Xperia Z1 Compact'ı test ettik!

Xperia ailesinin kompakt boyutlu devi Z1 Compact, Z1'den ne kadar farklı? Test ettik!

CHIP Online Notu 97
  • Kompakt boyutları
  • Harika performans
  • Keskin parlak ekran
  • Su geçirmez gövde
  • Geniş bağlantı desteği
  • İyi pil ömrü
  • KitKat güncellemesi
  • HD çözünürlük
  • Z1'e göre daha kalın

Sony'nin en üst seviye cebi Z1'in "mini" sürümü Z1 Compact, rakip amiral gemisi ceplerin mini versiyonlarından fark yaratan özelliklere sahip bir cep. HTC One mini ve Samsung Galaxy S4 Mini'nin aksine heyecan verici teknik özelliklerle ortaya çıkan Xperia Z1 Compact, tanıtımının ardından çok geçmeden test merkezimize konuk oldu.

Tahmin edebileceğiniz gibi Z1'e göre daha küçük bir ekrana sahip olan Xperia Z1 Compact, pek çok özelliği örnek modelden ödünç alıyor. 2.2 GHz işlemci, 2 GB RAM, 16 GB dahili depolama, 4G desteği ve daha pek çok önemli özellik Z1 Compact'ın minik gövdesinde karşımıza çıkıyor. Telefonun özellikle su geçirmemesi ve arkasındaki 20.7 MP değerindeki kamerası Z1'den direkt olarak transfer edilmiş.

Yine üst gömlek bir ceple karşı karşıyayız. Şimdi sözü çok uzatmadan Xperia Z1 Compact'a daha yakından bakalım...

Kompakt tasarım

Xperia Z1 Compact, kompakt bir tasarıma sahip. Boyutlarıyla Xperia Z1'den çok daha küçük olan cep, kompakt gövdesi içinde teknik özellik bakımından ise neredeyse herhangi bir kayıp yaşamamış. Z1'in neredeyse tüm özelliklerini cepte görebiliyoruz.

Farklı renk seçenekleriyle gelen Xperia Z1 Compact, 127 mm uzunluğunda ve 9.5 mm kalınlığında. Hatırlayacak olursanız Z1, 144 mm uzunluğunda ve 8.5 mm kalınlığındaydı. Bu değerlerle Z1 Compact'ın ağabeyine göre biraz kalın olduğunu söylemek mümkün. Z1 Compact'ın ağırlığı ise, Z1'in 170 gramlık ağırlığının yanında yalnızca 137 gram. Cep oldukça hafif.

Z1 Compact'ta, Xperia tasarımı aynen korunuyor. Yine oldukça şık bir tasarımla karşı karşıyayız. Diğer yandan cebin küçülmesi de tasarıma avantaj sağlıyor. Cep tasarımıyla ele tam oturuyor, rahatlıkla kullanılıyor ve iyi bir his veriyor.

Tasarımdan bahsetmişken akla elbette Z1 Compact'ın su ve toz geçirmez özelliğini koruyup korumadığı geliyor. Z1 Compact da tıpkı Z1 gibi su ve toz geçirmez. IP58 sertifikasına sahip olan cep, yine Z1 gibi suda 1.5 metreye kadar 30 dakika boyunca kalabiliyor. Kulaklık girişi dışında cepte tüm fiziksel bağlantılar yine kapaklar altında. Suya girerken kapakların kapalı olduğundan emin olmanızda yarar var, aksi halde zaten cep sizi uyarıyor. Kulaklık kapakla korunmuyor, çünkü Sony bu girişi içten koruma altına almış.

Güçlü donanım yüksek performans

Xperia Z1 Compact'ın ekranı 4.3 büyüklüğünde. Ekranda yine TRILUMINOS teknolojisi kullanılmış. Ancak ekran çözünürlüğü Z1'e göre düşmüş. Z1 Compact, 720x1280 piksel çözünürlük sunuyor. Z1'de ekran Full HD'ydi. Görüntü olarak pek kayıp yok; kontrast oranı iyi, renkler gayet canlı ve beyaz dengesi başarılı.

