TP-Link Deco X73-DSL İnceleme

TP-Link Deco X73-DSL sahip olduğu özelliklerle belki de ihtiyaç duyduğunuzdan veya istediğinizden daha fazla internet veriyor olabilir. Fiber, Süper VDSL ve ADSL, bu cihazda hepsi var. İşte TP-Link Deco X73-DSL incelemesi.

CHIP Online Notu 94
  • Wi-Fi 6 AX5400
  • Kolay kurulum
  • 200 cihaza kadar bağlantı desteği
  • Gigabit Ethernet portları
  • Deco ürünleriyle tam uyum
Editörün Seçimi

Bu cihaz TP-Link’in Deco X73-DSL modeli. Wi-Fi 6 ile 5.4 Gbps'e kadar ulaşabilen muazzam bir hız sunuyor ve 270m2’ye kadar ulaşabilen kapsama alanıyla, sahip olabileceğiniz en hızlı VDSL2 destekli modemlerden biri haline geliyor.

TP-Link’in Deco serisi ürünlere baktığımızda, genelde mesh sistemlerine ayrılmış bir seri olduğunu görüyoruz -ki bunların hemen hemen hepsini de inceledik. Fakat bu model, hem VDSL destekli bir modem hem de yönlendirici olarak kullanılabiliyor ve evet, bir Deco klasiği olarak Mesh sistem de kurabiliyorsunuz. İster tek başına, ister diğer Deco yönlendiricilerle kullanabiliyorsunuz. Cihaz Deco ürünlerinin hepsiyle uyumlu, bu seriden bir Mesh sistem kullanırsanız hem modemi hem de sistemi rahatça ve tek bir uygulamadan kullanabilirsiniz.

Mesela ben şu an evde halihazırda TP-Link Archer VR2100’ü modem olarak kullanıyorum. Ona bağlı olarak da 3’lü TP-Link Deco P9 üzerinden Mesh sistem kurmuş durumdayım. Deco X73-DSL’i deneyimlemek için bu cihazı Archer VR2100’ün yerine modem olarak tanımladım. Archer VR2100’ü Deco X73-DSL ile değiştirdiğimde, Deco P9’a kablo bağlantısı zorunluluğu otomatikman kalkmış oldu ve böylece 3 Deco P9 cihazını da kablosuz olarak mesh sistemine dahil edebildim.

Dediğimiz gibi elinizde diğer Deco ürünleri varsa, onları da bu şekilde kullanabiliyorsunuz. Ha, yoksa da zaten Deco X73-DSL tek başına bir evin ihtiyacını karşılıyor. Eğer eviniz geniş ya da çok katlıysa, 2’li ve 3’lü paket seçenekleri de var.

Deco X73-DSL Tasarımı Nasıl?

Detaylara girmeden önce, tasarım tarafına değinmek istiyoruz. Çünkü Deco X73-DSL, geleneksel modemlerden farklı bir görünüme sahip. Malum, normalde modemleri evimizde görünmeyecek köşelere koyarız. Fakat TP-Link burada estetik bir tasarım anlayışıyla ortaya hoş bir görüntü çıkarmış - ki zaten Deco ürünleri performanslarının yanı sıra estetik tasarımlarıyla da ön plana çıkıyorlar. Kaldı ki benim evimde de bu şekilde konsol ve rafta duruyorlar. Bizce silindir şekliyle gayet dekorotif görünüyor, ancak tabii ki tasarım konusu tamamen öznel. Ancak bu arada cihazı fişe taktığınızda kenarındaki yeşil LED ışığın Deco logosu üzerine vurmasını beğenmeycek kimse de tanımıyoruz doğrusu; çok hoş görünüyor.

Deco X73-DSL Ne İşe Yarıyor?

Şimdi, Deco X73-DSL ne iş yapıyor? Evinizde VDSL veya ADSL kullanıyorsanız ve modemden kaynaklı internet problemi yaşıyorum diyorsanız bu cihaz tam sizin aradığınız şey. İyi de, VDSL en fazla 350 Mbps’e kadar indirme hızı destekleyen bir teknoloji, o zaman bizim neden Wi-Fi 6 destekli ve 5.5 Gbps gibi yüksek hızlara çıkabilen bir cihaza ihtiyacımız var diyebilirsiniz. Ancak, yerel ağınızdaki cihazlar arasındaki iletişim için bu hız size oldukça fazla fayda sağlıyor. Yönlendirici olarak kullanırsanız da fiber bağlantıyla da çok iyi bir performans sergiliyor. Zaten şu saatten sonra artık bir modem veya router alacaksanız da Wi-Fi 6 destekli olmasını tercih etmeniz yararınıza olacak. Çünkü hem daha fazla bant genişliği sağlıyor hem daha fazla cihaza bağlantı desteği sunuyor.

