Samsung Galaxy Note 10 Lite İnceleme

"Ucuz" Note 10, Samsung Galaxy Note 10 Lite'ı inceledik! Satın alınır mı, alınmaz mı? İşte cevabı!

CHIP Online Notu 84
  • Büyük ve güzel AMOLED ekran
  • S Pen desteği
  • Başarılı performans
  • İyi pil ömrü
  • Kamera performansı
  • Android 10 & One UI 2
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • Selef model işlemci
  • Su koruması yok
  • Samsung DeX desteği yok
  • Tasarımı, Note klasmanında değil
  • USB-C'den USB-A'ya dönüştürücü yok

Samsung'un ucuz Note 10 modeli olarak da isimlendirilen yeni Note 10 Lite akıllı telefonu elimize ulaştı. Bir süredir telefonu kurcalıyoruz ve bu süre içinde gerek Galaxy Note 10, gerek diğer pek çok telefonla yan yana koyup kıyaslama olanağımız da oldu pek tabii.

Bu incelememizde Galaxy Note 10 Lite hakkında bilinmesi gereken pek çok detayı sizlerle paylaşacağız. Önce söze tasarımla başlayalım, zira Galaxy Note 10 Lite, özellikle tasarımıyla Note ailesinden ayrılıyor.

Samsung Galaxy Note 10 Lite Tasarımı Nasıl?

Samsung Galaxy Note 10 Lite Tasarımı Nasıl?

Evet, bilindiği gibi Note ailesi, Samsung'un amiral gemisi serisi statüsündeki modellerinden oluşuyor. Daha önce bu aileden hemen her modeli inceledik. Galaxy Note dendiğinde akla kuşkusuz üst seviye özelliklerin yanı sıra üst seviye tasarım da geliyor.

Galaxy Note 10 Lite Plastik Kasaya Sahip

Ancak Galaxy Note 10 Lite, bu serinin bu iddiasını destekleyemeyen bir model. Zira Note 10 Lite, plastik bir kasadan oluşuyor ve daha da ötesinde görünüş olarak Galaxy A serisinden incelediğimiz son modeller kadar bile cazibeli durmuyor doğrusu. Herhangi bir işleme, desen veya farklılık yaratacak bir ayrıntısı yok. Düz plastik arka yüzey ve yine plastik kenarlara sahip olan telefon, bu anlamda Note 10 tasarım farkını bekleyenleri üzecektir.

Galaxy Note 10 Lite Suya ve Toza Karşı Dayanıklı mı?

Sadece bu değil, Note 10 Lite'ta ayrıca suya ve toza karşı dayanıklılık da yer almıyor. Yani bu telefonu yıkamak veya suya düşürmek gibi bir düşünceniz olması. Bu da üzücü bir diğer önemli detay oluyor.

Bunların yanı sıra tasarım olarak kazanımları da var aslında. Note 10 Lite'te 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor, ayrıca microSD kart desteği de bulunuyor. Hatırlarsanız hem Note 10'da hem Note 10 Plus modellerinde standart kulaklık girişi yoktu. microSD kart desteği ise Note 10 Plus'ta vardı, ancak düz Note 10 modelinde yoktu. Bu nedenle bunlar da Note 10 Lite'ın artıları oluyor.

Galaxy Note 10 Lite Renk Seçenekleri

Note 10 Lite'ın 3 farklı renk seçeneği bulunuyor. Elimizdeki siyah renkli modelinin yanı sıra ayrıca gri ve kırmızı gibi 2 seçenek daha var. Bu arada satın alım noktasında önemli sorularınızdan birine de hemen cevap verelim: Telefonda çift SIM kart desteği var.

Note 10 Lite'ın çevresine baktığımızda sağ kenarda ses ve güç butonları, sol tarafta SIM kart ve microSD kart slotunu görüyoruz. Alt tarafta da USB-C portu, kulaklık girişi, hoparlör mazgalı ve S Pen kalem bulunuyor.

Samsung Galaxy Note 10 Lite S Pen Özellikleri

Samsung Galaxy Note 10 Lite S Pen Özellikleri

Bilindiği gibi Note serisine adını veren en önemli özellik kuşkusuz S Pen. Galaxy Note 10 ve 10 Plus'ta da olduğu gibi Note 10 Lite da S Pen yeteneklerini kullanıcıların elinin altına getiren bir model oluyor. Peki, S Pen ile neler yapabiliyorsunuz?

