Avustralya'dan yeni bir "süper" daha!

Süper bilgisayarların dünyasına, 35.00='dan fazla çekirdeğiyle yeni bir kahraman daha katılıyor!

Bir süper bilgisayar daha!

Avusturalya'nın Pawsey Süper-Bilgisayar Merkez'i, Magnus adlı süper-bilgisayarına bir "güncelleme" yapacağını duyurdu.

Yapılacak olan güncelleme ile Magnus, 35.000'in üzerinde çekirdeğe sahip bir Cray XC30 süper-bilgisayarına dönüşecek. Bu güncelleme ile Intel'in Intel Xeon E5-2600 v3 işlemcisi kullanılarak Magnus'un petaflop barajını aşması sağlanacak. Yeni Intel CPU'nun 2014'ün ikinci çeyreğinin sonunda tanıtılması bekleniyor ve bu işlemci var olan Xeon işlemcilerden 100 ila 200 MHz daha yüksek saat hızına sahip olacak.

Merkezin söylediğine göre, bu güncelleme ile Magnus'un güney yarım küredeki en güçlü süper-bilgisayar olması bekleniyor. Tabii ki bu özelliğin kazanılmasında yeni nesil Xeon'lar büyük bir görev alacaklar. Sonuç olarak Magnus şu anda "sadece" 3328 çekirdeğe ve "sadece" 69 teraflopa sahip durumda. Bu sayılar her ne kadar bizim için çok yüksek gözükse de, Pawsey'in diğer süper-bilgisayarı Galaxy'nin sahip olduğu özelliklerin halen çok altında yer alıyor. Galaxy'nin şu anda 9.440 çekirdeği bulunmakta ve 2013 Kasım tarihinde düzenlenen "dünyanın en hızlı 500 süper-bilgisayarı" listesinde 209. sırada yer alıyor. Magnus'un petaflop'a ulaşması da büyük ihtimal ile Galaxy'nin pozisyonundan daha yüksek bir yerde bulunacağı anlamına geliyor.

Magnus'un zamanını nasıl geçirdiğine bakacak olursak da, pek çok radyo astronomi ve yerbilim problemi ile karşılaşıyoruz. Magnus'u peta seviyesine taşıyacak güncelleme ile bu iki alanda ve makinanın giderleri ile ilgilenen iVEC kurulunun araştırmacılarının uğraşmak istedikleri alanlarda çok daha rahat bir şekilde çalışacağını söylemek mümkün...

Okuyucu Yorumları