iPhone'u Hack'lemeye Bile Gerek Kalmadı!

Apple'ın kilitli iPhone'ları polis güçleri için bile olsa açmaması, İngiliz polisinin çok ilginç bir taktiğe baş vurmasına yol açtı!

Hack'lemeye bile gerek kalmadı!

Apple'ın mahremiyet konusunda büyük bir inancı bulunduğu bilinen bir gerçek. CEO Tim Cook, bu durumu "bir ahlak meselesi" olarak tanımlasa da, şüphelilerin telefonlarını istedikleri gibi incelemek isteyen polis güçleri için ciddi bir sorun söz konusu.

Bu sorun ABD'de, Apple'ın San Bernardino suçlularının iPhone'larını hack'lemeyi reddetmesi ile kendisini göstermişti. Ancak oldukça geniş bir izleme sistemi olan Birleşik Krallık için durum biraz daha farklı gözüküyor. Birleşik Krallık polisleri, şüphelilerin iPhone'larını kontrol etmek için yeni bir yöntem bulmuş durumda: Şüphelileri soymak.

BBC tarafından duyurulan taktik için, en azından bazı kişiler bu tanımlamayı yapabilir. Habere konu olan olay, mağazalardan pahalı eşyalar satın almak için kullanılan sahte kredi kartlarının üretimi ile alakalı olduğu düşünülen Gabriel Yew'i baş role .oturtuyor. Ayrıca Yew'in, bütün işini iPhone'u ile yaptığı biliniyordu.

Bu yüzden de polis, şüphelinin telefonunu kullandığı bir anı bekleyerek bu sırada onu "soymaya" karar verdi. Sonuç olarak eğer telefon açık ise, telefonu incelemek için yapmanız gereken tek şey, otomatik olarak kilitlenmesini engellemek oluyor.

Yasa uzmanları bu durumun kanunun ne kadar üzerinde olduğuna karar verebilirler ancak bu durum için polis, Yew'i parmak izini kullanarak telefonu açmaya zorlamanın yasa dışı olduğuna; telefonu açıkken elinden almanın yasal olduğuna karar vermiş durumda.

Bir polis sözcüsünün söylediğine göre, polisin bakış açısında bu durumda sıra dışı bir şey bulunmamaktaydı ve polisin yaptığı tek şey, tutuklamanın zamanını doğru bir şekilde ayarlamaktı.

Kanunlara göre polis, tutuklama anında kanıt toplama yetkisine sahip ve bu yüzden de, bu olayı bir soygun olarak değil, zekice bir plan olarak görmekte. Ayrıca sözcünün söylediğine göre polisin telefonu incelemek için bir arama emrine de ihtiyacı yok.

Ayrıca polis, Yew'in telefonundan toplanan değerli bilgiler sayesinde beş buçuk yıllık bir hapis cezası verildiğini de belirtmekte. Başka bir deyiş ile polisin bu yöntemi, etkili olmuş gibi gözükmekte...

Okuyucu Yorumları