Galaxy Note 10 Lite Kalemi Nasıl?

S Pen'i yuvasından çıkarttığınız anda kullanıma hazır hale gelen kalem, telefon ekranında da arayüzüyle seçenekleri ortaya çıkartıyor. Orijinal Note 10 modellerinde yapabildiklerinizi aynı şekilde Note 10 Lite'ta da yapabiliyorsunuz.

Yani note oluşturabilir, akıllı seçim seçeneklerini kullanabilir, ekran notu alabilir, canlı mesajlar yazabilir, el yazısını metne dönüştürebilir, yine AR karalama menüsünü ve çeviri özelliklerini kullanabilirsiniz. Öte yandan kamera ile çekim yapacağınızda yine S Pen'i uzaktan kumanda olarak kullanabiliyorsunuz fakat Samsung burada önemli birkaç fonksiyonu çıkartmış:

Note 10 Lite'ta yapacağınız kamera çekimlerinde S Pen'in sadece tek ve çift basım yeteneklerini kullanabiliyorsunuz. S Pen kenarındaki düğmeye tek basarak fotoğraf ve video çekebilir, çift basarak da ön ve arka kamera arasında geçiş yapabilirsiniz, ancak hepsi bu kadar. Mod arasında dolaşım ve uzaklaştır / yakınlaştır gibi uzaktan kontrol opsiyonları kalemin yetenekleri arasından çıkartılmış.

Samsung Galaxy Note 10 Lite Ekran Özellikleri

Samsung Galaxy Note 10 Lite Ekran Özellikleri

Galaxy Note 10 Lite, elbette ekranıyla yine büyük bir görüntü sağlıyor ve Samsung'un Super AMOLED paneliyle karşımıza çıkıyor. 6.7 inç büyüklüğünde olan ekran, 20:9 görüntüleme oranı sağlıyor. HDR desteği mevcut, ancak Note 10'daki gibi HDR10+ yok.

Ayrıca ekran çözünürlüğünde de birtakım değişiklikler mevcut. Note 10 Lite'ın ekranı 1080x2400 piksel. Bu değer Note 10 Plus'ta 1440x3040, Note 10'da ise 1080x2280 piksel şeklindeydi. Bu anlamda Note 10 Lite, dengeyi kuran bir model olmuş. Bu arada ekranda koruma olarak Gorilla Glass 5 bulunduğunu ve halihazırda ekran üzerinde bir koruma filminin yer aldığını da söyleyelim.

Galaxy Note 10 Lite Ekran Performansı

Telefonun ekran teknik verilerine ilişkin bir diğer detay, piksel yoğunluğunun 394 ppi olduğu olacak. Peki, ekranın performansı nasıl?

Şöyle söyleyelim: Elbette Note 10 Lite'ın eksikleri var, ancak bu kötü sonuçlar ürettiği anlamı tabii ki taşımıyor. 536 kandela parlaklıkla pek çok rakip cihazdan yüksek parlaklık seviyesi sağlayan Note 10 Lite, AMOLED paneli sayesinde de kontrast seviyesiyle gayet çarpıcı modellerden biri oluyor. Telefonun parlaklık ve siyah dengesiyle ilgili endişelenmenize gerek yok. Elbette buna panelin canlı renk üretimini de ekleyelim.

Galaxy Note 10 Lite Parmak İzi Sensörü

Bu arada ekranda parmak izi sensörünün yer aldığını da söyleyelim. Ancak yerini beğenmedik. Keşke biraz daha yukarı yerleştirselermiş. Hatırlarsanız aynı şeyi, Galaxy S10 Plus incelememizde de söylemiştik. Neyse ki Samsung, sonra çıkan Note 10 Plus'ta sensörü ekran üzerinde biraz daha yukarı taşımıştı da erişimi nispeten kolaylaşmıştı. Bu anlamda, bu telefonda sensöre erişmeniz biraz zor olabilir, söyleyelim.

