Düşünce gücüyle uçan robotu kontrol ettiler!

Uçan bir robotu kılınızı bile kıpırdatmadan istediğiniz yöne hareket ettirmek artık mümkün!

Sadece düşünün yeter!

Vücut hareketlerimizle oyun oynamamıza izin veren Kinect'ten sonra sıra belki de hiç hareket etmeden, beyin gücüyle oyun oynamaya gelecek. Minnesota Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, bu hayali gerçeğe dönüştürebilecek bir cihazı videoda sergilediler.

Araştırmacıların yaptıkları kafaya takılan bir cihaz, kullanıcının beyin dalgalarını algılıyor ve uçan "quadcopter"i yönlendirmeye izin veriyor. Denemelerde 5 kişinin başarıyla kullanabildiğı cihaz, sadece düşüncelerinizle çalışıyor. Uçan cihazı kontrol etmek için, örneğin sağa doğru uçmasını sağlamak için, sağ yumruğunuzu sıktığınızı düşünmeniz yeterli oluyor. İki yumruğunuzu birden sıktığınızı düşünürseniz robot yükselmeye başlıyor.

Projenin baş araştırmacısı Bin Le, çalışmalarının bir insanın uçan robotları sadece düşüncelerle kontrol edebileceğini ilk kez gösterdiğini iddia ediyor.

Elektroensifalografi (EEG) başlığı ile çalışan teknoloji, kullanıcının beyninin oluşturduğu elektrik dalgalarını yakalayarak onları işlenmek üzere bilgisayara gönderiyor. Beynin farklı hareketler için farklı elektriksel dalgalar oluşturması, kullanıcının o an ne düşündüğünün algılanmasına olanak tanıyor.

Araştırmacılar, yeni teknolojinin malul kullanıcıların dünyayla etkileşim kurmasına yardımcı olacağını umuyor.

Minnesota Üniversitesi'nin şaşırtan deneyini buraya tıklayarak izleyebilirsiniz!

Okuyucu Yorumları