12 Eylül'de nasıl bir iPhone 5 geliyor?

Apple'ın 12 Eylül'de gerçekleşecek dev iPhone 5 etkinliğinde bizleri hangi bombalar bekliyor?

12 Eylül'de neler olacak?

Apple'ın 12 Eylül'de, bir basın toplantısı yapacağını ve bu toplantı için çeşitli kuruluşlara davetiye gönderdiğini bu haberimizde sizlere duyurmuştuk. Peki San Francisco Yerba Buena tiyatro salonunda yapılacak dev etkinlikte ne gibi özellikler tanıtılacak?

Gönderdikleri davette "It's almost here" yani "neredeyse burada" yazısıyla Apple'ın güzel bir başlangıç yaptığı söylenebilir. Aslında bu başlangıcı, 5. nesilin en iyi örneklerinden biri olan iPhone 4S'ten de anlamamız mümkündü. Peki Apple, iPhone 4 ve 4S'ten sonra bizi etkilemek için ne gibi yenilikler yapmış olabilir?

LTE

iPhone 5 söylentileri çıktığı zaman ilk olarak bahsi geçen 3 özellik vardı: Daha ince, daha hafif bir telefon ve 4G/LTE bağlantısı. 4G/LTE, 3G'den daha hızlı bir mobil bağlantı kurmanızı sağlıyor. Şu anda ülkemizde 4G için çalışan bir altyapı olmasa da ilerleyen yıllarda pazara hızlı bir giriş yapacağı kesin. Çünkü 4G'den yararlanabilen herkesi mutlu edecek tek şey, internet bağlantısında gözle görülen hız artışı.

Büyük ekran

Yeni iPhone'da olabilecek diğer özelliklerden biriside, diğer iPhone'lara göre daha büyük bir ekranının olması. Ekran genişlik olarak aynı kalsa da uzunluk olarak biraz daha büyüyebilir. Ekranın büyüyeceğini düşünmemizin aslında iki nedeni var. Birincisi 2007 yılından beri çıkan bütün iPhone'ların 3.5 inç ekrana sahip olmaları, bir diğeri ise rakiplerinin çıkardığı telefonların ekranlarının büyümesi ve bu tür ekranlara olan talebin artması.

Yeni istasyon bağlantısı

Mevcut iPhone'larda bulunan 30-pinlik istasyon girişi, yeni iPhone'da küçülecek gibi gözüküyor. Şu anda kullanmakta olduğumuz istasyon konnektörleri şık bir görünüme sahip olsalar da konnektörler, 3. nesil iPod'lardan yani 2003'ten bu yana değişmemişti.

Yeni kamera

Bundan önce çıkan her yeni iPhone'da kameraların geliştirilmesi, bizi böyle bir beklenti içine sokuyor. Arka kamerada da değişiklik görebiliriz, fakat bizce en büyük değişiklik ön kamerada gerçekleşecek. Çünkü Apple Mac'lerin ön kameralarından video konferansının daha iyi bir şekilde yapılabilmesi için Mac'lere HD kamera yerleştirmişti. iPhone'da da bir HD ön kamera neden olmasın?

Uzun ömürlü pil

iPhone'un uzun ömürlü pilinin olmasını isteyenler bir hayli fazlayken, Apple'ın bu unsuru es geçmesi, büyük bir hata olabilir. Görsellerin daha yüksek kalitede görüntülenebilmesi veya daha fazla oyun oynamak, internette girmek isteyenler için iPhone'un şarj probleminin giderilmesi gerekiyor. Bu sorunu da pilini büyüterek giderebileceklerini umuyoruz.

Daha sağlam bir kasa, iPod ve iPad...

Daha sağlam bir kasa, iPod ve iPad...

Daha sağlam bir kasa

iPhone'ların ön ve arkasının camdan meydana gelmesi kimileri için kabusa dönüşmüş olabilir. Çünkü ufak bir darbede kırılma özelliği olan cam, çok çabuk çizilebilmekte. Duyumlara göre yeni iPhone 5 cam değil, bir tür metalden olacak; yani ilk çıkan iPhone'lara benzeme ihtimali yüksek.

Bunun yanı sıra iPad ve iPod'larda da değişikler olabileceği söylentiler arasında. iPad'lerdeki en büyük değişikliğin ekranların da olacağına benziyor. Ekranın 7.85 inç olarak tanıtılacağı konuşulanlar arasında. iPad 2'lerin retina ekranlarından daha kaliteli bir ekrana sahip olacak iPad mini'lerin de, tanıtımda yer bulacağı konuşulurken, bahsi geçen iPad mini'lerin boyutları iPhone ve iPad (10 inç) arasında olacağa benziyor. Bazı haberler ise Apple'ın iPad'leri Ekim ayında ayrı bir toplantıda tanıtacağı yönünde.

Yeni iPod'ların durumu ise biraz daha karışık. iPhone'ların benzer eşi olan iPod'ların artık bir değişikliğe gitmesi gerektiğine dair duyurular yapılmış olsa da, teknik bir açıklama yapılmamıştır.

Aslına bakılırsa haftaya yapılacak olan basın toplantısında Apple, sadece iPhone 5'i tanıtmak istiyor gibi. Çünkü iPod'lar da yapacağı değişiklik için ayrı bir toplantı yapması gerekebilir ve eğer iPhone'la beraber iPod'da tanıtılırsa, iPod, iPhone'un yanında geri planda kalabilir.

Ve iOS 6'dan beklenenler

Ve iOS 6'dan beklenenler

iOS 6

Apple'ın Haziran ayındaki WWDC konferansınad iOS 6 hakkında çok şey duymuştuk. Yine de iOS 6'nın bazı yeni özellikler ve sürprizlerle gelmesi olası.

iPhone'a özel işlevler: Yeni iPhone, Apple'ın en son ve en iyi donanımı olacak. Dolayısıyla Apple, bazı iOS işlevlerini onun için saklıyor olabilir. Yeni iOS'da Siri gibi dev bir yenilik olmayabilir, ancak ses ve videoları bir AirPlay cihazına göndermenizi sağlayan AirPlay Direct ile ilgili dedikoduları duymuştuk.

Passbook: Apple, WWDC'de Passbook uygulamasından bahsetmiş olsa da kafalarda birçok soru işareti uyanmıştı. Uygulama, ödül ve diğer kartlarınız için merkezi bir alan sunuyor ve aynı zamanda sport, konser biletlerinizin dijital sürümlerini saklıyor. Apple'ın önümüzdeki haftaki etkinlikte Passbook'tan uzunca söz edeceğini düşünüyoruz.

Toplu geliştirmeler: Apple'ın Maps'de yaptığı yeni 2D ve 3D geliştirmelerini görmüştük. Google Street View'u bırakan Apple, kendi Maps uygulaması için bu tür bir görünümden bahsetmedi. Ancak bu açığı kapatmak amacıyla daha fazla 3 boyutlu şehir görünümü eklenmesini bekleyebiliriz.

Siri'nin yeni numaraları: Siri'nin spor karşılaşmaları ve filmlerle ilgili sorulara cevap verebilmesi gibi yeni ilgi çekici özelliklerle karşılaşmamız olası.

Okuyucu Yorumları