Android L ve iOS 8 arasında ne fark var?

Google ve Apple'ın yeni mobil platformları olan Android L ile iOS 8 arasında ne farklar var?

Android L vs. iOS 8!

Mobil alanda daha iyi bir platform sunma savaşı, hızla devam ediyor. Öne çıkan sadece iki isim var: Google Android ve Apple iOS. İkisi de her geçen yıl daha iyi bir hale geliyorlar, bunun yanında giderek birbirlerine benziyorlar.

Platformların son sürümleri olan Android L ve iOS 8 ile WWDC ve Google I/O etkinliklerinde tanıştık. Peki ikisini karşı karşıya getirdiğimizde nasıl bir sonuç çıkıyor? Apple ve Google'ın işletim sistemleri, aynı noktaya doğru mu ilerliyorlar?

Arayüzde sadelik moda

Android L, yeni "materyal tasarımı" ile kullanıcı arayüzünde büyük değişiklikler yapıyor. Böylece Android, Chrome OS, Chrome web tarayıcısı ve Android Wear arasında tutarlı bir görünüm elde etmek amaçlanıyor.

Koyu renkler ve yeni bir yazı tipini seçen Android L'de, dokunmatiklere ve geçişlere yönelik animasyonların sayısında önemli bir artış var. Gölgelere 3 boyutlu bir his eklenmiş, iç içe kaydırma efekti ise ihtiyaç duymayacağınız arayüz öğelerini göz önünden kaldırmaya yarıyor.

iOS 8 ise temiz ve sade görünümünü koruyor. Android L'nin iOS 6 ve iOS 8'den biraz örnek aldığını söylemek mümkün.

Perde arkası ve uyarılar

Perde arkası ve uyarılar

Perde arkası

iOS 8 SDK, geliştiriciler için 4.000'in üzerinde yeni API sunuyor ancak Android L SDK'sı, 5.000 ile Apple'ı geçiyor. Elbette önemli olan, bu API'ların gerçekte ne sundukları. iOS 7'de ortaya çıkan 64-bit desteği, Android L'de de var.

Google, Android L ile birlikte Dalvik'i bırakarak ART'ye geçiyor (Android RunTime). JIT (Just-in-Time) derleme yerine AOT (Ahead-of-Time) derlemeyi kullanan ART, başta genel performans ve pil ömrü olmak üzere birçok alanda geliştirme sağlıyor.

Apple ise iOS 8 ve OS X'te Swift programlama diline geçiş yaptı. Bunun amacı, hatalara karşı bir kalkan örmek ve iPhone, iPad'lerde performansı artırmak idi.

Uyarılar artık her yerde

İki rakip, uyarılar konusunda birbirlerine giderek yaklaşıyorlar. Apple, iOS 8 ile birlikte kilit ekranına etkileşimli uyarılar eklemiş bulunuyor. Bunun yanında uygulamalar açıkken çıkan açılır-kutucuklar, eskisine göre daha az rahatsız edici.

Android L ile neredeyse aynısını yapan Google, siz herhangi bir uygulamadayken uyarıları ekranın üzerinde gösteriyor. Uyarılar artık önceki etkinliğinize göre sıralanıyor.

Google'ın eklediği yeni bir oturum açma sistemi, Bluetooth cihazınız bağlı olduğunda kilidi otomatik olarak açıyor. Apple'ın benzer bir işlevi önümüzdeki aylarda tanıtacağı iWatch ile sunması muhtemel.

Akıllı saat uyumluluğu ve pil tasarrufu

Akıllı saat uyumluluğu ve pil tasarrufu

Akıllı saat uyumluluğu

Android Wear platformu, geliştiricilere sunulurken LG G Watch ve Samsung Gear Live, satışa sunulmuş durumdalar. Android'li cebinizde kullandığınız uygulamalar, Android Wear'lı cebinize otomatik olarak indirilip güncelleniyorlar. Bunun yanında cihazlar arası eşitleme yapıldığından, örneğin bir yemek tarifini hem saatinizde, hem de akıllı telefonunuzda, aynı anda takip edebiliyorsunuz.

Pil tasarrufu

Android L, "Project Volta" yardımıyla pilinizden tasarruf etmenize yardımcı oluyor. iOS 8'deki yeni Pil Kullanımı ekranı ise pili en çok hangi uygulamaların tükettiğini gösteriyor.

Okuyucu Yorumları