştirilmiş. Ürün çalışırken arkasındaki Casper logosu da beyaz bir LED ile aydınlatılarak ürüne hava katılmış. Ayrı bir nümerik klavyesi bulunmayan ürün standart bir Q Türkçe klavyeye sahip. Ürünün üzerinde yalnızca 3 adet kısa yol tuşu bulunuyor. Hoparlörler ekranın hemen altına konumlandırılmış. Ürünün mikrofonu hemen touchpad'in sağında bulunuyor. Üst tarafta, web kamerasının yanında bulunması daha doğru olurdu.

Ekran plastik bir menteşeye sahip olsa da sonları metal kaplamalarla kapatılarak şık bir görünüm kazandırılmış. Burada bu kadar güçlü bileşenlere sahip, üst seviye olarak konumlandırılan bir bilgisayar için Casper'ın bir parmak izi koruması koymasını beklerdik. Bu hem ürünün prestijini hem de güvenliğini arttırırdı. Ürünün ön kısmında bir IEEE1394 yuvası bulunuyor. Ayrıca pil, şarj vb uyarı LED'leri de gene burada hemen üstte. Ses ve mikrofon girişleri de ön tarafa konumlandırılmış. Ürünün sol tarafında bir adet DVD yazıcı var. Başka bir şey bulunmuyor.

Sağ tarafın yuvası ve 2 adet USB yuvası bulunuyor. Ethernet ve telefon kablo girişleri de burada. Ürünün arka tarafına baktığımızda ise adaptör girişinin yanı sıra birer adet USB, E-SATA, HDMI ve DVI girişlerini görüyoruz. Ayrıca hava çıkış ızgaraları da burada. Gene burada kolayca açabileceğiniz bir SIM kart yuvası bulunuyor. Bunun bir 3G sürprizi olacağını düşünmüştük ama firmadan yuvanın aktif olmadığını öğrendik.

Sonuç : Öncü yerli üreticilerden birisi olan Casper hem iş hem de eğlence için iddialı bir model tasarlamış.

Testlerimize başlayalım

Casper'ın touchpad'i 7,5 x 6,5 ebatlarındada ise çoklu kart ve kullanımı son derece kolay. Touchpad'de ürünün üzerinin kaplandığı malzeme kullanılarak tasarımdaki bütünlük bozulmamış. 15,4 inç WXGA ekran 1440 x 900 çözünürlük destekliyor. Güçlü ekran kartına rağmen bu kısıtlama yüzünden bu ürün üzerinde maalesef daha yüksek çözünürlüklerde oyun oynamak mümkün değil. Ancak daha yüksek çözünürlüğü destekleyen bir monitör kullanırsanız iş değişiyor. Zaten ürünün arkasındaki HDMI ve DVI çıkışlarının avantajını kullanmak gerekiyor.

Ürünle yaptığımız testlerde 3D Mark 2006'da 9571 puan elde ettik. Bu bir dizüstü bilgisayar için yüksek bir puan. Cinebench yazılımında Open GL 3626, Single CPU'da 2234, çoklu CPU'da ise 7247 puanlarını gördük. Yani bu makineyle video işleme programlarını kullanırken bir zorluk çekmeyeceksiniz.

Oyunlara gelince World in Conflict 1440 x 900 çözünürlükte ve çok yüksek ayarlarda 18, 1024 x 768'te ise 28 FPS sonuçlarını verdi. Bunlar
maalesef çok iç açıcı sonuçlar değil. DX10 altında ise PT Boats Knight of the Sea'yi kullandık. 1024 x 768'te AA kapalıyken ve tüm ayarlar yüksekteyken 33,9, 1440 x 900 çözünürlükte ve gene aynı ayarlarda ise 25,2 FPS sonuçlarını aldık. Tabii ki ayarları düşürdüğünüzde daha yüksek sonuçlar alacağınız tartışılmaz.

Pil testimizde ise ürün 86 dakikalık bir sonuç aldı. Bu testte ürünü oldukça zorladığımız düşünüldüğünde yalnızca çalıştığınız veya internette dolaştınız zaman bu süre daha da uzayacaktır.

Casper 'ın gücü

Özetle bakacak olursak Casper enfes bir eğlence makinesi üretmiş diyebiliriz. Eğer iş için kullanacaksanız bu bilgisayar yıllarca sizin işinizi görebilir. Oyunlara gelince kabul edilebilir çözünürlüklerde ve bilgisayarın size sunduğu ölçülerin içerisinde kaldığınız sürece çalıştıramayacağı bir oyun yok. Üstelik rahatlıkla HD çözünürlükte filmleri seyredebilirsiniz. Ürünün üzerindeki hoparlörler film seyrederken veya müzik dinlerken sizi fazlasıyla tatmin edecektir.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Nirvana CPQ-Q900-4M35
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
68
İşlemci Intel Core 2 QUad Q9000 2.0 GHz
Bellek 4096 MB DDR3
Sabit disk 500 GB
Ekran 15.4 inç / 1440x900/nVIDIA GeForce
Boyut 9800M GS, 1GB
Ağırlık 267 x 285 x 27 mm
Okuyucu Yorumları