Çok tartışılacak uygulama: BMW, artık ısıtmalı koltukları da abonelik sistemiyle satıyor

BMW'nin aylık abonelikle aktif hale gelen ısıtmalı koltukları, pek çok kullanıcısının eleştirisini alıyor...

BMW'den çok tartışılacak uygulama: Abonelikle ısıtmalı koltuk hizmeti

BMW, üst düzey otomobil özellikleri için mikro işlemleri benimsemesinin en son örneği ile şu anda birkaç ülkede ısıtmalı koltuklar için abonelik satıyor.

BMW'nizin ön koltuklarını ısıtmak için abonelik, bir yıllık (180 dolar), üç yıllık (300 dolar) veya 415 dolarlık sınırsız erişim için ödeme seçenekleriyle birlikte aylık yaklaşık 18 dolara mal oluyor. BMW'nin bu özelliği abonelik olarak ne zaman veya hangi ülkelerde sunmaya başladığı tam olarak belli değil, ancak bazı haber kaynakları, bu hafta Güney Kore'de başlatıldığını gördüğünü bildirdi.

BMW, 2020'den bu yana aboneliklerin arkasına yavaş yavaş özellikler koyuyor ve ısıtmalı koltuk alt sistemleri artık BMW'nin İngiltere, Almanya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi ülkelerdeki dijital mağazalarında mevcut gözüküyor.

BMW ile iletişime geçen bazı haber kaynakları da aboneliklerin hangi ülkelerde ne zaman başlatıldığını öğrenebilmiş değil. Ancak BMW'nin bu aboneliklerin reklamını yapmamasının şaşırtıcı olmadığını söyleyebiliriz. Şirket, 2020'de araçlarının işletim sisteminin otomatik uzun farlar ve uyarlanabilir hız sabitleyici gibi özellikler için mikro işlemleri kullanacağını duyurduğundan beri, müşteriler bu hareketleri açgözlü ve sömürücü olarak değerlendiriyor.

Elbette otomobil üreticilerinin üst düzey özellikler için müşterilerden daha fazla para talep etmesi sıra dışı bir şey değil. Ancak bu özellikler için sınırlayıcı sebep donanımdan ziyade yazılım olduğunda çok daha farklı bir durum oluşuyor. Örneğin, ısıtmalı koltuklar söz konusu olduğunda, BMW sahipleri zaten otomobillerinde gerekli tüm bileşenlere sahip, ancak BMW, bu işlevlerin kullanılabilmesini, alıcıların daha sonra ödeme yaparak kaldırması gereken bir yazılım ile engelliyor. Otomobil üreticilerinin sürekli maliyetlere yol açabilecek bazı yazılım özellikleri için (örneğin otomatik trafik kamerası uyarıları gibi), bir abonelik ücreti almaları makul görünüyor. Ancak ısıtmalı koltukların üretici için sürekli bir maliyet olmadığı açık.

BMW'nin aboneliklerin arkasına sakladığı diğer özelliklerin arasında (şirketin dijital İngiltere mağazasına göre) ayda 12 dolardan başlayan ısıtmalı direksiyon simidi, "sınırsız" kullanım için 235 dolarlık fiyatla arabanızın kameralarından görüntü kaydetme seçeneği ve bir kereye mahsus 117 dolar karşılığında motor seslerini arabanızda çalmanıza izin veren “IconicSounds Sport paketi” bulunuyor.