2K kavisli oyuncu monitörü testte!

Bu monitör; tasarımcılar, fotoğrafçılar ve profesyonel kullanıcılar için iyi bir seçim olabilir.

CHIP Online Notu 84
  • Tasarım
  • Etkileyici görüntü
  • Çift DisplayPort / HDMI
  • 160Hz ile oyun performansı
  • Hoparlörler
  • Geniş renk gamı
  • FlickFree ve FreeSync
  • Yükseklik ayarı yok
  • Yan ve alt kenarlarda doygunluk kaybı
  • USB girişi yok
  • Menü arayüzü
  • Yüksek fiyat

Aslında sadece oyuncular için değil, izlediğinden keyif almak, çalışırken daha geniş bir alana sahip olmak ve nette dolaşırken daha fazla bilgiyi aynı ekrana sığdırabilmek isteyen herkes için geniş ekranlı monitörler daha cazip. Ancak bugün elimizdeki monitörü oyunculara özel kılan önemli bir ayrıntısı var: O da tam 160Hz tazeleme hızına sahip olması.

Adaptive-Sync ve FreeSync teknolojilerini destekleyen AOC'nin 35 inçik C3583FQ modeli için, tam bir oyun canavarı desek yeridir. Her ne kadar görünümüyle bunu dışarıya pek yansıtmasa da, özellikleriyle bunu derinden hissettiriyor. Önce monitörün tasarımına bakalım, ardından da neden oyuncular tarafından tercih edilmeli sorununu yanıtlayalım.

Kavisli dev

Kavisli dev

Masamızdaki AOC'nin bu modeli, oldukça şık görünüyor. Buna büyük destek çıkan, kuşkusuz monitörün kavisli bir ekrana sahip olması. Bu sayede çekiciliğini arttıran monitör, üzerinde, portları ve menü tuşlarını bulundurduğu bir stant üzerinde duruyor. Metalik stant boynu ve parlak piyanı siyahı renkli gövdesiyle de güzel görünen monitör, sırtında çift tarafa konumlandırılan hoparlörlerini taşıyor.

Evet, 35 inç boyunda ekran, hoparlör ve stant üzerinde bulunan geniş bağlantı desteğiyle beraber eğlence için uygun olan monitör, ergonomisiyle de kısmen memnun edici. "Kısmen," diyoruz, zira ekranı öne ve arkaya doğru -5 ila 15 derece açıyla eğebiliyorsunuz, ancak yükseklik ayarı ve sağa sola dönme gibi yetenekleri yok.

Monitörün standının arkasında bağlantıları yer alıyor. Burada 2 HDMI ve 2 DisplayPort bağlantısı oldukça önemli. Böylece ekranı aynı anda birden fazla cihaza bağlayabiliyorsunuz. Fakat burada USB bağlantılarını görememek açıkça üzücü. Böylesi geniş bağlantı desteği veren bir monitörde USB girişleri de olmalıydı kanaatindeyiz. Bu arada portlar arasında yine DVI ve D-Sub girişlerinin bulunduğunu da söyleyelim.

Monitörün standının ön tarafına dönecek olursak, menü butonlarının burada yer aldığını görüyoruz. Buradan monitörle ilgili ayarlamaları yapmak mümkün. Menü butonlarının ve bağlantıların stant çevresinde toplanması, kullanım kolaylığı sağlaması bakımından da önemli. Zira böylece monitörün arkasında bağlantı aramıyor, menü tuşları için parmaklarınızı monitör ekranı altında, yanında veya arkasında dolaştırmıyorsunuz.

Bu arada menü arayüzü için de, "keşke AOC bu menü tasarımını yenilese," demeden geçemeyeceğiz. Zira açıkçası bu menü arayüzünü hiç kullanıcı dostu bulmuyoruz.

35 inç / 21:9 / 160Hz

35 inç / 21:9 / 160Hz

AOC'nin 35 inçik C3583FQ modeli, geniş ekranıyla 21:9 görüntü formatı sunuyor bizlere. Bununla beraber monitörün çözünürlüğü de farklı elbette. Maksimum çözünürlükte 2560x1080 piksel görüntü sağlayabilen monitör, en uygun görüntü aktarımını da bu çözünürlük altında yapıyor. O nedenle monitörden görüntü anlamında maksimum performans için bunu dikkate almanızı öneririz.

Monitörün ekranı AMVA, yani Gelişmiş Çok Alanlı Dikey Hizalama destekli bir panelden oluşuyor. Bu panelle derin siyah ve ekstra canlılık oranı yakalanabiliyor. Öte yandan 178 dereceye kadar görüş açısı sunabilen panel, yalnızca yan ve alt kenarlara doğru doygunluk kaybı yaşatabiliyor.

Monitör ayrıca 2000 mm yarıçapıyla dikkat çeken derin bir kavisle geliyor. Böylece hem görüntü anlamında, hem de bunu hissettirme ve çekicilik anlamında AOC C3583FQ önemli bir model oluyor.

C3583FQ, 4 ms tepki süresi, 2000:1 tipik kontrast oranı ve 300 kandela parlaklık değerine de sahip. Çalışırken 60 watt güç tüketiminde bulunan monitör, bunu bekleme ve kapalı modda 0.5 watt'a düşürüyor.

Öte yandan kuşkusuz bu monitörü en çekici yapan kısım, kavisli panelinin yanı sıra 160Hz tazeleme hızı sunması. Bu sayede görüntü yırtılmalarının önüne geçen monitör, AMD'nin FreeSync teknolojisiyle de uyumlu. Böylece sıkı bir oyuncuysanız ve özellikle AMD ekran kartınız varsa, AOC'nin bu modeli, sizin ihtiyacınıza cevap verecektir.

Özetle

AOC C3583FQ, özellikle geniş ekranı, kavisli yapısı ve 160 Hz'lik tazeleme hızıyla oyun ve sinema için başarılı monitörlerden biri oluyor. Elbette bunun karşılığını da sizden isteyen bir model. AOC'nin bu modelini piyasada 3400 TL fiyat etiketiyle bulabiliyorsunuz. Açıkçası pahalı. Fakat bu monitörün en büyük ayrım noktasını, geniş ve kavisli ekranda 160Hz'lik tazeleme oranı oluşturuyor.

Kimler Almalı

Geniş ekran, kavisli panel ve yüksek çözünürlüğün yanı sıra 160 Hz tazeleme oranı isteyenler, AOC C3583FQ'yu yakından incelemeli.

Alternatifleri

AOC C3583FQ'yu pahalı bulacak kullanıcılar Samsung S29E790CNS modelini yakından incelemeli.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC C3583FQ
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
84
Ekran 35 inç MWA (2560x1080)
Ekran Formatı 21:9
Tepki Süresi 4 ms
Parlaklık 300 kandela
Kontrast 2000:1, 50M:1
Tazeleme Hızı 160Hz
Bağlantılar HDMI, DVI, D-Sub, DisplayPort
Dahili Hoparlör Var
Güç 60W
Okuyucu Yorumları