Küçük Depolama Canavarları

Disketlerin yerini almaya hazırlanan yeni ve küçük alternatifler.

Multimedya: 34

Bir zamanlar depolama ihtiyaçları için kullanılan disketler, yavaş yavaş tarihteki yerlerini almaya hazırlanıyorlar. Yeni moda ise, küçük boyut ve büyük kapasiteyi biraraya getiren bellek kartlarını kullanmak...

Dijital fotoğraf makineleri, taşınabilir MP3 çalarlar, dizüstü bilgisayarlar ve dijital video kameralar... Tüm bu cihazların ortak özelliği, hafıza ve veri yönetimi için ek bir destek ünitesine ihtiyaç duymalarıdır. Destek ünitesi dendiği zaman aklınıza normal bir disket gelebilir; ama disketlerin günümüz şartlarına ayak uyduramadıkları da unutulmamalıdır. Peki ama disketlerin yerine kullanacağımız yeni bir alternatif mevcut mu? Tabii ki evet... Bellek kartları, depolama ihtiyacını en iyi şekilde karşılamak için hazır. Öyleyse gelin, bu küçük depolama canavarlarının farklı tiplerini birlikte inceleyelim.

Memory Stick

Memory Stick

MEMORY STICK

Sony tarafından geliştirilen küçük bir depolama ünitesidir. Şirketin ürettiği dijital fotoğraf makinelerinde sıkça kullanılır. Ancak kullanım alanları sadece fotoğraf makineleri ile sınırlı değildir. Bu küçük kartlar, MP3 çalarlarda ve dijital video kameralarda da karşınıza çıkabilirler.

Bir Memory Stick'in boyutları, baş parmağınızın boyutlarından bile daha küçüktür. Memory Stick DUO adı verilen yeni modeller ise, standart bir Memory Stick'in yarısı büyüklüğündedir. Bu tip kartlar, genellikle cep telefonu ve PDA gibi cihazlarda kullanılırlar.

Smart Media

Smart Media

SMART MEDIA

Smart Media kartları, dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan ilk kartlardır. Özellikle ince yapılarıyla dikkat çekerler. Ancak dayanıklılık konusunda çok da güvenilir olmadıklarını söyleyebiliriz. Son zamanlarda popülerliklerini büyük oranda yitiren bu tip kartlar, yakın gelecekte tamamen ortadan kalkacak gibi görünüyor.

Compact Flash

Compact Flash

COMPACT FLASH

Compact Flash kartları, günümüzde dijital fotoğraf makineleri için tercih edilen bir numaralı alternatiftir. Dayanıklılık ve kapasite açısından rakiplerine oranla daha avantajlıdır. 2 farklı tipi bulunur (Tip 1 ve Tip2). Bugün kullanılan Compact Flash kartları, 2 GB gibi oldukça büyük bir kapasite sunabiliyorlar.

Secure Digital, MMC ve XDCARD

Secure Digital, MMC ve XDCARD

SECURE DIGITAL, MMC VE XDCARD

Secure Digital ve MultiMedia Card (MMC), aslında aynı teknolojiye sahiptir. Ancak MMC, son zamanlarda yerini tamamen Secure Digital teknolojisine bırakmıştır. Secure Digital kartlar, kapasite ve hız açısından son derece başarılıdır ve yeni nesil dijital cihazlarda sık sık karşımıza çıkalar. xDCard ise, Fuji ve Olympus tarafından geliştirilmiştir. Şimdilik bu iki şirketin dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan bu tip kanlar, geleceğin teknolojisi olarak değerlendiriliyorlar.

Kart Okuyucular

Kart Okuyucular

KART OKUYUCULAR

USB ya da Firewire arabirimini destekleyen kart okuyucular, kablolara dolanmadan veri transferi yapmamızı sağlıyor. Bazı kart okuyucular sadece tek bir bellek kartı tipini desteklerken, bazıları da mevcut tüm kart . tiplerini kullanmamıza izin veriyorlar.

Windows, kurulum işlemlerinin ardından kart okuyucuya bir harf atar ve onu da diğer sürücülerin yanına yerleştirir. Artık bellek kartını fotoğraf makinesinden (ya da benzer bir cihazdan) çıkartmalı ve okuyucuya yerleştirmelisiniz. Standart bir diskete nasıl ulaşıyorsanız, bellek kartına da aynı şekilde ulaşacaksınız.

BİLGİ: Disket; günümüz multimedya düzenleri için pek de uygun bir alternatif değildir. Çünkü kapasite ve sağlamlık açısından gerekli potansiyeli sunamaz. Yine de çok önemli olmayan veya küçük boyuttaki verilerin taşınması için halen kullanılmaktadır.

Okuyucu Yorumları