Şapkalı a nasıl yapılır? Klavyede şapkalı a (â)yapılışı

Klavyede şapkalı a nasıl yapılır? Türkçe'de bazı kelimlerde düzeltme işareti kullanılıyor. Peki, bu düzeltme işareti örneğin günlük kullanımdaki şapkalı a klavyede nasıl yapılır? Bu makalede bu sorunun yanıtına bakıyoruz.

Şapkalı a nasıl yapılır? Klavyede şapkalı a yapılışı

"Şapkalı a işareti nasıl yapılır?" sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Klavyede şapkalı a işareti (@) yapılış yollarını anlatıyoruz.

Türkçe'de yazılışları aynı ama anlamları ve söylenişleri farklı kelimeleri ayırt etmek için şapka işareti (^) kullanılıyor. Şapka işaretinin klavyede nasıl yapılacağı halen pek çok kişi tarafından bilinmiyor ve insanlar, bu işareti nasıl yapacaklarını sıklıkla internette aramaya devam ediyor. Siz de "Klavyede şapkalı a işareti yapamıyorum" diyenlerdenseniz işte kısaca yapılış yolu...

Şapkalı A Nedir? (â)

Türkçe'de bazı kelimelerin yazımında düzeltme işareti kullanılıyor. Örneğin yazılışları aynı ama anlamları ve söylenişleri farklı kelimeleri ayırt etmek için, okunuşu ünlülerde yer alabiliyor. Örneğin;

adem (yokluk), âdem (insan); adet (sayı), âdet (gelenek, alışkanlık); alem (bayrak), âlem (dünya, evren); aşık (eklem kemiği), âşık (vurgun, tutkun); hal (sebze, meyve vb. satılan yer), hâl (durum, vaziyet); hala (babanın kız kardeşi), hâlâ (henüz) vb...

Bunu yanı sıra Arapça ve Farsça'dan Türkçe'ye giren bazı kelimelerde kullanılabiliyor. Bir diğer kullanım yeri ise nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek.

Peki, bu şapka işareti iş klavyeye gelince nasıl yapılıyor? İşte şapkalı a yapma yolları:

Klavyede Şapkalı A Nasıl Yapılır? (â)

şapkalı a nasıl yapılır

Klavye üzerinde bulunan tuşlar aracılığıyla bilgisayarda şapka işareti yapmak oldukça kolaydır. Şapkalı a işaretini yapmak için birkaç yöntem kullanılır ve klavye çeşidine göre farklı tuş kombinasyonları kullanmak gerekir.

  • Klavyede şapkalı a yapmak için öncelikle shift tuşu ile üst sıradaki 3 tuşuna aynı anda basın. Daha sonra a harfini tuşladığınızda şapkalı a yazılacaktır.

  • Öte yandan aynı tuş kombinasyonunu kullanıp e ya da i gibi harfleri tuşlarsanız ê ya da î gibi harfler elde edebilirsiniz.

Num Lock Tuşları İle Şapkalı A Yapılışı

klavyede sapkalı a

Şapkalı a yapmanın bir diğer yolu ise Num Lock tuşlarını kullanmak. Bunun için;

  • Klavyenin "Alt" yazılı tuşuna basılı tutarak 0226 yazarsanız küçük â harfini elde edersiniz.

  • Klavyenin "Alt" yazılı tuşuna basılı tutarak 0194 yazarsanız büyük  harfini elde edersiniz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: