Ekvator ve İsveç'ten "Assagne anlaşması"

İki ülke, son yılların en çok tartışılan isminin kaderini belirleyecek anlaşmaya imza attı!

...Ve anlaşma imzalandı!

Ekvator ve İsveç, Wikileaks'in başında bulunan Julian Assange'e karşı açılan cinsel taciz davasını da hızlandıracak olan bir anlaşmaya vararak iki hükümetin suçla ilgili konularda ortak çalışacağını duyurdu.

Anlaşma, Ekvator'un Ministerio de Relaciones Exteriore y Movilidad Humana (Dışişleri ve İnsan Hareketleri [göçmenlik] Bakanlığı) tarafından geçtiğimiz hafta açıklandı. Bakanlığın anlaşma üzerindeki açıklamasına göre "bahsedilen anlaşma kesinlikle karşılıklı ilişkileri güçlendiren ve örnek olarak, Londra'daki Ekvator Elçiliğine sığınmış olan Bay Assenge'in sorgulanması gibi hukuki süreçleri kolaylaştıran bir araç."

Assange, bu yazının yazıldığı sırada, 1.833 gündür Ekvator'un Londra elçiliğinde bulunmaktaydı. Assange, adil bir dava ile karşılaşmayacağını düşündüğü İsveç'e teslim edilmekten kurtulmak için elçiliğe sığınmıştı. Beyaz saçlı aktivist aynı zamanda Wikileaks'te yayınlanan gizli ABD belgeleri sebebiyle hükumetin kendisine özel bir suç kitabı hazırladığını düşündüğü ABD'ye teslim edilmekten de çekiniyor.

İsveç ve Ekvator arasındaki anlaşma duyurusu ise o kadar da beklenmeyen bir şey değildi. İki ülke, en azından geçtiğimiz Eylül ayından beri görüşmelerde bulunarak bu yıl içerisinde bir anlaşmaya ulaşmak istiyorlardı. The Grauniad'in söylediğine göre Assange'in yasal ekibi İsveçli davacıların bu hafta içerisinde, muhtemelen Perşembe günü, Wikileaks'in patronu ile görüşebileceklerini düşünüyorlar. Tabii ki Assagne'in teslim edilmesi gibi bir durum söz konusu değil...

Okuyucu Yorumları