Apple son çeyrekte o kadar çok telefon sattı ki!

Apple, 2024 başında o kadar çok iPhone ve diğer ürünlerini sattı ki, şirketin sürekli düşen gelirleri nihayet düşüş trendinden çıkmış olabilir. Peki Apple, bu başarısını neye borçlu?

Apple son çeyrekte o kadar çok telefon sattı ki!

Art arda dört çeyrektir gelirleri düşen Apple'ın yöneticileri, başlarını ellerinin arasına almış kara kara sonlarını düşünürken, talih yüzlerine güldü. Apple nihayet 2024'ün ilk çeyrek raporunda düşüş trendini durdurmayı başardı. Şirket yaptığı açıklamada, gelir artışının başladığını bildirdi.

Apple'ın açıklamasına göre, şirket geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2'lik bir artışla 119,6 milyar dolar çeyreklik gelir açıkladı.

Buna ek olarak Apple CEO'su Tim Cook, "kurulu aktif cihaz tabanının 2,2 milyarı aşarak tüm ürünlerde ve coğrafi segmentlerde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını" söyledi. Bu başarıda, 15 Eylül'de iPhone 2023 serisinin satışlarından elde edilen kazancın da payı büyük. Öte yandan, pandemiyle beraber ortaya çıkan "işlemci krizi"nin artık aşılması ve fabrikaların çatır çatır işlemci basması da elektronik cihazlarının üretimini hızlandırdı. Artan arzla beraber, tüketicilerin de talep iştahı yükseldi.

Elbette bu işlemci üretiminin olumsuz etkilediği şirketler de var. İşlemci fabrikalarının tam kapasite çalışmasıyla beraber mikro işlemci fiyatları düştüğü için, işlemci üreten Samsung'un gelirleri de büyük oranda düştü ve Samsung 24 sene sonra ilk defa Sony'den daha az para kazandığı bir yıl geçirdi. Senin için üzgünüz Samsung ama telefonları, bilgisayarları, tabletleri, arabaları ucuza almak bizim için senin bütçe rekorlarından daha önemli.

Habere dönelim...

Cook, "Bugün iPhone satışlarının desteklediği Aralık çeyreği için gelir artışını ve hizmetler alanında tüm zamanların gelir rekorunu açıklıyoruz" dedi. Şirketin "reklam, Bulut hizmetleri, ödeme hizmetleri ve video alanlarında tüm zamanların gelir rekorlarını kırdığını, App Store ve Apple Care'de de Aralık çeyreği rekorlarına ulaştığını" belirtti. Cook, Apple TV uygulamasında yapılan bazı güncellemelerin yanı sıra TV içeriklerinin kalitesinden, aday oldukları ödüllerden ve ödül kazanan TV+ içeriklerinden de bahsetti.

Cook, şirketin kazanç açıklaması sırasında yarın Vision Pro kulaklığını duyuracaklarını da hatırlattı. Cook bu kulaklığın tarihi bir devrim yaratacağını da vurguladı. Cook, Apple'ın kendini yeni teknolojilere yatırım yapmaya adadığını söyledikten sonra, şirketin bu yıl içinde yapay zeka alanındaki gelişmeleri hakkında daha fazla bilgi paylaşacağını da sözlerine ekledi.

Cook'un açıkladığı Apple son çeyrek raporuna göre:

Giyilebilir ürünler, ev ve aksesuar kategorilerindeki ürünler bu çeyrekte iyi bir performans göstermedi, ancak Mac departmanındaki satışlar yıldan yıla arttı. Özellikle iPad satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 düştü, ancak Cook bunu yenilenmiş Apple Silicon'a sahip yeni modeller nedeniyle 2023'ün ilk çeyreği ile karşılaştırmanın doğru olmayacağını vurguladı.

Cook konuşmasına Apple'ın Asya Pasifik'te 100. perakende satış noktasını açması gibi gelişmeleri ve sürdürülebilirlik çabalarına ilişkin güncellemeleri vurgulayarak devam etti. "Apple büyük zorluklarla mücadeleden kaçınmamış bir şirkettir" diyen Cook sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle gelecek konusunda iyimseriz, uzun vadede kendimize güveniyoruz ve kullanıcılarımıza bir şeyler sunmak için her zaman olduğu kadar heyecanlıyız."

Öyle olsun Apple. Bakalım 2024 boyunca bu yükseliş çizgisini sürdürebilecek misin, takipte olacağız.