Ön inceleme: Mafia II nasıl olacak?

Heyecanla beklenen Mafia II, Grand Theft Auto serisiyle başa çıkabilecek mi? İşte cevabı...

Mafia II nasıl olacak?

Uzun zamandır beklenen oyun Mafia 2, 24 Ağustos 2010 tarihinde oyunsevenlerle buluşacak.

Özellikle Grand Theft Auto tarzında oyunları sevenlerin hoşuna gidecek, aynı türde ama farklı biz zaman diliminde geçen bu oyunun ilki çok popüler olmuştu.

2. Dünya Savaşı döneminde Amerika'da mafyanın yaygınlaştığı, güçlendiği dönemde geçen oyunda bolca şiddet ve entrika var. O yılların atmosferi de grafiklerden açıkça görünüyor.

Bu önincelemede ağırlıklı olarak neler beklemeliyiz, düzgün oynamak için hangi donanımlara ihtiyacımız olacak işte bunlara bakacağız.

İlkinden 5 yıl sonra çıkan oyunun rakibi olan Grand Theft Auto serisini de geçip geçemeyeceğini, hikayesine, atmosferine, oynanışına ve grafiklerine bakarak masaya yatıracağız ama elbette son yargı için oyunun tam sürümünü beklemek gerekiyor; bunu da baştan hatırlatalım.

Vito askerden yurda döner...

Vito askerden yurda döner...
Bol çatışma ve aksiyon

Bu yılın en çok beklenen oyunlarından olan Mafia 2 daha en başından etkileyici bir atmosfer sunuyor.

2. Dünya Savaşı'nda yaralanan ve ülkesine geri dönen Vito Scaletta ana karakterimiz. Bir gazi olan Vito ile bu şehirde kendimize suç üzerine kurulu yeni bir hayata başlıyoruz. Dostumuz Joe'nun bizi arabayla tren istasyonundan almasıyla birlikte, Joe'nun karanlık dünyasına dalıyoruz.

Joe'nun teklifi ile adım attığımız mafya dünyasına en aşağıdan başlıyoruz. Zaman içerisinde mafyanın beğenisini kazandıkça, ailenin önem kazanan bir adamı olarak pis işlerini görüyoruz.

Bu pis işler kumarhane ve genelevlerin düşman mafya adamlarından temizlenmesi şeklinde gelişiyor. Oyunda bol bol çatışma ve haliyle bol bol kan var. Mafya aileleri birbirlerine hiç acımıyor ve katliamın çoğunu Vito, yani biz yapıyoruz.

Empire City atmosferi

Empire City atmosferi
Şehir, araçlar, insanlar son derece başarılı

Mafia 2 aynen GTA gibi açık bir şehir yapısına sahip. İstediğimiz gibi gezebiliyoruz ve 1940'ların Amerikan şehri gerçekten güzel bir manzara.

Empire City gökdelenlerle ve o zamanın modern, bugünün klasik Amerikan arabalarıyla dolu. Araçların rengini, plakasını ve tekerlerklerini değiştirmek, garajımızda üzerinde oynamak mümkün.

Gezip giysi almak gibi küçük detaylar da oyuna ayrı bir hava ve gerçekçilik katıyor. Heyecanlı görevler arasında rahatlama imkanı sunuyor. Ayrıca 40'ların müziklerini dinlemek de cabası.

Oyunun dengeli bir yapısı var, grafikleri etkileyici bir 40'lar manzarası ve iyi karakter animasyonları ile oldukça iyi. Müzikler ve sesler de başarılı; ayrıca fizik efektleri de gerçekçi. Üstelik çok güçlü bir PC'Ye de gerek yok. Oyun zaten Xbox 360 ve PlayStation 3'de de çalışacak şekilde hazırlanıyor. Demo sürümü bile tamamlanmış duruyor.

Nvidia ortaklığının getirdikleri

Nvidia ortaklığının getirdikleri
Şehir, araçlar, insanlar son derece başarılı

Mafia 2'nin geliştiricisi olan 2K CzechTourism, ağırlıklı olarak Nvidia ile birlikte çalıştı. Oyuna PhysX fizik motorunun entegrasyonu, daha gelişmiş bir gerçekçilik katıyor.

