Daha fazla bit = daha fazla performans mı?

32-bit yerine 64-bit uygulamaları tercih etmek, her zaman daha yüksek hız anlamına geliyor mu?

32-bit mi, 64-bit mi?

"32 bit mi, yoksa 64 bit mi?"... PC kullanıcılarının karşısına sıkça çıkan bir sorulardan biri de bu. 32 bit programları kullanmanızda genellikle herhangi bir sakınca olmasa da, 64 bit programlar genellikle daha yüksek performans ve büyük dosyaları düzenleyebilme yetenekleri sunarlar. Bunun yanında 32 bit yazılımlar, 2^32 bellek konumunu ayırabildiği için en fazla 4.3GB bellek kullanabililrler. 64 bit yazılımlar ise 2^64 bellek konumunu ayırarak teorik olarak 16 exabayt bellek kullanabilirler.

Windows'un 64-bit sürümü, WOW64 adındaki emulator sayesinde 32 bit uygulamaları da çalıştırabilir. Örneğin 32 bit Firefox, 64 bit Windows'ta sorunsuzca çalışacaktır. Ancak 64 bit programları 32 bit işletim sisteminde çalıştıramazsınız. Bunun yanında 64 bit, her zaman daha yüksek performans sunmayabilir. Örneğin Firefox'un deneysel 64-bit sürümü, bazı sorunlara yol açabiliyor. 64 bit Office'de ise bazı eklentileri çalıştıramayabiliyorsunuz.

Bununla birlikte aygıt sürücüleri gibi sistemle ilgili yazılımlarda, her zaman işletim sisteminize uygun mimariyi tercih etmeniz gerekiyor.

Okuyucu Yorumları