Kıyamet Buzulu olarak da bilinen Thwaites buzulu için korkutan haber

Antarktika'nın buz tabakasının en istikrarsız kısımlarından biri olan ve Kıyamet Buzulu olarak bilinen Thwaites Buzulu, daha önce düşündüğümüzden çok daha hızlı bir şekilde değişim geçiriyor olabilir.

Kıyamet Buzulu, büyük felaketlere yol açabilir

Nature Geoscience'da bu hafta yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılardan oluşan bir ekip, Thwaites buzulunun geçmiş sıcak dönemlerde nasıl geri çekildiğine dair değerli bilgiler sağladığını söyledikleri okyanus tabanının yeni görüntülerini yayınladılar. Bu bilgiler, deniz seviyesinin yükselmesinin geleceği hakkında korkutucu bilgiler veriyor.

Antarktika Araştırması'ndan ortak yazar Robert Larter bir basın açıklamasında, “Thwaites bugün tam anlamıyla tırnaklarıyla tutunuyor ve gelecekte küçük zaman ölçeklerinde büyük değişiklikler görmeyi beklemeliyiz” dedi.

Kıyamet Buzulu olarak biliniyor

Bilim insanları, halk arasında Kıyamet Buzulu olarak bilinen Thwaites Buzulu'nun başının dertte olduğunu on yıllardır biliyorlardı. Son yıllarda yapılan araştırmalar, Batı Antarktika'daki Amundsen Denizi üzerinde yüzen devasa buzulun yalnızca belirli bir hızla geri çekilmekle kalmadığını ortaya çıkardı. Ilık okyanus suyu şimdi buzulun altına karışıyor ve bu da onu daha da istikrarsızlaştırabilir.

118.400 kilometrelik buzul çökerse, Dünya’nın her yerindeki deniz seviyelerini 0,9 ile 3 metre arasında yükseltme potansiyeli bulunuyor. Thwaites gibi buzulların yeni girdilere ne kadar hızlı tepki verdiğini anlamak, iklim değişikliği altında nedeniyle deniz seviye artış senaryolarını düzenlemekte hayati önem taşıyor.

Çalışma, buzulun onu yerinde tutmaya yardımcı olan belirli bir sırtın ötesine geri çekildiğinde, birçok hızlı değişikliğin gerçekleşeceğini gösteriyor. Önümüzdeki birkaç on yıl içinde bu felaketin gerçekleşme olasılığı oldukça yüksek.