65 milyon yıl süren kavga bitmedi

Ortaya çıkartılan en benzersiz fosil, açık arrtırmayla satışa çıktı; ama sonunda elde kaldı!

Benzersiz olması da yetmedi!

2006 yılında, bir gezginin ayağına takılan garip bir cismi merak etmesi sonucu gömüldükleri yerde keşfedilen dövüşen dinazorlar, birbirleriyle dövüştükleri sırada aniden üzerlerine çöken bir yığıntı nedeniyle, oldukları gibi fosilleşmişler. Derilerinin bir kısmı da mumyalanmış gibi korunan dinazorlar bu nedenle bilim dünyası için çok önemli bir keşif kabul ediliyorlar. Dinazorların birinin kafatasında diğerinin dişinin de çıkması, iki hayvanın ölmeden önce dövüştüğünü ispatlıyor.

İşte bu benzersiz fosil, açık arttırma ile satışa çıktı. Belirlenen en düşük fiyat 7 milyon dolar olunca, fosilleri alması umut edilen müzelerin hiçbiri bu fiyatı veremedi. Fosillere teklif edilen en yüksek fiyat 5.5 milyon dolarda kaldı. Yine de satışı gerçekleştirmeyen sahibi, bir hayırseverin fosilleri satın alaran, halka açık bir yerde sergilemek isteyebileceğini düşünüyor. 1990 yılında güney Dakto'da keşfedilen dev Tyrannosaurus Rex de bu şekilde sergilenmişti.

Açık arttırmaya çıkarılan fosillerden birinin T Rex'in küçük bir akrabası olan Nanotyrannus lancensis olduğu anlaşılırken diğer fosil ilk kez görülen bir tür ve bilim insanları ona Chasmosaurine ceratopsian ismini verdiler. Yeni tür, daha önce bilinen Triceratop'ların akrabası olarak kayıtlara geçti. Şimdi fosilin sahibi, 40 ton ağırlığındaki bu dev fosili sergilyecek bir müze veya hayırsever arıyor.

Okuyucu Yorumları