Toshiba'nın yeni ultrabook'u testte!

Toshiba'nın "çoklu kullanım" olanağı sunan yeni ultrabook'unu test ettik!

CHIP Online Notu 81
  • İkisi bir arada kullanım şekli
  • Uygun performans
  • Güzel tasarım
  • IPS ekran
  • Geniş bağlantı desteği
  • 3G desteği
  • Uzun pil ömrü
  • Ekran Full HD
  • Çok yüksek fiyat
  • Klavye

Yoğun iş hayatının temposunda toplantıdan toplantıya koşturan ve sık seyahat eden profesyonellerin işle ilgili tüm verilerine her an her yerden erişebilmeleri için elbette en önemli veri depolama çözümlerinden biri Bulut Bilişim. Yazılım tamam, şimdi bunu bir de iyi bir ultrabook'la kullanılabilir hale getirmek gerekiyor. Bunun için bugün inceleyeceğimiz Toshiba Portege Z20t iyi bir örnek. İkisi bir arada kullanım şekli bir yana, özellikle uzun mu uzun pil ömrüyle bir hayli dikkat çekici duran Portege Z20t, Toshiba'nın profesyonellere sunduğu mobil çözümler arasında yer alıyor. Şimdi cihaza yakından bakalım ve bize neler sunduğunu öğrenelim.

İkisi bir arada formunda

İkisi bir arada formunda

Portege Z20t, özellikle profesyonellere sunuluyor dedik. Bunun açıklamasını zaten incelememiz boyunca cihazla ilgili farklı noktalara değinerek yapacağız. Ancak söze her zamanki gibi tasarımla başlayalım; kaldı ki, cihazın tasarımında da profesyonel dokunuşlar göze çarpar nitelikte.

Ağırlıklı olarak siyah renkle, menteşe bölümünde ise gümüş renkte bir alanla karşımızda duran Portege Z20t, sağlam ve şık bir cihaz. Dış görünüşüyle göze hoş gelen tasarımını iç yüzünün sadeliğiyle bütünleştiren cihazın en büyük esprisi elbette ikisi bir arada formunda sunulması. Yani, bu cihazı hem tablet hem dizüstü bilgisayar formunda kullanmak mümkün.

Portege Z20t'nin ekranını klavye setinden ayırabiliyor ve böylece cihazı tablet olarak kullanabiliyorsunuz. Aslında teknik altyapı olarak da tamamen tablet üzerine yoğunlaşan cihaz, klavye bölümüyle ise bize daha oturaklı bir çalışma platformu sunuyor. Elbette klavyenin setinin getirdiği bazı önemli özellikler de var. Bunlardan da yine bahsedeceğiz. Ancak şimdi tasarımla devam edelim.

Dediğimiz gibi, Portege Z20t'nin ekranını yerinden çıkartabiliyor ve tablet olarak kullanabiliyorsunuz. Dilerseniz ekranı klavye setine ters de takabilir ve böylece kısa bir süre önce incelediğimiz Lenovo Yoga 3 Pro modelinde karşımıza çıkan stant ve çadır gibi farklı kullanım şekillerinde de cihazı kullanabilirsiniz.

Ekran ve klavye

Ekran ve klavye

Ultrabook'un ekranı 12.5 inç boyutunda. Tamamen mat malzemeyle işlenmiş IPS panele sahip olan ekran, kapalıyken çok şık görünürken, açık olduğunda ise gayet iyi bir görüntü sunuyor. Full HD görüntü sunan ekran, bu anlamda kıyaslamaya tabi tutarsak Yoga 3 Pro modelinin 3200x1800 piksellik ekranı karşısında çözünürlük olarak geri kalıyor. Ancak görüntü performansı konusunda herhangi bir sıkıntısı yok.

Portege Z20t'nin ekranının hemen önünde uzayan klavyeye baktığımızda ise tasarım olarak hoş göründüğünü söylemiştik. Klavye düzenine gelince ise alışmanız biraz zaman alacak gibi. Bu noktada markalar bazı modellerinde farklı yol izliyorlar. Portege Z20t'de üst kısımda fonksiyon tuşları bulunurken, Yoga 3 Pro'da bu tuşlara Fn tuşuyla erişilebiliyordu. Bu tuşların kullanılması bazı laptop'larda tuşların daha sık ve farklı boyutlarda kullanılmasına yol açıyor. Portege Z20t'de yön tuşları ile "PageUp" ve "PageDown" butonları küçük kullanılmış. Öte yandan yine bazı tuşların yine diğerlerinden küçük kaldığını gördük. Bunlar arasında "Ü", "," ve sol "Shift" butonları diğerlerine göre fark edilir ölçüde küçükler. Tamam, buna benzer çözümler diğer modellerde de karşımıza çıkıyor, ancak Portege Z20t'de bu sanki gözümüze biraz daha fazla battı gibi. Ancak dediğimiz gibi bir süre sonra kullanıma alışıyorsunuz.

Klavye ile ilgili değinmemiz gereken bir diğer nokta ise malzeme kalitesi. Açıkçası Portege Z20t'nin klavyesine bu noktada da pek iyi yorumlarda bulunamayacağız. Zira malzeme kalitesini pek beğenmedik. Dokunduğunuzda çok plastik yapıda olduğunu hissettiren klavye, bir Dell XPS 13 klavyesi gibi değil.

