Bir dönem Gangnam Style ile Youtube'da rekorlar kırmıştı: Peki, şimdi ne yapıyor?

Bundan tam 10 yıl önce Gangnam Style ile ortalığı kasıp kavuran Psy, şimdi ne yapıyor? İşte Psy’nin K-Pop’a etkisi ve Gangnam Style’ın hikayesi...

Bir dönem Gangnam Style ile Youtube'da rekorlar kırmıştı: Şimdi ne yapıyor?

2010'ların başı, bir şarkı ya da şarkıcının bir anda hit haline gelebildiği bir dönemdi. Tabii ki bunda, yeni bir tanıtım ve virallik çağını başlatan dijital platformların payı büyüktü.

Temmuz 2012'de Güney Koreli şarkıcı ve rapçi Psy, parlak mavi bir smokin, unutulmaz bir dans ve akılda kalıcı "Oppan Gangnam Style" sözleriyle küresel müzik sahnesine çıktı. Gangnam Style kısa sürede viral oldu ve dünya çapında bir fırtınaya dönüştü. Şarkı önce radyo kanallarını ele geçirdi, müzik videosu Facebook’u doldurdu, YouTube Psy ile çalkalandı. Şarkı, 2 hafta sonra bir numaraya çıkmadan önce Eylül ayında Billboard Hot 100'e giriş yaptı. Ayrıca Gangnam Style, YouTube'da 1 milyar izlenmeye ulaşan ilk video oldu.

Kendi ülkesinde zaten popüler olan ancak dünya çapında pek tanınmayan Psy, kısa sürede dünyanın en tanınan sanatçılarından biri haline geldi. Bir yıl içinde üç Guinness Dünya Rekoru kırdı ve Madonna ile New York'taki Madison Square Garden'da sahne aldı. Seul'den gelen 35 yaşındaki biri için bu başarı asla hayal edemeyeceği bir şeydi.

Gangnam Style ile başlayan K-Pop fırtınası

Ancak şarkının etkisi müzik endüstrisinin çok ötesine uzandı. Aslında, Gangnam Style'ın başarısı "Kore dalgası"nda ya da Kore kültürünün son zamanlarda uluslararası çapta yayılmasının önemli bir katalizörü olarak kabul ediliyor. George Mason Üniversitesi'nin Güney Kore kampüsünde K-pop konusunda uzmanlaşmış kültürel çalışmalar doçenti Gyu Tag Lee'ye göre, Kore pop kültürünü Doğu Asya dışında ana akım olarak tanıtan şey "Gangnam Style" idi: "YouTube gibi internet mecralarında yayılan bu tür eserler, K-pop’u denizaşırı ülkelerde gerçekten popüler ve büyük yaptı.

CNN'nin haberine göre şimdi Gangnam Style onuncu yaşını kutluyor.

Bu on yıl içinde Güney Koreli yetenekler, yeni küresel popülerlik ve fandom seviyelerine ulaşmış durumda. K-pop grubu BTS, 2021'de dünyanın en çok satan müzik grubuydu ve grup o zamandan beri Grammy'lerde sahne aldı. Bu arada Blackpink, Coachella müzik festivalinde sahne aldı ve Lady Gaga ve Selena Gomez gibi isimlerle işbirliği yaptı. Dört üyesi büyük markalara veya lüks moda evlerine elçi olarak katıldı.

Lee, bu son derece başarılı K-pop akımının küresel izleyicilere ulaşmak için paylaşılabilir video içeriği kullanarak Psy'nin ayak izlerini takip ettiğine inanıyor: “Gangnam Style büyük bir hit olmasaydı, BTS olmayabilirdi, Blackpink olmayabilirdi.

BTS, K-pop'un küreselleşmesine yardım ettiği için Psy'ye sık sık atıfta bulunuyor ve teşekkür ediyor. Grubun üyelerinden biri olan Suga, Psy'nin yeni albümü "Psy 9th"un çıkış single'ı "That That" için ortak yapımcılık yaptı ve şarkıda yer aldı. Şarkı, YouTube'da şimdiden 272 milyondan fazla izlendi.

Psy'nin YouTube hesabında yayınlanan kamera arkası video röportajında ​​Suga, "Gangnam Style" şarkıcısına olan minnettarlığını şöyle ifade ediyor: "ABD'de K-pop'un yolunu açtı ve bizim bu yolu daha rahat takip etmemize izin verdi."

Ve takdir karşılıklıdır. Psy, BTS'in başarısı hakkında "Bence bu inanılmaz bir başarı" diyor ve devam ediyor: "Her bir parçam onları alkışlıyor ve tezahürat yapıyor. 2012'de hissettiğim o ağır yük... BTS, altı ya da yedi yıldır bunu omuzluyor."

PSY şimdi ne yapıyor?

CNN'nin haberine göre Psy, onuncu yıl için verdiği bir röportajda küresel başarısının mutluluk verici olmasının yanında, çok farklı bir durum daha yaşattığını itiraf ediyor: “Performans sergilemenin ve yolda olmanın beni "çok bunalmış" ve "içeride biraz boş hisseden" biri haline getirdiğini söyleyebilirim.

Psy, "Gangnam Style"ın başarısını hiçbir zaman yakalayamasa da, son on yılını eğlendirmek için benzersiz bir dürtüye sahip bir müzisyen ve dansçı olduğunu kanıtlayarak geçirdi. 2012'den bu yana, daha yumuşak, ritmik baladlara kadar farklı tarzlarla dolu üç albüm çıkardı. P-Nation'ı kurduğundan beri, yeni nesil Güney Kore grup ve sanatçılarını keşfetmek, geliştirmek ve yaratıcı bir şekilde desteklemek için çalıştı.

Tüm bunların arasında, Psy hala kendi ülkesinde mekanları dolduruyor. Yıllık konser dizisi "Summer Swag", pandemi nedeniyle ertelense de şu günlerde devam ediyor.

Psy, "izleyicilerle etkileşim kurmak (ve) bu deneyimi paylaşmak, tarif bile edemediğim bir şey" diyor: "O anda inanılmaz derecede gururlu ve mutlu hissediyorum."

Ve misyonu, çıkış yaptığı günden beri değişmedi: "Eğlenceli müzik yapmak, eğlenceli danslar yapmak ve hayranlara neşe getirmek."