Blink, Chrome 28 ile beraber gelecek!

Google'ın yeni web tarayıcı motoru Blink, bizi hangi Chrome'da, ne zaman karşılayacak?

Yeni Chrome ne zaman geliyor?

Chrome 27'nin beta sürümü henüz kullanıma sunuldu. Google'ın web motoru değişikliği ise Chrome 28 ile beraber bizlere yansıyacak. Hatırlayacağınız üzere Google, geçtiğimiz günlerde WebKit'ten Blink rendering motoruna geçeceğini açıklamıştı.

Google'ın WebKit'ten ayırarak geliştirdiği Blink, şirketten mühendis Adam Barth tarafından şu sözlerle açıklanıyor: "Birden çok web tarayıcısı gibi birden fazla rendering motoruna sahip olmak, yeniliğe yol açacak ve zaman içinde tüm açık web ekosisteminin sağlığı açısından olumlu etkide bulunacaktır." Barth, kısa dönemde Blink'e geçişin web geliştiricileri için büyük bir iş yükü getirmeyeceğini, ilk çalışmaların büyük oranda yapısal geliştirmelere ve kod tabanının basitleştirilmesine dayanacağını söylüyor.

WebKit şu an Apple'ın Safari web tarayıcsında ve Chrome'da kullanılıyor. Motor, şu an yüzde 40'lık bir pazar payına sahip olsa da Google'ın Blink'e geçişiyle bu yakın zamanda değişecek.

Blink'te öncelik yeni işlevler değil temizlik

Blink'te öncelik yeni işlevler değil temizlik

Google, WebKit'i temel alarak geliştirdiği Blink'te öncelikle temizliğe önem verecek. Barth, şirketin planlarını şöyle anlatıyor:

"Örneğin, 7 yapı sistemini ve 7.000'in üzerinde dosyayı sileceğimizi düşünüyoruz. Bu dosyalar, 4.5 milyondan fazla kod satırından oluşuyor."

Blink, tüm platformlardaki Chrome'un yerini alacak, bir istisna dışında: iOS'daki Chrome, Apple'ın kısıtlamaları nedeniyle WebKit'i kullanmaya devam edecek. Bu arada kendi rendering motorunu bırakarak WebKit'e geçtiğini açıklayan Opera da geçtiğimiz günlerde Google'ın yolundan gideceğini ve Blink'i benimseyeceğini duyurmuştu.

Google mühendisleri, şu anki Canary sürümlerinde Blink'in kullanıldığını iddia ediyor. Bununla birlikte chrome:version sayfasını açtığınızda hala "WebKit"in kullanıldığını görüyorsunuz.

Okuyucu Yorumları