550.000 Mac zombi olmuş!

Mac kullanıcıları "bizde virüs yok" diye övünürken, yüzbinlerce Mac sistem zombiye dönüşmüş!

550.000 Mac zombi olmuş!

Hüseyin Cem Köylü

Macintosh sistemler için özel yazılmış Flashback Trojan zararlısı, bir Java açığından yararlanarak 550.000 Mac'den oluşan zombi ordusu yarattı. Söz konusu saldırıya sebep olan Java açığını, Apple Salı günü yayınladığı yama ile kapadı. Aynı açık Microsoft tarafından 6 hafta önce kapatılmıştı.

Rus antivirüs sitesi Dr Web'e göre, saldırıdan etkilenen Mac'lerin büyük çoğunluğu Amerika'da (yüzde 56.6, 303.449 bilgisayar). Kanada, yüzde 19.8, 106.379 bilgisayar ve İngiltere yüzde 12.8, 68.577 bilgisayar... Ülkemizde ise bu sayının çok çok düşük olduğunu tahmin ediyoruz.

Flashback trojan zararlısı, kullanıcı ile etkileşime geçmeden kendini yükleyebilme kapasitesine sahip; zaten bu kadar fazla sayıda bilgisayara bulaşmasının sebebi de bu. Kullanıcı, zararlının kodlarının olduğu bir siteye girdiğinde, zararlı kullanıcının bilgisi olmadan bilgisayara yükleniyor.

"Kullanıcı, BackDoor.Flashback.39 zararlısının bulunduğu siteye girdiğinde, zararlıyı içeren Java uygulaması, JavaScript kodlarını kullanarak yükleniyor" diye açıklıyor Dr Web. Zararlı bilgisayara yüklendiğinde sistemde bir arka kapı açıyor, böylece daha fazla zararlının bilgisayara girmesini sağlıyor.

Okuyucu Yorumları