Büyük bellek, dokunmatik ekrana karşı

N96 ve XPERIA X1'den önce, Sony Ericsson ve Nokia'nın mevcut iki üst modeli kapışıyor.

N95 8GB vs. SE G900

N95 8GB ve G900, Nokia ve Sony Ericsson'un en üst modelleri olma unvanını taşıyorlar. Üreticiler bu iki modelde farklı özellikleri vurguluyorlar: Nokia büyük miktarda bellek kullanıyor, Sony Ericsson ise dokunmatik ekran. CHIP Online bu iki akıllı telefonu ufak bir karşılaştırmaya tâbi tutuyor.

Nokia, N95'in halefi N95 8GB ile her durum için donanımlı olan bir cep telefonu arayanlara hitap etmek istiyor. Hiçbir şeyden kısılmamış donanım yelpazesi sayesinde N95 8GB Kasım 2007'den bu yana en çok beğenilen telefon olma unvanını taşıyor.

Popülerlik sırasında ise Sony Ericsson G900 daha alt sıralarla tatmin olmak zorunda kalıyor. Hâlbuki cihaz dokunmatik olmasına rağmen, sıradan bir cep telefonu gibi rahatlıkla kullanılabilen yegâne telefonlardan bir tanesi. Sony Ericsson'un kendisi G900'ü herkese yönelik sörf-telefonu olarak görüyor.

Symbian'lı arkadaşlar
İki akıllı telefon da Symbian işletim sistemini baz almasına rağmen aralarında belirgin farklar bulduk. Fakat ikisinde de şu durum ortak: Nerede çok fazla özelikle varsa orada performansla ilgili sorunlar oluyor. Ne Nokia'nın S60 sistemi ne de Sony Ericsson'un UIQ arayüzü çok hızlı çalışabiliyor.

Fakat N95 8GB ve G900 sadece hız konusunda test edilmediler, onları birçok farklı teste tâbi tuttuk. İlerleyen sayfalarda telefonların zayıf ve güçlü yanlarının genel bir özetini okuyacaksınız.

Nokia N95 8GB

Nokia N95 8GB
Nokia N95 8GB: Daha fazla multimedya özelliği neredeyse mümkün değil.

Güçlü yanları
N95 8GB saf bir multimedya makinesi. Daha fazla donanım neredeyse mümkün değil. Müzik fanları özellikle çift kızak mekanizmasına sevinebilir: Özel tuşlar ile müzik çalar rahatlıkla kontrol edilebiliyor. Hatta Nokia kendi kulaklığınızı takmanız için tipik bir kulaklık girişi bile eklemiş. Her ne kadar flaşı olmasa da Carl Zeiss mercekli 5 Megapiksel kamera da çok güzel resimler çekebiliyor.

Zayıf yanları
N95 8GB'ın içsel değerleri ikna edici olsa da dış görünüş biraz geride kalıyor. Nokia kasayı tamamen plastikten üretti, siyah boya ise plastik hissini daha da kuvvetlendiriyor. Cihaz 21 mm ile son derece kalın olsa da klavyesi ufak kalmış. İşleme kalitesi eşsiz bir hava vermiyor. Ufak bir eksiklik daha: Ekran, 320 x 240 piksel için çok büyük duruyor ve bu yüzden görüntü kalitesi bir miktar düşüyor; ne yazık ki, piksel noktaları sadece menüde belirgin bir şekilde gözükmekle kalmıyor.

Sony Ericsson G900

Sony Ericsson G900
Sony Ericsson G900: İster tuşlarla ister dokunmatik ekranla yönetin.

Güçlü yanları
Sony Ericsson, G900 sayesinde dokunmatik ekran ile normal telefon birleşiminin işe yaradığını kanıtladı. Mesela G900 ile zevkinize göre ister klasik olarak, ister dokunmatik ekran vasıtasıyla telefonu kontrol edebiliyorsunuz. Sevindirici bir diğer unsurlarsa ufak ebatlar ve yorumsuz işleme kalitesi. Gerçi G900'ün klavyesi bitmek bilmeyen e-posta gönderimleri için pek uygun değil ama genel olarak bizi ikna etti.

Zayıf yanları
Bu kadar yoğun bir donanım ortamında hiçbir şey eksik olamaz mı? Evet, gerçekten de var: Sony Ericsson özellikle internette sörf yapmak için geliştirdiği bu telefona HSDPA-turbosunu eklemedi. GPS navigasyon da yok. Kullanıcılar özellikle yavaş işletim sisteminden şikâyetçi olacaktır. G900, uygulamaları bir kere belleğe aldıktan sonra çok hızlı çalışıyor. Fakat ilk başlangıç birkaç değerli saniyenize mal olabiliyor.

Okuyucu Yorumları