Bilgisayar ve Yeni Sinema Anlayışı

Sinema dünyası yeni yıldızını alkışlıyor.

Multimedya: 30

Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise ve Sylvester Stallone gibi film yıldızlarını unutun. Bilgisayar, sinemanın yeni yıldızı olmayı çoktan başardı bile...

Bilgisayarı filmlerde rol yaparken göremezsiniz. Çünkü o, kamera arkasında çalışan bir yıldızdır. Eski filmlerde figüran olmanın ötesine geçemeyen bilgisayarlar, artık Yüzüklerin Efendisi ve Matrix gibi dev bütçeli yapımlarda boy gösteriyorlar. Üstelik bir film için ayrılan bütçenin büyük kısmı onlar için harcanıyor.

Filmlerde bilgisayar kullanımının üç farklı şekilde gerçekleştiği söylenebilir. Bu bölümde, yeni yıldızımızın sinema dünyasına neler kazandırdığını öğreneceksiniz.

Hollywood ve Bilgisayarlar

Hollywood ve Bilgisayarlar

HOLLYWOOD VE BİLGİSAYARLAR

1- Bilgisayarlar, bazı sahnelerde arka planı değiştirmek ya da sahneye küçük detaylar eklemek için kullanılabilirler. Çok düşük bütçelerle çekilmiş bir filmde bile, bu tip küçük değişikliklere mutlaka baş vurulmuştur.

2- Bilgisayarla yaratılmış karakterler, gerçek oyuncularla bir araya getirilebilir. Oyuncular, çekim sırasında, sanki karşılarında gerçekten birisi varmış gibi rol yaparlar. Sanal karakterlerse, çekimden sonra sahneye eklenirler.

Örneğin Titanic filminde binlerce yolcunun geminden düşerek boğulduğu sahne, aslında çok az sayıda oyuncu ile çekildi. Daha sonra bilgisayar teknolojisi kullanılarak insanlar çoğaltıldı. Casper ve Godzilla gibi filmlerde ise, bilgisayarla oluşturulmuş sanal karakterler ve gerçek oyuncular biraraya getirildi.

3- Son olarak, tamamı bilgisayar ile gerçekleştirilen Monster&Co ve Toy Story gibi animasyon filmlerden bahsedebiliriz. Başlangıçta sadece çocuklara yönelik olan bu teknoloji, gün geçtikçe daha da gelişiyor. Örneğin nesli tükenmiş olan dinazorlar, bilgisayar yardımıyla tekrar ayağa kalkıyorlar ve doğa ile büyük bir bütünlük sağlayabiliyorlar. Tabii sadece sanal ortamda...

Yakın Gelecekte Neler Olabilir?

Yakın Gelecekte Neler Olabilir?

YAKIN GELECEKTE NELER OLABİLİR?

Önümüzdeki yıllarda bilgisayarların sinemadaki ağırlığı daha da artacak. Çünkü sadece maliyette büyük bir azalma sağlamıyorlar; ayrıca zor sahnelerde aktörlerin işini de kolaylaştırabiliyorlar. Örneğin tehlikeli sahneler için dublör kullanmaya gerek yok.

Bilgisayar, hava koşullarını da sorun olmaktan çıkartıyor. Bir film sahnesi için sanal bir fırtına oluşturmak bile mümkün.

Peki ama son model bir bilgisayara sahip olan ev kullanıcıları da birer film yönetmeni olabilirler mi? Ne yazık ki hayır... Özel film efektlerini oluşturmak için kullanılan bilgisayarlar, evlerimizde kullandığımız bilgisayarlardan çok daha gelişmiş özelliklere sahiptir ve fiyatları da hayal edilemeyecek kadar yüksektir.

Bilgisayardaki İncelikler

Bilgisayardaki İncelikler

BİLGİSAYARDAKİ İNCELİKLER

Filmlerde kullanılan bilgisayar efektlerini gerçekten ayırmak neredeyse imkansızdır. Siz filmi izlerken herşey gerçek gibi görünür. Ancak aslında, İzlediklerinizin büyük bir kısmı bilgisayar tarafından oluşturulmuştur. Efektler ile desteklenen sahnelerde birçok hileye baş vurulur, örneğin çekimler karanlık ortamlarda ya da belli bir uzaklıktan yapılabilirler.

BİLGİ: BİLGİSAYARIN YÜKSELİŞİ

Teknolojinin filmlerde kullanımı, her geçen gün biraz daha artıyor, örneğin Godzilla filminin sadece yüzde 20'si klasik yöntemlerle çekilirken, yüzde 80'i bilgisayarlar tarafından tamamlandı.

Okuyucu Yorumları