Açık artırma sitesinde sahte ürün çıkmazı!

Dünyanın en popüler açık artırma sitesinin, bünyesinde pazarlanan sahte ürünlerle başı dertte...

Sahte ürün çıkmazı!

Dünyanın en popüler açık artırma portalı olan eBay, üzerinden pazarlanan sahte ürünler nedeniyle şu sıra sıkıntılı anlar yaşıyor. Her ne kadar eBay yönetimi, bu bağlamda değerlendirilen milyonlarca ürünü listesinden çıkardığını ifade etse de, dünyaca ünlü lüks bir perakende mağazası, eBay'in bu konudaki girişimlerinin pek de yeterli olmadığını savunuyor ve bu tür sahte ürünlerin satışının durdurulması için eBay'in çok daha fazlasını yapması konusunda ısrar ediyor.

Yakında mahkemeye taşınması beklenen ve Tifanny ile eBay'i karşı karşıya getiren olayın en büyük çıkmazı ise eBay'in listesinde yer alan ürünlerin hangisinin sahte olup olmadığını teşhis etmek için kimin sorumluluk yükleneceğinin bir türlü belirlenememesi. Tifanny'e göre eBay'de satışa sunulan ürünlerin durumunu teşhis etme ve yakından inceleme sorumluluğu kesinlikle eBay'de olmalı.

Ancak eBay'in halihazırda 26 milyonluk listeyi nasıl yakından denetleyeceği ise büyük bir soru işareti. Ebay'in sözcüsü Nicola Sharpe'a göre Verified Rights Owner(VeRO) programı çerçevesinde hak sahiplerinin sitede bulunan sahte ürünleri bulup bunları site yönetimine bildirme yetkisi bulunuyor.

Bu bağlamda kendilerine bildirilen sahte ürünlerinin hemen hemen %100'ünü eBay listesinden çıkarttıklarını dile getiren Sharpe, bu işlemin neredeyse 24 saat gibi kısa bir sürede gerçekleştirildiğine vurgu yaptı. Sahte ürünleri eBay üzerinden pazarlayanlara karşı sıfır tolerans gösterildiğini ifade eden Sharpe, VeRO programı çerçevesinde sadece 2008 yılı içerisinde 2.1 milyon ürünün bu şekilde listeden çıkarıldığının ve 30.000 kadar satıcının da işlemlerinin durdurulduğunun altını çizdi.

Okuyucu Yorumları