Bir Cep Daha Al

Cep telefonu üreticilerinin ayakta kalabilmeleri için telefon satmaları gerekiyor. Bu nedenle, iletişim alışkanlıklarımız köklü değişimlere gebe.

Bir Cep Daha Al

Geleceklerini düşünmek zorunda olan cep telefonu üreticileri ve operatörler kullanıcıları, cep telefonlarını gelişmiş servisleri destekleyen yeni modellerle değiştirmeye ikna etmeye zorunlular.

GPRS, online oyunlar, sesli, melodili servisler, yarışmalar... Her geçen gün, pek çok yeni hizmet sunuluyor kullanıcının önüne. Aslında herşeyin altında kullanıcıların yeni cep telefonları satın almaya özendirmek yatıyor. Zira, yeni müşteriler bulmak zor olduğundan eski müşterileri, halihazırda cep telefonu sahibi olan kullanıcıları, yeni modellerden almaya ikna etmek gerekiyor. İşte bu noktada, kullanıcıların ve insanlığın hayrına gelişmeler yaşanmaya başlanıyor.

3G servisler ile telefonlar çöpe
Japonya’da ve Almaya’da 3. kuşak öncüsü kabul edilen iMode servisi sayesinde, multimedya özellikleri kazanan cep telefonları kullanıcıların ilgisini çektiği kadar üreticilerin de ceplerini doldurdu. Benzer şekilde, cep telefonundan görüntü yakalamak ve bunu yakın gelecekte SMS’in yerine geçeceği düşünülen MMS sistemi ile sağa sola göndermek, reklamlar, kampanyalar başladı. Oysa, Gençler ve “genç kalanlar” için cazip kılınan bu kampanyalar bir nebze başarıya ulaşsalar da, biraz daha üst seviye kullanıcılar, yani renkli ve cafcaflı kapaklara, hoplayan zıplayan devamlı gülümseyen insanlarla dolu reklamlara fazla aldırmayıp, mantıklıca saptanmış ihtiyaçları doğrultusunda satın alma tercihlerini belirleyen kullanıcılar, yetişkinler, daha bir iki sene önce internet erişimine ulaşacaklarını sanarak satın aldıkları WAP telefonlarının “elektronik posta” tuşuna belki bir kere bile basamamışken yeni teknoloji duyurularına daha temkinli yaklaşmayı yeğliyorlar.

Akıllı telefonlar gerekli mi?
Üreticilerin bir diğer kozu ise, cep telefonları ile el bilgisayarlarını birleştirmek. Çalışan kesim için kullanışlı olan bu cihazlar iş dışına çıkıldığında, hantal kalabiliyor. Kullanıcıların henüz ceplerinde bir bilgisayar taşımak ihtiyacını duymadıkları düşünülüyor. Ama eninde sonunda teknolojinin bu ihtiyacı doğuraca ğını düşünen üreticiler, deneyim kazanmak adına da olsa, portföylerinde bir model bulundurmayı tercih ediyorlar. Sonuç olarak, telefon üreticileri daha fazla ürün satabilmek için, günlük yaşam alışkanlı klarının sınırını zorluyorlar. Örneğin, GPRS ile internete düşük maliyetle bağlanmak gibi hizmetlere ulaşmak isteyen kullanıcılar sonunda bir GPRS telefonu almak zorunda kalacaklar. Herkesin GPRS telefonu olduğunda, üreticiler, yeni bir standart geliştirmiş olacaklar ama bu süre zarfında insanlık da mobil internetin getirdiği bir değişim gerçekleştirmiş olacak.

Okuyucu Yorumları