Ayrıca parmak izi sensörünün selef model kadar da hızlı çalışmadığını, orta sınıf akıllı telefonlardan hallice bir hızda tanılama yaptığını da belirtelim. Ha tabii ki tek yöntem bu değil, ayrıca kamera yoluyla bir yüz tanıma sistemi de telefonda mevcut; dilerseniz onu da kullanabilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 10 Lite Teknik Özellikleri

Samsung Galaxy Note 10 Lite Teknik Özellikleri

Galaxy Note 10 Lite'ta en önemli kesik işlemcide yapılmış demek mümkün. Zira telefonda 2 sene önce piyasaya çıkan Galaxy S9 ve Galaxy Note 9 modellerindeki işlemci olan Exynos 9810 kullanılmış. Bu işlemci kuşkusuz günümüzde de hala güçlü ancak 2 sene önceki yonga setinin kullanılmış olması üzücü, bunun sebeplerinden az sonra performans adımında bahsedeceğiz.

Galaxy Note 10 Lite RAM ve Dahili Hafızası

Telefonun teknik özelliklerine bakmaya devam edersek, elimizdeki modelin 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafızaya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hafıza standardı olarak diğer Galaxy S10'daki gibi UFS 2.1'i kullanan Note 10 Lite'ta batarya kapasitesi ise artmış. 4500 mAh kapasitesinde bir batarya ile geliyor telefon. Ayrıca kutusunda 25W'lık şarj adaptörü bulunduran telefon, işletim sistemi bakımından güncel bir model oluyor.

Android 10 işletim sistemiyle kutusundan çıkan telefon, ayrıca One UI 2 arayüzüyle de yine güncel yazılım desteği gösteriyor.

Samsung Galaxy Note 10 Lite Performansı Nasıl?

Samsung Galaxy Note 10 Lite Performansı Nasıl?
Fotoğrafın büyük hali için tıklayın.

Galaxy Note 10 Lite, performansıyla elbette pek çok açıdan güçlü bir model oluyor. Özellikle 8 GB RAM desteği ile beraber sistemin genel çalışma performansı kuşkusuz oldukça yüksek. Hemen kağıt üstü verilere bakarak sentetik test sonuçları üzerinden gidecek olursak, Galaxy Note 10 Lite'ın AnTuTu Benchmark'tan 341 bin 208 puan topladığını görüyoruz.

Bu sonuçla beraber telefonları yan yana koyduğumuzda, Note 10 Lite'ın Galaxy S10 Plus ile Note 10 Plus arasına yerleştiğini ve bununla fena bir skora imza atmadığını söylemek lazım. Her ne adar önünde yer alan nova 5T ve Mi 9 da dikkat çekse de, genel sistem performansıyla gayet etkili bir sonuç sağlıyor Note 10 Lite.

Saf işlemci gücüne bakacak olursak, Geekbench'te tek çekirdek ve çoklu çekirdek işlemci performansını değerlendiriyoruz. Burada tek çekirdek skoruyla 676 puan, çoklu çekirdek sonucuyla da 2059 puan toplayan Note 10 Lite'un, bu tabloda 2 orta sınıf diyebileceğimiz telefon arasına yerleşmesi de ilgi çekici.

Huawei'nin fiyat/performans canavarı nova 5T yine önünde yer alırken, Samsung'un iddialı orta segment modeli Galaxy A71 ise hemen arkasında duruyor. Bu anlamda işlemci performansı açısından düşündürten bir model oluyor doğrusu Note 10 Lite.

Samsung Galaxy Note 10 Lite Oyuncular İçin Uygun mu?

Peki, telefonun gerçek kullanım nasıl? Açıkçası 15 günden bu yana telefonu kullandık ve genel olarak performansından memnun kaldık. Özellikle oyuncular için de ideal durduğunu söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi Exynos 9810 hala güçlü bir işlemci. İçeriğinde 2.7 GHz frekanslı 4 performans odaklı, 1.7 GHz frekanslı 4 verimlilik odaklı çekirdekten oluşuyor bu işlemci. Asphalt 9'da değerlendirdiğimiz telefon gayet akıcı bir deneyim sağladı bizlere.

Ancak işlemci için şunu da söylemek lazım: Aynı anda birden fazla performans gerektiren uygulamalayı uzun soluklu çalıştırdığınızda 39 derecelere yükseliyor telefonun ısısı. Bu da eğer bu şekilde çalışmaya devam ederseniz, işlemci performansını yüzde 40 oranında önemli miktarda düşürüyor. Bu anlamda, eğer zorlu senaryolarda Note 10 Lite'tan uzun süreler tam performans elde etmeyi düşünenleriniz varsa, bunu bilmesi gerek.

