BlackBerry Playbook testte!

Tabletlere farklı bir boyut kazandırma iddiasıyla piyasaya sürülen BlackBerry Playbook'u inceledik!

BlackBerry'nin son canavarı

Blackberry akıllı telefonların üreticisi RIM Playbook ile farklı bir tablet sunuyor. 7 inçlik tableti Android OS ile sunmaktansa kendi geliştirdiği tablet işletim sistemini sunmuş RIM. İlk baktığımızda iPad gibi olmadığını görüyoruz. Ekran üç bölüme ayrılmış, üst tarafta, durum çubuğunda; saat, pil dolumu, gelen mailler ve diğer bilgiler gözüküyor. Orta kısımda çalışan uygulamalar, menü ve yüklenmiş uygulamalar bulunuyor.

Neredeyse iOS kadar hızlı!
İşlemler cihazda gerçekten akıcı bir şekilde oluyor. Açık programlar sadece bir komut ile arka plana geçiyor ve orada çalışmaya devam ediyor. Bunların hepsi Apple'ın iPad'i kadar hızlı oluyor. Eğer bir videoyu ufaltılmış pencerede izlemek istiyorsanız bu hiç bir takılma olmadan gerçekleşiyor.

Testimizde iki farklı videoyu ve "Need for Speed'i paralel olarak açık bıraktık ve bunların hepsi akıcı bir şekilde çalıştı. Diğer Android 3.0 cihazları ile karşılaştırdığımızda hiç bir Android takılma olmadan sürükleme yapmıyordu. Buna rağmen RIM işletim sisteminde de açıklar mevcut. Örneğin Blackberry AppWorld'de şuan için bulunan en iyi oyun Need for Speed ki bu daha önce de vardı.

Oyunlar ve videolar için maksimum güç!

Oyunlar ve videolar için maksimum güç!

Playbook ARM tarafından 1GHz saat hızına bağlı Dual Core işlemci ile donatılmış ve 1 GB bellek ile geliyor. Dahili hafıza sizin seçiminiz doğrultusunda 16, 32 veya 64 GB olabiliyor ama SD kart ile genişletilemiyor. Blackberry OS'un diğer programlar ile kombinasyonu güçlü bir tablet işletim sistemi ortaya çıkıyor. HD videolar dahil takılmadan çalışıyor.

Blackberry ile daha güvenli dosyalar
W-LAN bulunan yerlerden internete girebilirsiniz. Playbook'un UMTS versiyonu ise henüz bulunmuyor. Buna rağmen tabletinizi telefonunuz ile bluetooh aracılığı ile bağlayabilir ve dosya alışverişi yapabilirsiniz. Bu Blackberry dışındaki telefonlarla da iyi bir şekilde çalışıyor. Şirketinizin size verdiği bir Blackberry var ise, Blackberry Bridge ile ikisini çok verimli kullanabilirsiniz. Gelen e-postaları veya diğer dosyaları Playbook ile açabilir ve üzerinde çalışabilirsiniz. Dosyalar iki tarafa da kaydedilecektir. Eğer daha fazla kullanıcı ile paylaşmak istiyorsanız bu da mümkün.

Boyutlar ve pil süresi...

Boyutlar ve pil süresi...

Playbook sadece 11 mm kalınlığında ve bu şekilde ceket ceplerine rahatlıkla girebilir. 430 gram ağırlığı ile de gayet hafif; her ne kadar Galaxy Tab 7 inç'ten 50 gram daha ağır olsa da... Playbook'un aynı zamanda Yahoo ve Gmail için mail client'leri buluyor bu şekilde e-postalarınıza direkt erişim sağlanıyor.

Playbook'un pil süresi de bizi gayet memnun etti. 5 saat 46 dakikalık WLAN süresi ve 5.40 saatlik video oynatma süresi gayet iyi. Samsung Galaxy Tab ile karşılaştırdığımızda Galaxy Tab yaklaşık 5 saat dayanıyor.

Arkası ise elde durunca kaliteli bir hava veriyor. Alt tarafta dock girişi, HDMI çıkışı ve PC için giriş bulunuyor.

Teknik Özellikler

Teknik Özellikler

İşletim sistemi : BlackBerry Tablet OS 1.0.5
CPU : Cortex A9 (1 GHz)
RAM : 1.024 mb
Flaş bellek : 16 GB
HDMI : Micro HDMI
Ekran çözünürlüğü : 1.024 x 600 Pixel
Ekran parlaklığı : 449 cd/m²
Arka kamera : 3.8 mp
Akü video oynatım : 5.40 saat
Akü web : 5.46 saat
Sensörler : Hız sensörü, Gyro sensör, pusula, ışık sensörü
Ses formatları : MP3, WMA, WAV
Resim formatları : JPG,PNG,GIF, BMP

Sonuç...

Sonuç...

RIM Playbook ile kullanıcıları şaşırtıyor. Tablet en iyi listemizde üst sıralarda kendine yer buluyor ve ilk jenerasyon iPad'ten sadece biraz geride. Listemizde bu kadar yukarı çıkmasında ise birçok neden var. Cihaz gayet hızlı çalışıyor, menüler hızlı reaksiyon gösteriyor. Ekran çok parlak ve güçlü kontrastlı. En zayıf nokta ise uygulama mağazası. Şu an için çok fazla uygulama bulunmuyor. Buna rağmen RIM Playbook kullanıcılarının Android programlarını kullanabilmesi için bir güncelleme üzerinde çalışıyor, bunun nasıl çalışacağı ve ne zaman geleceği ile ilgili bilgi ise henüz bulunmuyor.

Alternatif
Eğer 7 inç'lik buna benzer performansta bir cihaz arıyorsanız, HTC Flyer iyi bir tercih olabilir. HTC Sense ara yüzü sayesinde gayet hızlı çalışıyor, buna rağmen biraz daha büyük ve pil süresi biraz daha az. WLAN'lı cihazlarının fiyatları aynı olan tabletlerden HTC Flyer'ın UMTS modeli 200 Euro daha pahalı.

Okuyucu Yorumları