ABD, seçimlere Rusya'nın müdahale ettiğinden emin!

ABD, seçimlerine ve Hilary Clinton'un epostalarının sızdırılmasına Rusya istihbaratının müdahale ettiğinden emin...

Rusya, ABD seçimlerine karıştı mı?

ABD istihbarat birimleri, DNC hacklerine onay veren ve Hillary Clinton'ın e-postalarını sızdıranın Rus hükümeti olduğuna oldukça emin gözüküyorlar. Her ne kadar ülke katılımını kabul etmese de, güvenlik firması SecureWorks, seçimler başlamadan önce bile Clinton'ın hedeflendiğine dair kanıtlar bulduğunu söylemekte.

Görünene göre APT28, Sofacy ve Fancy Bear olarak bilinen ve Rus askeri istihbaratı için çalışan bir grup hacker, Mart 2015 ve Mart 2016 tarihleri arasında 6730 kişiye 19315 kötü amaçlı bağlantı gönderdiler. Hedeflerinin arasında Clinton, seçim kampanyası yöneticisi John Podesta, çalışanları, Rus hükümetinin bilinen eleştirmenleri, ABD askeriyesi üyeleri ve Dünya genelinde diplomatlar bulunmaktaydı.

SecureWorks bu operasyonu takip etmeyi başardı çünkü Bitly kullanılarak bağlantılar kısaltılmış ve hesaplar kamuya açık bırakılmışlardı. King's College profesörü Thomas Rid bu verileri inceledi ve Motherboard'a, e-postayı alan 3134 kişinin içerisinde yer alan bağlantıya tıkladığını söyledi. Bu bağlantı, Google'ın giriş ekranını taklit eden bir sayfaya ulaşmaktaydı ve bunun, Clinton'ın seçim kampanyası çalışanlarının Gmail'i kullanmalarından faydalanmayı amaçladığı söylenebilir. 470 kişi bu şekilde şifrelerini de vermiş oldular. Firmanın bilgisine göre Clinton'ın kendisi bu bağlantılara tıklamadı. Ancak SecureWorks, sadece bağlantıların gönderildikleri gün yapılan tıklamaları saydığını ve bu hilenin daha fazla kişiyi de kurban etmiş olabileceğini belirtiyor.

Motherboard, bağlantıya tıklayan kişilerden 12'sinin e-postalarının DCLeaks internet sitesi ve WikiLeaks veya Guccifer 2.0 aracılığı ile kamuya sızdırıldığını söylemekte. Alıcı listesini inceleyen Rid, hedef seçiminin "askeri bir istihbarat ajansından bekleyeceğiniz şey" olduğunu söylemekte.

Rid'in ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'ne yaptığı konuşmada, kamuya açık olan kanıtların Rusya'nın 2016 ABD seçim kampanyaları sırasında Rus istihbarat ajanslarının aktif bir rol aldığını güçlü bir şekilde desteklediği söylemekteydi. Senato İstihbarat Komitesi başkanı Mark Warner da seçimler sırasında Kremlin'in binin üzerinde insana iş vererek, özellikle kararsız olan önemli eyaletlerde sahte Clinton haberleri yaydığını söylemekteydi.

Okuyucu Yorumları