Samsung Galaxy Note 10 Lite Pil Performansı

Telefonun pil performansına geçmeden ses kalitesinden de bahsedelim. Note 10 Lite'ta serinin son diğer modellerine kıyasla stereo hoparlör yok. O nedenle ses kalitesinin diğer Note modelleri gibi olmadığını söyleyelim. Daha çok orta sınıf telefonlardan hallice bir performans sağlıyor ses yönüyle.

Samsung Galaxy Note 10 Lite performans sonuçlarını, karşılaştırma tablolarını ve gerçek zamanlı oyun performansını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 10 Lite Pil Ömrü Ne Kadar?

Samsung Galaxy Note 10 Lite Pil Ömrü Ne Kadar?

Note 10 Lite, 4500 mAh kapasitesinde bir bataryanın sahibi demiştik. Bu anlamda Samsung, kapasiteyi arttırarak ucuz Note 10'u güçlendirmeye çalışmış ve bunun da karşılığını almış doğrusu. Zira Note 10 Lite, Note 10'dan yaklaşık yüzde 25 oranında daha uzun süre pil ömrü sunabiliyor.

Biliyorsunuz, pil performans testi yaparken hem sentetim hem genel kullanım neticelerini sizlerle paylaşıyoruz. Note 10 Lite'a da pek çok test uyguladık. Ancak günlük kullanımdan önce bahsedercek, bu telefon ile 15 saat boyunca aralıksız web dolaşımı yapabiliyorsunuz. Yani kabaca 15 saat ekran açık kalma süresi olduğunu söylemek mümkün. Bu anlamda gün boyu rahat kullanabileceğiniz bir telefon oluyor Note 10 Lite. Öte yandan 2'inci günü de görebiliyorsunuz. Eğer güç tasarruf modlarını da kullanır ve pili biraz daha zorlarsanız, 3'üncü güne de ulaşmanız pek tabii ki mümkün.

Daha spesifik sonuç isteyenler için telefonun pil performansına ilişkin şunları da söyleyebiliriz:

  • Eğer Wi-Fi'yı kapatır ve minimum parlaklık seviyesinde yine ekranı açık bırakırsanız, Note 10 Lite yaklaşık 37 saatlik pil süresi sunuyor.
  • Yük altında çalıştırdığınız ise, yaklaşık 4,5 saat içinde pil tamamen tükeniyor.
  • Full HD çözünürlüklü bir videoyu oynatırsanız, yaklaşık 18 saatlik bir izleme deneyimi sunuyor.

Bu değerlerle beraber Note 10 Lite, pil performansıyla gayet başarılı bir model olmuş diyebiliriz. Peki, Note 10 Lite, ne kadar sürede şarj oluyor?

Telefonun kutusu içinde 25W'lık bir şarj aleti bulunduğunu söylemiştik. Telefonu bununla şarj ettiğimizde, 10 dakika içinde yüzde 23, 30 dakika içinde yüzde 54 ve 1 saat süre sonunda ise yüzde 88'lik doluluk oranına ulaştı. Tam kapasite şarj olma süresini ise 1 saat 20 dakika olarak ölçümledik.

  • 10 Dakika: Yüzde 23
  • 30 Dakika: Yüzde 54
  • 1 Saat: Yüzde 88
  • 1 Saat 20 Dakika: Yüzde 100

Bu bölümü kapatmadan önce şarj kablosuna da değinelim. Note 10 Lite'ın USB kablosunun her 2 ucu da USB-C standardında. Bu kabloyu, telefonu şarj etmenin yanında veri paylaşımı için de kullanıyorsunuz fakat bunun için bilgisayarınızda muhakkak bir USB-C portunun bulunması gerekiyor. Aksi halde bir dönüştürücü aramak zorundasınız ki, kutu içeriğinde ne yazık ki bu adaptör almıyor.

Bu arada son olarak Note 10 Lite'ta DeX desteğinin yer almadığını da söyleyelim.

Samsung Galaxy Note 10 Lite pil performans sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 10 Lite Kamera Özellikleri

Samsung Galaxy Note 10 Lite Kamera Özellikleri

Samsung Galaxy Note 10 Lite, kameralarıyla da yine selef modellerle yeni nesil telefonları kombinleyen bir akıllı telefon oluyor. Böylece sahip olduğu kamera kurulumuyla dengeyi bulan bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.

