Bu işletim sistemi sadece robotlar için...

Bu işletim sistemi ne Windows'a ne de Linux'a benziyor. Hatta bilgisayarınızla pek bir ilgisi de yok

Ortak işletim sistemi!

UBot'un belden aşağısında tekerlekler, belden yukarısında bir gövde ve kollar var. Bu robot sarı bir balonu götürüp WAM isimli, üç parmaklı bir robot kol olan arkadaşına hediye ediyor. Evet farklı robotlar bir arada çalışıyor! İşbirliğini öğrenen robotlar gelişiyor!

Tabii ki ceset yiyen robotlar haberi ve uzmanlardan robotların geliştirilmemesi yönündeki uyarılar insanları ürkütüyor. Ancak itfaiyeci robotlar gibi gelişmeler de sevindirici.

Uluslar arası yapay zeka konferansı olan International Joint Conferance on Artificial Intelligence'da (IJCAI) toplanan robotlar ve yapımcıları bazı sorunları tartıştı. Robotların bir arada uyumlu çalışmasını zorlaştıran temel unsur her birinin çok özel üretim olması. Her biri çok farklı özelliklere sahip.

Robot araştırmalarının geleceği

Robot araştırmalarının geleceği
WAM isimli bu robot diğerinin uzattığı eşyayı alıp yerine koyuyor

Robot yapımcıları artık robotların yapımının daha standart hale getirilebileceğini düşünüyor. Örneğin herkesin kullanacağı ortak bir işletim sistemi! Bu sayede robot yapımcıları birbirlerinin çalışmalarından daha rahat faydalanabilecek, robotlar birbirleriyle uyumlu çalışabilecek. Başka bir deyişle kullanılan işletim sistemi her robotta standart olacak; geliştiriciler kendi robotları için bu işletim sistemini modifiye edecek...

Bu çok önemli bir gelişme, robotların birbirlerinden üstün yanları böylece bir araya getirilebilecek. Dengeyi öğrenmiş bir robotun yazılımından bu konuda sorun yaşayan ancak kung-fu hareketlerini düz zeminde yapabilen bir robota katkı sağlanabilirse, eksikliklerin hızla aşılması mümkün olabilecek.

Araştırmacılar bu tür sorunları her robot için sil baştan aşmak zorunda kalıyor. Kaybedilen vakit ve para da böylece artıyor. Ama artık robot ihtiyaçlarına yönelik olarak planlanan yeni ortak işletim sistemiyle robot araştırmaları daha verimli ilerleyebilecek.

Robot araştırmacıları bugünkü durumlarını bilgisayarın 30 yıl önceki haline benzetiyorlar. Ancak bugünleri aştıklarında ve bazı standartları oturttuklarında robot teknolojilerinin artan bir hızla gelişeceğini düşünüyorlar.

Okuyucu Yorumları