Otomatik dosya yedeklemeyi düzgün kullanmak

Vista'nın tüm versiyonları düzenli olarak dosya ve klasörlerin içeriklerini yedekliyor. "Business" ve "Ultimate" versiyonlarında hızlı erişim menüsü içeriğinde "Eski sürümler" sekmesi içeriğe hızlı erişimi sağlıyor. Fakat bu sekme "Home" versiyonunda mevcut değil.

Otomatik dosya yedeklemeyi düzgün kullanmak

Windows Vista Home versiyonu günde en az bir gölge kopya oluşturur ve bu nedenle sabit diskinizde çok yer kaplar. "Shadow Explorer" programı "Home" versiyonunda erişimi kolaylaştırarak gereksiz savurganlık yapmamanıza da yardımcı olur. Böylece arşivlenmiş olan kopyalardan gereksizleri belirleyerek en az miktarda alanı kullanırsınız. "Shadow Explorer" adlı programı CHIP DVD'den bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Uygulamayı yükledikten sonra, direk başlatabilirsiniz. Kullanıcı hesabına yönetici haklarını atamalısınız. Eğer sorgu gözükmez veya yüklemiş olduğunuz programa ulaşamazsanız; programın simgesine sağ tuşla tıklayarak yönetici haklarıyla çalıştırmayı deneyin.

Programı başlattıktan sonra tarih ve saat kombinasyonunu yaparak sürücüyü ve geri yükleme noktasını seçin. Artık uygulama sayesinde Windows Explorer'da olduğu gibi gölge kopyalarınızı klasör yapısı şeklinde görebileceksiniz. İstediğiniz dosyayı seçin. İsterseniz geri yükleme noktaları arasında geçiş yapabilirsiniz. Bu işlemleri yaptığınızda "ShadowExplorer" görüntüyü güncelleyerek seçtiğiniz geri yükleme noktasında kalır. Böylece kullanabileceğiniz yedekleri görecek ve uygun olanı seçebileceksiniz.

Hedeflediğiniz dosya girdisine sağ tuşla tıklayarak içerik menüsünden "Dışa aktar" komutunu kopyalama için kullanabilirsiniz. Ardından uygun klasöre giderek "Tamam" ile onaylayın. Eğer doğrudan istediğiniz dosyayı yer değiştirmek istiyorsanız öncelikle programın verdiği uyarıyı "Evet" ile onaylamanız gerekir.

NOT: Gölge kopyaların normal yedeklerin yerini tutamayacağını unutmayın. "ShadowExplorer" fonksiyonları Vista'nın "Business" ve "Ultimate" versiyonlarındaki gibi benzer şekilde işler. Böylece bu aracın kolaylıklarından yararlanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları