Firefox hangi reklamları engelleyecek?

Firefox'a eklenecek yeni işlevin ayrıntıları açığa çıktı! İşte o özellik, bundan etkilenecek olanlar

Firefox'un yeni bombası!

Firefox'un reklam sitelerinin kullanıcı davranışlarını takip etmesine engel olan bir özellik ekleyeceğini sizlere geçtiğimiz ay duyurmuştuk. Şimdi ise bu yeni özellikle ilgili daha fazla detay açığa çıktı.

Mozilla'nın gizlilik yöneticisi Alex Fowler, bu özelliğin kullanıcılara "çevrim içi kişisel bilgiler konusunda daha derin bir bilgi ve denetim" sağlamayı hedeflediğini söylüyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar Firefox tarayıcısını reklamla ilgili tüm etkinliklerden uzak kalmayı tercih edebilecek ve bu istek reklam sitelerine iletilecek.

Kullanıcının tercihi, web sitelerine ve üçüncü parti reklam sunucularına yeni "Beni İzleme HTTP üst bilgisi" yoluyla her tıklamada veya her sayfa görüntülemede iletilecek.

Diğer reklamlar ne olacak ve ne zaman sunulacak?

Diğer reklamlar ne olacak ve ne zaman sunulacak?
'Beni izleme'yi hem tarayıcıların hem de web sitelerinin kullanması gerekli

Ancak bu özellik tüm reklamları değil sadece kişiselleştirilmiş reklamları engelleyecek. Kullanıcı bu özelliği etkinleştirdiğinde, reklamcı kişisel olan reklamı standart bir reklamla değiştirecek.

Mozilla bu 'üst bilgi (header)' bazlı yaklaşımın uzun dönemde çerez ve kara liste yöntemlerinden daha iyi olacağına inanıyor. Fowler'a göre üst bilgi kullanımı daha basit, çerezlere göre daha kalıcı ve bulunması daha kolay.

Ancak özelliğin ortaya çıkışı çok kolay olmayacak. 'Beni izleme' (orijinal adı: 'do not track') özelliğinin çalışabilmesi için hem tarayıcıların hem de web sitelerinin bunu kullanması gerekiyor. Mozilla bunun üstesinden gelmek ve özelliği standartlaştırabilmek için teknik toplulukla çalışacak, bunun yanında özelliğin Firefox'un yeni sürümlerinde sunulması da düşünülüyor.

Okuyucu Yorumları