İlk fizik kartlarının başarısızlığının ardından Ageia'yı satın alan Nvidia, PhysX'i ayrı bir kart olarak satmadı ve CUDA'ya entegre etti. CUDA yeteneği olan kartlar böylece daha da değer kazanıyor. Özellikle SLI sistemlerde güçlü ekran kartı ana grafik işlemleri yaparken, zayıf olan fizik hesaplamalar ile uğraşıyor.

Bu da PC sahiplerini konsol sahiplerinin önüne geçiriyor. Scalable Dynamics Framwork teknolojisi sayesinde de (Nvidia APEX) Mafia 2'de PhysX efektleri daha büyük rol oynuyor. ATI'de olmayan özel silah efektleri ve materyal etkileşimi söz konusu. Çarpışmalar, parçalanmalar ve dahası... Özellikle de giysiler konusunda büyük ilerleme kaydedilmiş. Patlamaların giysilere etkisi bile var!

Nvidia olmadan nasıl?

Nvidia olmadan nasıl?
Dev bir kayıp yok

PhysX olmasa bile muhteşem görünen bu oyunda DirectX 9 ve 10 desteği var ancak DX 11 ve Teselletion yok. Bu özellikler olmamasına karşın grafikler kaliteli ve oyun yüksek performans ile oynanabiliyor.

3D objeler, karakterler ve genel grafik kalitesi olarak GTA serisinin son oyunlarından çok daha optimize olduğu söylenebilir. Oyuncuların canını sıkan performans sorunları pek mümkün görünmüyor.

GeForce GTX 260 ya da Radeon HD 4850 ekran kartı sahipleri bu oyunun güzel grafiklerinin tadını uç noktada olmasa bile yüksek ayarlarla çıkartabilirler.

Peki bu oyunu oynamak istiyorsanız ve yakın zamanda sisteminize parça alacaksanız en uygun tercihler neler? İşte cevaplar...

Nvidia ve ATI ekran kartı tavsiyeleri

Nvidia ve ATI ekran kartı tavsiyeleri
Bu oyunda Nvidia performansı ağır basıyor

PC'deki grafik farkı görmek için iyi bir ekran kartına ihtiyacınız olacak. Nvidia ya da AMD-ATI arasında tercih sizin, biz fiyatı birbirine yakın iki alternatif ile işinizi kolaylaştırmak istedik.

Palit GeForce GTX 460

GTX 480, GTX 470 ve GTX 465 dururken neden GTX 460? Sebebi basit, bu ekran kartı Fermi ve fiyatı diğerlerine göre çok daha uygun bir fiyat-performans ekran kartı.

Palit modeli 768MB GDDR5 bellek, 336 Stream işlemcisi, 675MHz GPU, 1.350MHz shader, 900MHz bellek hızına sahip. 1024MB bellekli modeli biraz daha pahalı ama farka değmez.

Oyun performansı kesinlikle müthiş, PhysX destei var. Ancak daha da önemlisi güç tüketimi abilerine göre düşük, çalışması daha sessiz ve serin.

AMD-ATI fiyat performans modeli

AMD-ATI fiyat performans modeli
Nvidia'nın modeli markaya göre değişmekle birlikte fiyat performansta bu modele göre daha avantajlı

HIS Radeon HD 5830 iCooler V

AMD'nin ATI Radeon HD 5830 modeli HD5850'den daha yavaş olmasına karşın fiyatta çok büyük bir avantaja sahip. Yani yine fiyat-performans ama üst düzey bir ekran kartı.

DirectX 11 destekli bu kart 256 bit bellek veriyolu, 1024 MB GDDR5 bellek, 224 shader ünitesi, 16 Raster işlemci ünitesine sahip.
GPU hızı 800 MHz, VRAM hızı ise 2000 MHz.

AMD-ATI tercih edecekseniz çok iyi bir alternatif. Daha az güç tüketiyor ama Nvidia rakibine göre biraz daha az güçlü. Yine de bütün oyunları canavar gibi çalıştıracak kadar güçlü.

Mafia 2 söz konusu olduğunda Nvidia öne çıksa da her iki ekran kartını da gönül rahatlığıyla alıp kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları