Cinayet suçlusu Wikipedia'ya dava açıyor

Almanya'da bir kişiyi öldürmekten 15 yıl yatan adam, Wikipedia'ya neden dava açtı? İşte detaylar...

Suçludan Wikipedia'ya dava!

Wikipedia'da yer alan bir makale, ülkelerin kendi kanunlarının ve internetin nasıl ülkeler üzerinde bir yapıya sahip olması gerektiği gerçeğinin bir kez daha altını çizdi.

Almanya'da bir adamı öldürmekten 15 yıl hapishanede yatan bir adam, hapisten çıktıktan sonra ilk iş olarak öldürülen Alman aktör ile ilgili Wikipedia sayfasında katili olarak kendi adının kullanıldığı gerekçesiyle internetin açık ansiklopedisine dava açmaya karar verdi.

Cinayet suçlusu adam 15 yıl hapishanede yattıktan sonra şartlı olarak geçtiğimiz günlerde tahliye edildi. Tahliyesinin ardından ise normal yaşantısına dönmekte zorluk yaşadığını çünkü cezasını tamamlamış olmasına rağmen bir Wikipedia sayfasında adının hala katil olarak geçiyor olduğundan şikayet etti.

Wikipedia'ya göre bu sansürcülük

Wikipedia'ya göre bu sansürcülük
Almanya ve Wkipedia ne yapacak?

Alman yasalarına göre cinayet suçlusunun adı artık koruma altında ve bu şekilde kullanılması kanunlara aykırı. Basılı medyada yazılanlar geçmişte kalmasına karşın online bilgilerin arama sonuçlarında daima ulaşılabilir olması bu tür ilginç sorunlara sebep olabiliyor.

Fakat Wikipedia yetkilileri bu davranışı internet üzerinde sansürcülük ile bir tutuyor ve cinayet suçlusunun talebini Çin ve Tibet konularındaki sansür çabalarına benzetiyor.

Wikipedia'ya göre eğer mahkeme internet sitesini suçlu bulur ve ismin kaldırılmasını sağlarsa, bu sansürcülüğü körükleyecek ve her ülkenin yasasındaki özel maddeler nedeniyle internet üzerinde sağlıklı bilgi sahibi olmak çok zor bir hale gelecek.

Okuyucu Yorumları