Deco X73-DSL Özellikleri ve Performansı

Deco X73-DSL, DSL teknolojisinin en yeni üyesi Süper VDSL'ye (VDSL2 Profil 35b) sahip. Bu Süper VDSL, bir önceki VDSL2 neslinden tam 3.5 kat daha hızlı. Standart VDSL, 100 Mbps’e kadar hız sağlarken, Süper VDSL ile 350 Mbps’e ulaşılabiliyor. Tabii bunun için servis sağlayıcınızdan aldığınız hızın da önemi büyük. Eğer internet altyapım iyi ve elimde de internete bağlanması gereken çok sayıda cihaz var ve bağlı olan herkesin internet hızı yüksek olması diyorsanız, Deco X73-DSL Mesh Wi-Fi ile donatılmış durumda ve 200’e kadar cihaza bağlantı sağlayabiliyor. Ayrıca çift bantlı bir yönlendirici olduğu için 2.4 GHz’le haberleşen aygıtlara 574 Mbps’e, 5GHz frekans kullananlar içinse 4804 Mbps’e kadar hız sunuyor.

Önemli ağ bağlantıları teknolojilerine sahip. BSS Renklendirme ve Beamforming bunlardan. BSS Renklendirme ile kanal çekişme sorununu potansiyel olarak azaltan cihaz, Beamforming, yani Huzmeleme teknolojisi ile de WiFi kapsama alanını, ağa bağlanan cihazlara göre şekillendiriyor alıyor. Bu sayede daha yüksek ve kaliteli ağ bağlantısı sağlanıyor. Güçlendirilmiş sinyaller sayesinde Wi-Fi kapsama alanını 270m2’ye kadar genişletebiliyor. Bizim kullandığımız ev 100 metre kare olunca, evin tam ortasına yerleştirdiğimizde her 2 taraftan da maksimum verim alabildiğimizi söyleyelim.

Bu cihazda artık modem ve router’larda pek görmediğimiz güzel bir özellik de var ve böylece iş amaçlı kullanıma da hitap ediyor. Bağlantıları arasında 2 adet telefon yuvası var. Bu sayede telefon bağlayabiliyor ve VoIP yoluyla internet üzerinden IP tabanı kullanarak sesli görüşme sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca 250 dakika sesli posta depolama hizmeti de bu cihazla sunuluyor.

Bağlantı noktaları arasında daha pek seçenek var. 4 adet Gigabit Ethernet yuvası ve USB 3.0 portunu da burada görüyoruz. Her iki Ethernet yuvası, normal kablosuz router gibi, yedek geniş bant erişim noktası olarak kullanılabiliyor. Ağı genişletebilir, cihazlarınızı kablolu olarak direkt gigabit hızında internete bağlayabilirsiniz. USB 3.0 yuvası da yerel bir medya sunucusu veya FTP sunucusu kurmak isteyenlerin işine yarayacaktır. Ya da elbette yazıcınızı das ağınıza bu yolla bağlayabilirsiniz.

Deco X73-DSL Nasıl Bağlanır?

Cihazda gerçekten geniş seçenekler var ve HomeShield de bunlardan biri. HomeShield güvenliğinizi sağlamak üzere geliştirilen bir dizi güvenlik önlemi. HomeShield; ağ koruması, güçlü ebeveyn denetimleri, servis kalitesi ve kapsamlı raporlar gibi yerleşik özellikler kitini kullanarak gelişmiş güvenlik ile ev ağınızı özelleştirmenizi sağlıyor. Ağ güvenlik açıklarını tespit edebilir, çocuklarınızın online süresini sınırlandırabilir, daha hızlı ağ deneyimi için bant genişliği ihtiyaçlarınızı önceliklendirebilirsiniz. Tüm bunları cihazın kurulumunu da yapacağınız Deco mobil uygulaması üzerinden yönetebiliyorsunuz.

Bu arada kurulum işi gerçekten çok basit. Telefonunuza indireceğiniz Deco mobil uygulaması üzerinden kısa bir sürede yönergeleri izleyerek kurulumu sağlayabiliyorsunuz.. Cihazın fiziksel bağlantılarını gerçekleştirdikten sonra uygulamaya girip -eğer yoksa- bir TP-Link hesabı oluşturuyoruz, sonrasında modeli seçtiğimizde uygulama sizi zaten yönlendiriyor.

Sonuç

Sonuç olarak, TP-Link Deco X73-DSL, Wi-Fi 6 teknolojisiyle en hızlı VDSL2 destekli modemlerden biri oluyor ve geniş kapsama alanı, yüksek hızlar ve çeşitli bağlantı seçenekleri sunuyor. Hem modem hem yönlendirici olarak kullanılabiliyor ve dilerseniz Mesh sistemlerine kolayca entegre edebiliyorsunuz. Tasarım olarak da estetik bir görünüşe sahip. Ayrıca, güvenlik özellikleri ve basit kurulumuyla da işinizi kolaylaştırıyor.

Tek başına bir modem veya yönlendirici olarak kullanmak dışında dediğimiz gibi 2’li veya 3’lü paketler halinde alarak kendi Mesh sisteminizi kurabilirsiniz. Ayrıca, sadece bir Deco daha ekleyerek Mesh Wi-Fi kapsama alanını istediğiniz zaman genişlebilirsiniz. Tercihler muhtelif, karar ise her zaman olduğu gibi yine sizin.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco X73-DSL
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
94
StandartIEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Arabirim4 x Gigabit Ethernet, USB 3.0, FXS
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten4 adet (dahili)
Bağlantı Hızı4804 Mbps (5 GHz), 574 Mbps (2.4 GHz)
ButonReset
Boyutlar130 x 123 x 210 mm