Bilgisayarlar bu resimleri gerçek sandı!

Bir bilgisayarı kandırmak sizce mümkün mü? Görünüşe göre evet; mümkün!

Bilgisayarı da kandırdılar!

Görünen o ki optik illüzyonların şaşırtabildiği tek varlık, biz insanlar değiliz. Yukarıda gördüğünüz resimler, en iyi nesne algılama algoritmalarını bile kandırabiliyor.

University of Wyoming'den Jeff Clune'un hazırladığı resimler, resimleri geliştirmek üzere tasarlanan bir algoritma üzerine Derin Sinirsel Ağ (DNN) adındaki resim tanıma algoritmasının uygulanmasıyla ortaya çıkmış. İkinci algoritma, insanların takdiriyle birlikte kullanıldığında ortaya çıkan resim, giderek daha belirgin bir hale gelirken, bilgisayarın denetiminde aynı sonuç alınmamış.

Bu ilginç görüntüler, daha sonra Google'da işe alınan araştırmacılar tarafından geliştirilen bilgisayarlı görme algoritması AlexNet'e gösterildiğinde ise bilgisayar, nesneleri penguen, elektrogitar gibi gerçek nesnelerle karıştırmış. İnsanlara karmaşık, soyut resimler gibi görünen bu resimlerin bilgisayarlara gerçek nesne gibi görünmesinin nedeni ise DNN'nin nesnelerin sadece onu diğerlerinden ayırt eden bölümlerine bakması. Biz insanlar ise gövde şeklinden desene nesnelere bir bütün olarak bakmaktayız.

Elbette bilgisayarlar insanlar tarafından geliştirilen yazılımlarla çalıştığından algoritmalarda yapılacak güncellemeler, bu tür yapay zeka yanılmalarının gelecekte soruna dönüşme ihtimalini düşürecektir.

Okuyucu Yorumları