SSD'ye terfi zamanı

Masaüstü veya taşınabilir bilgisayarınızda kullanabileceğiniz ideal bir terfi kiti.

CHIP Online Notu 96
  • Harici disk kutusu ve 3.5 inç profille gelmesi
  • Yüksek performans
  • Kapasite artınca fiyat da yükseliyor

Kullandığınız bilgisayarı hızlandırmanın birçok yolu var ancak herkesin bildiği gibi en etkili çözümlerden biri donanım güncellemesi yapmak. Performans beklentiniz hangi yöndeyse elbette uygun bir güncelleme yapmalısınız ancak çoğu zaman ortak karar daha hızlı bir işletim sisteminden yana. Sonuçta daha hızlı işletim sistemine bağlı olarak oyunlarda ve diğer zorlayıcı uygulamalarda da performans ciddi şekilde yükseliyor. İşletim sistemini ve söylediğimiz gibi uygulamaları hızlandırmanın da en etkili yollarından biri SSD'ye terfi etmek. SSD terfisi üstelik artık hem daha uygun fiyatlı, hem de daha zahmetsiz. Dahası bilgisayarınıza performans dışında avantajları da getiriyor.

Kısaca bahsetmek gerekirse SSD'lerin sessizlik, düşük güç tüketimi, titreşim üretmeme, serin çalışma ve darbelere karşı dayanıklılık gibi ortak özellikleri var. Yüksek kalitedeki bellekleri ile yakından tanıdığımız Kingston'un ise konuya yaklaşımı biraz daha sıcak. Firma SSDNow V+200 olarak adlandırdığı kitinde kullanıcılara hem masaüstü bilgisayar kasalarına montaj bağlantıları, hem de harici bir disk kutusu veriyor. Tüm rakipleri gibi 2.5 inç yapısında tasarlanan SSD'de 535 MB okuma hızı destekleniyor. Yazma hızıysa kapasitelere göre değişken. Belirtilen yazma hızları ise 60 GB için 460 MB / sn ve diğer kapasite seçenekleri için 480 MB / sn. Bahsi geçen hızları test uygulamalarıyla da doğruladığımızın altını çizelim ki birçok kullanıcı değerlere büyük hassaslık gösteriyor. Yeni nesil SATA 6.0 Gbps arabiriminin desteklendiğine ve geriye uyumluluk olduğunu söylemeye gerek dahi yok. Kapasite seçenekleri biraz önce de söylediğimiz 60 GB'a ek olarak 90 GB, 120 GB, 240 GB ve 480 GB şeklinde. Bizse incelememizde 90 GB kapasiteli modeli ele alıyoruz.

SandForce SF-2281 kontrolcüye sahip olan SSD, taşınabilir bilgisayarlarda kullanılmaya hazır durumda. Masaüstü bilgisayarlarda kullanım için 3.5 inç yapıya dönüştürmeniz gerekiyor. Bunun için kutudan gelen aparatları SSD'nin her iki yanına takmalısınız. Böylece kasanızın montaj desteği her ne şekilde olursa olsun ürün kullanıma hazır hale geliyor. En çok beğendiğimiz özelliklerden biri de belirttiğimiz gibi kutu içeriğinden 2.5 inç'lik bir harici disk kutusu gelmesi. Özellikle taşınabilir bilgisayar kullanıcıları için düşünülmüş. Şöyle ki taşınabilir bilgisayarınızda 500 GB kapasitede bir sabit diskin bulunduğunu varsayalım. SSD terfisinden sonra 500 GB diskiniz boşa çıkacak ancak Kingston'un sunduğu harici disk kutusu ile kullanmaya devam edebilirsiniz. Tek dezavantaj kutunun USB 2.0 bağlantısını desteklemesi. USB 3.0 desteklese bilgisayarınızdan çıkan diski –bilgisayarınızda USB 3.0 arabirimi varsa- çok daha hızlı kullanabilirdiniz. Yine de bahsettiğimiz hediye sadece Kingston'da olduğundan mesele değil.

Özetle

Satın alınabilecek birçok farklı kapasite seçeneği var. 60 GB'lık seçenekte biraz zorlanabilirsiniz çünkü işletim sistemleri ve üzerinde yer alacak olan uygulamaların ne kadar yer kaplayabileceği ortada. En azından 90 GB'lık bir model tercih etmeye çalışın. Ürünlerin fiyatları gayet güzel ve performans olarak günümüzün çizgisini yakalamayı başarıyorlar. Bilgisayarınızın isteklerinize çok daha hızlı şekilde yanıt verdiğini göreceksiniz. CHIP Test Merkezi olarak Kingston SSDNow V+200'ün en iyi çözümlerden biri olduğunu düşünüyoruz.

Alternatifleri

SSD olarak piyasada oldukça farklı marka ve model gözünüze çarpabilir ancak Kingston SSDNow V+200, avantajlı seçeneklerden biri olma özelliğine sahip.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston SSDNow V+200
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
96
Kapasite 90 GB
Arabirim SATA 6.0 Gbps
Yapı 2.5 inç
Boyutlar 70 x 100 x 7 mm
Ağırlık 92.3 gram
Okuyucu Yorumları