Teknik Detaylar ve Özellikler

Dünyanın en hızlı ekran kartı GeForce 8800 GTX ve kardeşi 8800 GTS'i çok sıkı test ettik.

Dünyanın En Hızlısı

Yıllardır nVidia ile ATI arasında en hızlı ekran kartını yapma konusunda bir savaş süre geliyor. Bu yıl da test merkezimizde Nvidia'nın yeni üst sınıf GPU'su GeForce 8800 GTX'i kullanan MSI'ın NX8800GTX ekran kartını test ettik.

nVidia'nın G80 kod adlı yeni grafik yongası yeni nesil oyunların arabirimi olan DirectX 10'a tam destek veren ilk grafik yongası. Şimdiye kadar iki tip yongayı nVidia piyasaya sürdü: Yüksek hızlı GeForce 8800 GTX ve onun bir altı GeForce 8800 GTS.

Enerji Düşmanı Üst Seviye Kartlar

Yeni görsel sanatkârların en çok öne çıkan özelliklerinden biri ise devasa büyüklükleri: kartlar 28 cm uzunluğunda ve üzerlerindeki soğutma sistemleri ile beraber kasanızda iki kartın yerinin tek başına kaplıyorlar. nVidia, GPU'ları aynı zamanda 90 nm teknolojisi ile üretiyor ve GeForce 8800 GTX'in büyüklüğündeki bir yongada 681 Milyon transistor bulunuyor. GPU'nun üzerindeki ısı dağıtıcı ise metal kaplı bir camı andırıyor.

GTX PCB' sinin (Board) üzerinde 12 adet DDR3 RAM yongası bulunuyor. Yongaların her biri 32 Bit'lik bir arabirime sahip ve bu da toplamda 384 Bit'e yani şu anki rekor değere eşit. Aynı zamanda kartta 768 MB RAM bulunuyor. GTS yongalı olan kart ise sadece 10 adet hafıza yongasını destekliyor. 320 Bit'lik bir bellek arabirimi kullana bu modelde ise 640 MB bellek yer alıyor. GTX kartlarının bellekleri 900 Mhz'de çalışırken GPU'ları da 575 Mhz'de çalışıyor, bu hızlar GTS modellerinde ise 800 Mhz'e 500 Mhz olarak belirlenmiş.

GTX yongalı kartların en yüksek enerji tüketimi 150 Watt civarında. Bu yüksek ihtiyaçtan dolayı karta bir güç girişi yetmiyor ve iki güç girişi bulunuyor.

Teknik Detaylar ve Özellikler

G80 yonga seti DirectX 10 uygulamalarına tam destek veriyor. Yongadaki önemli bir bileşen olan 128 Unified Shader'a nVidia "Stream Processors" ismini vermiş ki bu özellik de kendi başına 1.350 Mhz de çalışan bir grafik çekirdeğine sahip. Kendi başına olan her bir işlemci kayan noktacıkların (Floating Point) hesaplamalarını ve bazı ekstra çoklu uygulamaları yürütebiliyor. Aşırı yüksek mantık ve kontrol mekanizması ile eşgüdümlü olarak Piksel, Vertex, Geometri ve fizik hesaplamaları gölgelendirme ünitesi tarafından parçalara ayrılabiliyor. Klasik özelleştirilmiş gölgelendirmenin aksine işlemciler bütün hesaplama yükünü alırken GPU'ya da daha iyi iş yükleniyor.

Test Sonuçları

Test Sonuçları

Test Sonuçları

Test laboratuarında Benchmark değerlerini en doğru şekilde edinebilmek için yeni bir bilgisayar edindik. Core 2 Extreme X6800 işlemci ve 2 GByte PC2–6400 RAM ile donatılmış olan bu bilgisayar sayesinde güce doymamış tüm ekran kartlarını rahatça test edebildik.. RAID 0 konumundaki iki yüksek performanslı WD Raptor sabit disk ve nForce 680i yonga seti ile test platformumuzu doruğa çıkardık. SLI modunda nVidia'nın bir referans kartı ve MSI NX8800GTX'i bir arada yerleştirdik. Piyasada bulunan en son sürücüleri indirdik ve yapılabilecek karşılaştırmalı en yüksek ayarı yaptık. (Catalyst 6.10, ForceWare 96.97).

3DMark06 standart ayarlarla çalıştırıldığında yeni GPU (Tek Kart) 10.693 puan alırken SLI modunda 13.146 puan alarak bütün rekorları patlattı. Bir önceki lider çift yongalı GeForce 7950 GX2 ile limit %30 yükselmişti. Crossfire bağlantılı iki adet Radeon X1900XT bu üstün gücü gecen tek mimari oldu, tek başına bir Radeon X1950 XTX için ise durum vahim. Benzer bir durumu standart şartlarda %15 ve %30 arasında kalan diğer değerlerde de gördük Sadece X3 Reunion oyunu ile GeForce 8800 GTX'in üstünlüğünün az da olsa düştüğünü gördük. Burada yine görünen o ki henüz SLI özelliği en uygun bir biçimde çalışmıyor.

Sonuç: Yüksek Performans, Pahalı Fatura

DirectX 10 detsekli GeForce 8800'ün piyasaya girmesi ile birlikte nVidia tekrar bir başarıya ulaşmış oldu. ATI'ın ürünlerini piyasaya sürmesi şu an için pek avantajlı sayılmaz, bundan dolayı ATI'ın DirectX 10 destekli kartlarını ne zaman piyasaya süreceği yıldızlarda saklı. Anlaşılan nVidia, güce, aynı anda iki atak birden yaparak, güzel ve akıllıca düşünülmüş bir tasarımla vardı.

Yine de bizi rahatsız eden üç puan var: GeForce 8800 aşırı güç tüketiyor. Eğer iki kart takarak SLI modunda çalışmak istiyorsanız size tamı tamına 800 Watt'lık bir güç kaynağı gerekiyor. İkinci olarak ise nVidia'nın SLI modunda ki yavaşlık sorununu hemen çözmesi gerekiyor. Aksı takdirde ATI bir sonraki Cross-Fire sistemi ile liderliği ele geçirebilir.

Fiyat konusuna gelince nVidia duygularına hâkim gibi: GeForce 8800 GTX 800 Dolar civarında 8800 GTS ise 600 Dolar civarında. ATI Radeon 1950 XTX 500 Dolarlık fiyatı ile nVidia'yı pek etkileyeceğe benzemiyor.

Okuyucu Yorumları