Efsanevi Apple II yazılımları geri döndü!

Artık tarih olduğu düşünülen 500'den fazla yazılım, internette geri döndü!

Efsaneler internette yaşıyor!

Efsanevi Apple II bilgisayarına ait The Oregon Trail ya da Prince of Persia gibi programları çalıştırmanın yolunu bulmak aslında o kadar da zor değil. Fakat birçok kişi için harika bir nostalji anlamına gelen Apple II programlarının büyük bir kısmı uzun bir süredir artık tarih olmuştu.

Fakat internette yine de çareler tükenmiyor! Web'in bütün geçmişini kayıtlar altına alan Internet Archive, web tabanlı emülasyon kataloğunun artık bulunması oldukça zor olan 500'ün üzerinde Apple II yazılımını da içerdiğini duyurdu. Internet Archive'ın bu hamlesi olmasaydı belki de sonsuza kadar kaybolacak olan bu yazılımlara artık mevcut bilgisayarlar üzerinden de erişilebilecek.

Söz konusu yazılımların halen mevcut durumda olması aslında birçok açıdan şaşırtıcı. Bu yazılımlar aslında kopyalama korumanın sıklıkla donanıma özgü hileler, ve onları kırmak için yapılan girişmleri de içeriyordu. Fakat Internet Archive'in sunduğu özellikte böyle bir durum söz konusu değil. Burada hedeflenen şey bu yazılımların olabildiğince aslına sadık kalınarak korunması.

Bu anlamda, elbette her şeyi koruyamasa da giderek genişleyen kütüphanesiyle Internet Archive'ın Apple II'nin tarihini hafızalarda tutmak adına büyük bir iş yaptığını söyleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları