Bozuk DVD'niz gerçekten bozuk mu?

Okunmayan bir CD ya da DVD ile başınız dertte mi? Gelin, sorunu ve çözümü birlikte bulalım...

Bozuk DVD'lerle boğuşmayın!

Hepimiz en az bir kez bir DVD veya Blu-Ray'in gazabına uğramışızdır. Boşa dönüp duran DVD'ler, çalışmak yerine garip sesler çıkartan Blu-Ray'ler mutlaka size de tanıdık geliyordur. Böyle bir durumlar karşı karşıya kaldığınızda çaresiz hissedebilirsiniz ama çözüm sandığınızdan çok daha kolay olabilir.

Her şeyden önce bilmeniz gereken çok önemli bir nokta var: Toz bir optik sürücünün en büyük düşmanıdır. Her ne kadar sürücü kapalı bir bölme gibi görünse de, sık kullanılan ve temizlenmeyen sürücüler toz nedeniyle çalışmaz hala gelebilir. Sürücünün lazerinin çevresinde biriken toz zerrecikleri lazerin disk üzerine sağlıklı bir şekilde yansımasını engelleyebilir. Bu durumda en pratik çözüm bir hava kompresörü ile sürücünün içerisini temizlemektir. Eğer hava kompresörü bulamıyorsanız, üzerinde ufak bir fırça bulunan özel temizleme CD'leri de işinizi görebilir.

Yazılım mı, donanım mı?

Yazılım mı, donanım mı?

İkinci ihtimal disk üzerindeki çizikler olabilir. Bunu tespit etmek kolay, tek yapmanız diski elinize alıp parlak yüzeyinde çizik olup olmadığını kontrol etmek. Eğer çizik görüyorsanız temiz ve yumuşak bir bezle, dairesel olarak silmek bir çözüm olabilir. Burada önemli olan asla dikine hareketler yapmamak çünkü bu şekilde çizikleri arttırabilirsiniz. Eğer bu işe yaramazsa özel olarak satılan çizik giderici ürünlerden birini deneyebilirsiniz.

Eğer sorununuz toz veya çizikler değilse büyük ihtimalle yazılımsal veya donanımsal bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Eğer disk sürücünüz eski bir modelse belki de uygun olmayan bir yazılım ile kullanıyor olabilirsiniz. Üreticinin internet sitesini ziyaret ederek daha yakın tarihli bir sürücü olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Özellikle Blu-Ray için bu çözüm sıklıkla hayat kurtarabilir.

Son kontroller...

Son kontroller...

Tüm bunları denediyseniz ama sonuç alamadıysanız problem donanımsal olabilir. Önce sürücünün tüm kablolarının düzgün şekilde takılı olup olmadığını kontrol edin. Gevşek kabloları düzgün bir şekilde yerleştirin. Eğer eski bir ana kartınız varsa bir uyumsuzluk da söz konusu olabilir. Bu durumda farklı bir ana kartta cihazın çalışıp çalışmadığını denemenizde fayda var. Eğer çalışmazsa ne yazık ki kolaylıkla çözülmeyecek bir donanım sorunu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Durum buysa pek çok cihazın en az 2 yıl garantisi olduğunu unutmayın. Garanti kapsamında optik sürücünüzü tamir ettirebilirsiniz.

Eğer cihazınızın garanti süresi dolmuşsa yeni bir optik sürücü satın almak ne yazık ki tek çözüm gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları