Domain'ler hakkında tuhaf ama gerçek bilgiler

Web'in açık adresleri, yani alan adları hakkında duyunca şaşıracağınız 3 ilginç gerçek!

Alan adı deyip geçmeyin!

'Domain'ler yani alan adları bugün bildiğimiz anlamda internetin en temel unsurlarından biri. Zira noktalarla ayrılan bu harf ve sözcükler toplulukları olmadan web sitelerini ancak IP adresleri üzerinden bulacaktık. Bu da belki eğlenceli bir yöntem olabilirdi, ama çok daha zor olacağı kesin.

Alan adlarının bizim için ne anlama geldiği elbette bu temel bilgiyle sınırlı değil. Halihazırda domain'lerin ulaştığı düzey bu konu hakkında önemli fikirler edinmemize yardımcı oluyor. İşte bunlardan bazıları:

1. Teknoloji devi Google, kendi alan adını yeniden satın alabilmek için tam 6.006 dolar 13 sent ödemek zorunda kaldı. Zira 2015'te çok kısa bir süre için de olsa Sanmay Ved adlı bir internet kullanıcısı teknik bir sorun yüzünden "satın alınabilir" olarak görünen google.com'u almayı başardı ve ardından yüklü bir miktar karşılığında yine Google'a sattı. Google, Ved'in bu parayı yardım için bağışlayacağını öğrendikten sonra da ona ödediği parayı iki katına çıkardı.

2. Tarihteki ilk alan adı, 1985 yılında artık hayatta olmayan bir bilgisayar firması tarafından kaydedilen symbolics.com. Aron adlı bir internet kullanıcısı, sırf "web üzerindeki en eski alan adına" sahip olan kişi olduğunu göstermek için 2009'da satın aldığı bu domain'i elinde bulundurmaya devam ediyor.

3. Halihazırda bütün web'te 275 milyonu aşkın domain mevcut, bunlar 1205 üst düzey domain uzantısı (.com, .net ve .org gibi) arasında dağılsa da, .com uzantılı alan adları açık ara önde. Bu muazzam mevcut alan adı sayısı da herhalde aklınıza gelen bir domain'i neden hep daha önce başkasının aldığını fark etmenizin nedenini daha iyi açıklayabilir.

Okuyucu Yorumları