Çevre bağlantıları

Çevre bağlantıları

Portege Z20t'nin en önemli özelliklerinden biri geniş bağlantı desteği sunması. Cihaz, kablosuz platforma elbette Bluetooth ve Wi-Fi'la hazır durumda. Ancak bunun yanında SIM kart desteği getirmesiyle de halihazırda 3G desteği sağlayan cihaz, böylece her an her yerde internete bağlanmak isteyen kullanıcıların ihtiyacına cevap veriyor. Elbette ülkemize 4G geldikten sonra da 4G'den yararlanma imkanı da sunacak.

Yalnızca kablosuz değil, bunun yanında fiziksel bağlantılarıyla da geniş seçenek sunan ultrabook, ekranın, yani tabletin çevresinde sağ kenarda SIM kart slotu, microSD kart çekmecesi, microUSB ve microHDMI portu, ayrıca güç ve ses butonlarını bulunduruyor.

Klavye kenarlarına baktığımızda burada da farklı yuvalar görüyoruz. Sağ kenarda iki USB 3.0 yuvası sunan cihaz, bir Ethernet portunun da sahibi. Sol tarafta ise tam boyutlu bir HDMI ile VGA portu bulunduran Portege Z20t, böylece her türlü bağlantı ihtiyacına cevap veriyor.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Portege Z20t'nin teknik özelliklerine bakalım. İşlemci hanesinde Intel'in Core M 5Y71 işlemcisini görüyoruz. 2014'ün son çeyreğinde sunulan bu işlemci taban noktada 1.2 GHz frekansta çalışıyorken, tavan noktada ise 2.9 GHz'e erişebiliyor. Daha önce Lenovo Yoga 3 Pro ve Asus ZenBook UX305'te de gördüğümüz bu işlemci, fansız tasarımda olmasıyla ultrabook'ların oldukça sessiz çalışmasına olanak tanıyor. Öte yandan düşük güç tüketimiyle de dikkat çekici duran bu işlemci, bu anlamda Portege Z20t'nin de batarya konusundaki en büyük destekçisi konumunda. Çift çekirdekli olan bu işlemciye 8 GB'lık RAM desteğiyle katkıda bulunan Toshiba, ayrıca 256 GB'lık M.2 SATA SSD'ye de cihaz üzerinde yer vermiş.

Bu kadro ışığında cihaz işlem ve çalışma temposuyla Lenovo Yoga 3 Pro ve Asus ZenBook UX305'le benzer bir performans sergiliyor. ZenBook UX305'le bazı teknik birimleri farklılık gösteren Portege Z20t, Yoga 3 Pro ile neredeyse birebir aynı birimleri kullanıyor.

Peki, gelelim bataryaya... Portege Z20t'nin en büyük artısı uzun mu uzun bir pil ömrüne sahip olması. Cihaz tablet formundayken 9 saate kadar pil ömrü sunduğu iddiasını taşıyor. Yalnızca bu da değil, cihazı klavye setiyle kullandığınızda bu sür tam 17 saate değin uzayabiliyor. Bunlar cihazın bilgileri arasında yer alan değerler. Elbette biz cihazı her iki kullanım şekliyle de batarya testine tabi tuttuk.

Buna göre yaptığımız batarya testinde tablet formunda yaklaşık 7 saat 30 dakikayı gören Portege Z20t, klavye ile birlikte kullanıldığında ise yaklaşık 15 saat 20 dakika civarında bataryasını boşalttı. Bu da cihazın batarya ömrü konusunda elbette Yoga 3 Pro'nun 7 saat 10 dakikalık performansını, Asus ZenBook UX305'in ise 5 saat 21 dakikalık pil tüketimini açık ara geride bırakan bir süre.

Özetle

İncelememizi noktalayacak olursak, Portege Z20t; dizüstü bilgisayarı her an yanında olsun, her an tablete de dönüşerek toplantılarda rahat bir sunum imkanı tanısın, eve, seyahate veya ofise rahatlıkla taşınabilsin, 3G desteği göstermesiyle her an internete erişebilsin ve elbette bunlara ek olarak uzun bir pil ömrü göstersin isteyenlere gayet uygun bir ultrabook. Ancak bunun yanında incelememizde bahsettiğimiz bazı eksik yönleri de elbette var. Bunlar arasında cihazın yüksek fiyatı da yer alıyor. 7800 TL civarında bir fiyat etiketine sahip olan Portege Z20t, bu nedenle bütçesi geniş kullanıcıları hedefliyor.

Kimler Almalı

Portege Z20t; dizüstü bilgisayarı her an yanında olsun, her an tablete de dönüşerek toplantılarda rahat bir sunum imkanı tanısın, eve, seyahate veya ofise rahatlıkla taşınabilsin, 3G desteği göstermesiyle her an internete erişebilsin ve elbette bunlara ek olarak uzun bir pil ömrü göstersin isteyenlere gayet uygun bir ultrabook.

Alternatifleri

Portege Z20t'ye alternatif olarak Lenovo Yoga 3 Pro'yu önerebiliriz. Öte yandan üst gömlek performans ultrabook'u arayanlar Dell XPS 13'ü inceleyebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Portege Z20t-B-105
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
81
SIM kart slotu Var
Ethernet Var
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1 Pro
İşlemciIntel Core M-5Y71
İşlemci Hızı1.20 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran12.5 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 5300
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
HDMIVar
VGAVar
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar350 x 240 x 10 mm
Ağırlık1.5 kg
Pil Ömrü015:30 saat
Okuyucu Yorumları