Aradan geçen zamana rağmen sapasağlam

Tam 125 yıllık, antika bir ses kaydı! Halen nasıl mı çalışıyor? İşte teknolojinin geldiği son nokta.

125 yıllık ses kaydı!

Fonotograf ve fonograf gibi eski diskler, halen kendilerine ilgiyle bakılan teknolojik ürünlerdir. İşin ilginç yanıysa bu diskleri, bazen kendilerini üreten kayıt cihazı tarafından bile tamir edilemiyor olmasıdır. Oysa ki modern bilim sayesinde bu enkazdan geriye kalan her şey kurtarılabiliyor...

Her ne kadar hepsi olmasa da bir çok eski disk dijital ortamda taranıp, dinlenebilir bir formata getirilebiliyor. Fakat Lawrence Berkeley National Laboratory tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir yenileme çalışması format değiştirmenin çok daha ötesine giderek tam 125 yıllık bir diski onarmayı başardı. PhysOrg.com'un yayınladığı rapora göre, Alexander Graham Bell'in Volta laboratory isimli eski müzik arşivi 3D optik tarama teknolojisi ile tamamen yenilenecek.

Alexander Graham Bell, 1880 yılında Washington D.C.'de çalışırken ürettiği birçok ürünü güvenlik gerekçesiyle Smithsonian Institute'e göndermiş. Gönderdiği kayıtlardan bazılarıysa 100 yılı aşkın bir süredir aynı yerlerinde duruyorlar ama döneminde cam ve bal mumu gibi zamanla değişim geçirebilen maddelerden yapılan bu kayıtların büyük bir kısmı zarar görmüş durumda. LBNL ise 3D optik tarama yöntemi ile sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu işlem esnasında en çok kullanılan yöntemse yüksek hızlı disk yakalama, kısaca IRENE.

IRENE isimli sistem çok hızlı bir şekilde dönen diskten direk olarak yüksek çözünürlüklü dijital görüntüler alıyor. Sistem zamanla gelen çürümenin izlerini kapatır kapatmaz, IRENE gereken boşluklarda bulunan verileri bir kez daha yazmaya başlıyor.

The Lawrence Berkeley National Laboratory'nin kullandığı tekniklerin bu derece işe yarıyor olması başta teknoloji dünyası olmak üzere, sanat ve müzik alanlarına da büyük bir etki yapacak gibi gözüküyor.

Okuyucu Yorumları