Cebin işletim sistemine baktığımızda Android 4.3 sürümünü görüyoruz. İşletim sistemi elbette yine özel bir arabirimle karşımızda. Muhtemelen önümüzdeki ay Z1 Compact'a Android 4.4 KitKat güncellemesi de gelecek. 4.4.2 sürüme güncellenecek olan cep, böylece kullanım ömrünü uzun süre güncel tutacak.

Z1 Compact'ın teknik özellikleri ise Z1'le neredeyse birebir. Üzerinde dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 800 bulunduran cep, işlemcisiyle 2.20 GHz'lik hız sunuyor. 2 GB kapasiteli RAM ve Adreno 330 grafik birimiyle yüksek performans sunan cep, 16 GB'lık dahili hafızasıyla da gayet rahat bir kullanım sağlıyor. Elbette bu alanı genişletmek mümkün. Depolama alanı yine 64 GB daha genişletilebiliyor.

Bu noktada Z1 Compact'ın test sonuçlarından da bahsedelim. AnTuTu Benchmark'ta 34228 puan toplayan cep, Z Ultra'yı geride bırakan bir performans gösteriyor. CPU Prime'da da 5891 skorunu alan cep, grafik performansıyla da Epic Citadel'den 59.1 FPS skorunu alıyor. Genel, işlemci ve grafik performansıyla Samsung Galaxy Note 3, Xperia Z1 ve LG G2 ayarında olan cep, HTML5 testinde ise 3000 skorunu alarak liderliğe oynuyor.

Başarılı özellikler

Z1 Compact da boyutlar küçülünce elbette batarya da küçülmüş. Z1'de 3000 mAh'lik bir batarya vardı ve yaklaşık 11 saat dolaylarında konuşma süresi sunuyordu. Z1 Compact'ta ise batarya 2300 mAh. Yaptığımız konuşma testlerinde 7 saat 42 dakikalık sonuçlar aldık. Yoğun kullanımlarda ise 8 saat 21 dakikaya kadar pil dayanabiliyor. Bu anlamda telefonun pil ömrünü oldukça beğendik. Stamina modunu kullanarak pil süresini arttırabiliyorsunuz. Şarj ise 2 saat 48 dakikada olabiliyor.

Z1 Compact'ın kamerası ise yine Z1'deki gibi 20.7 megapiksel. Sony, başarılı kamera fonksiyonlarını yine bu telefonda sunmuş. Otofokuslu ve LED flaşlı olan cep güzel kareler yakalayabiliyor. 30 FPS'de 1080p videolar da çekebilen cep, ön kamerasıyla ise 2 MP değerinde çözünürlük sunuyor.

Z1 Compact bağlantılar bakımından da zengin. NFC, 4G, Bluetooth 4.0, DLNA, MHL ilk dikkat çekenler. Diğer yandan Z1 Compact yeni Wi-Fi standardı olan 802.11 ac'yi de destekliyor. Böylece internet üzerinden yüksek hızda veri indirebiliyor.

Özetle

Z1 Compact, güçlü özellikleri minimal tasarımda sunan başarılı bir cep. Android platformunda kompakt boyutta olup bu kadar üstün özellikler sunan bir başka cep daha şu an için yok. O nedenle Z1 Compact bu anlamda da özel bir cep telefonu. Kaliteli tasarımı, yüksek performansı, kamera fonksiyonları, suya karşı dayanıklı olması ve daha fazlasıyla bizden tam not alan Z1 Compact'ı yakından incelemenizi öneririz.

Kimler Almalı

Kompakt boyutta yüksek performans gösteren bir cep arayanlar Z1 Compact'ı kesinlikle yakından inceleyebilirler. Cep; kaliteli gövde, başarılı performans, geniş bağlantı desteği, iyi pil ömrü ve güncel işletim sistemi beklentilerini tam olarak karşılıyor.

Alternatifleri

Z1 Compact'a alternatif olarak Galaxy S4 Mini'yi önerebiliriz. Uzun pil ömrü ve kompakt boyutlarıyla iyi bir alternatif olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia Z1 Compact
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
97
İşletim SistemiAndroid 4.3
İşlemciQualcomm MSM8974 Snapdragon 800
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiTriluminos display
Ekran Boyutu4.3 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 330
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera20.7 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi670:00 saat
Konuşma Süresi007:42 saat
Boyutlar64.9 x 127 x 9.5 mm
Ağırlık137 gr.
Okuyucu Yorumları