Arka yüzde yer alan kare bir alanda 3'lü kamera kurulumunu bulunduran ve LED flaşla destek sağlayan Note 10 Lite, burada 3 adet 12 MP kameraya yer veriyor. Ana kamera f/1.7 diyaframlı 27 mm'lik geniş açılı sensörden oluşurken, bu kamera OIS desteği bulunduruyor.

İkinci kamera, f/2.4 diyaframlı ve 52 mm'lik telefoto olurken, bu kamerada da yine OIS ve faz algılamalı otofokus yer alıyor. Bu kamera 2x optik zum yapabiliyor, ayrıca 10x'e kadar dijital zum sağlayabiliyor.

Telefondaki 3'üncü kamera da 12 mm'lik ve f/2.2 diyaframlı ultra geniş açılı olarak karşımıza çıkıyor.

Telefondaki ön kamera ise 32 MP şeklinde revize edilmiş. Note 10 Plus da dahil ön kamera 10 MP idi hatırlarsanız. Bu anlamda iyi bir revizyon olmuş.

Ön ve arka kameralar yine 4K video kaydı yapabilirken, arka kamera 4K çözünürlükte 60 kare video kaydı, ön kamera ise yine 4K'da 30 kare video kaydı olanağı tanıyor.

Kameraların performansına baktığımızda, ana kamerayla yapılan çekimlerin gayet başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Zengin detay seviyesi sunan kamera, bu alanda sınıfı dahilinde beklentileri karşılıyor. Note 10 Lite ile gün içinde yapacağınız fotoğraf çekimleri, Note 10'dan alacağınız sonuçlara oldukça benzer olurken, One UI 2 yazılım desteğiyle de kamera arayüzünde benzer tüm modları görmeniz mümkün. Pro modundan canlı odak moduna, görsel zekadan gece çekim özelliklerine kadar kullanışlı seçenekler yer alıyor.

Yapılan fotoğraf çekimlerinde dinamik aralık oldukça geniş olurken, telefon gece çekim performansında da yine Note 10 Plus'a oldukça yakın davranıyor. Gece sahnelerinde gürültü seviyesi oldukça sınırlandırılmış.

Öte yandan ön kamera ile yapılan portre çekimlerinde de yine detay seviyesi yüksek, kenar kesimleri başarılı bir şekilde yapılabilen güzel kareler yakalayabiliyorsunuz.

Samsung Galaxy Note 10 Lite ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde, Galaxy Note 10 Lite, ucuz Note 10 olarak aslında sınıfına uygun davranan bir model oluyor. Evet, belli başı bazı özellikler yok, ancak Note 10 ile kıyasladığımızda fiyatıyla da bunun karşılığını veriyor.

Galaxy Note 10 Lite Fiyatı Ne Kadar?

Galaxy Note 10 Lite, 4299 TL fiyatıyla, 8559 TL olan Note 10 Plus ve 7149 TL olan Note 10'a göre iyi bir yere konumlanıyor. Bu anlamda hem Note ailesinden bir modele sahip olmak hem de fiyat avantajı yakalamak isteyenler için iyi bir opsiyon olarak değerlendirilebilir.

Aslında Note 10 Lite'ın satın alınabilirliğini belirleyen en kritik nokta S Pen. Yani S Pen ilginizi çekiyorsa, Note 10 Lite sizin için satın alınabilecek en güçlü modellerden biri olarak öne çıkıyor. Fakat S Pen ilginizi çekmiyor ise, bu fiyat bandında önemli rakipleri olduğu aşikar.

Bu noktada ise seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

Samsung Galaxy Note 10 Lite, özellikle Note serisinin sunduğu S Pen özelliğine sahip olmak ancak bütçesi çok geniş olmayan kullanıcılar için iyi bir opsiyon.

Alternatifleri

Eğer kalem sizin için o kadar da önemli değilse, Nova 5T modelini veya Xiaomi Mi 9 modelini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy Note 10 Lite
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
84
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciExynos 9810
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.7 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu6.7 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciMali-G72 MP18
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama1000 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera12 MP
Arka Kamera (2)12 MP
Arka Kamera (3)12 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4500 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 163 x 8.7 mm
Ağırlık199 gr.
SAR Değeri0.29 W/kg
Okuyucu Yorumları