Firefox'un mimarı Mozilla'dan Bespin...

Firefox'un mimarı Mozilla farklı projeler peşinde: Adını bulutlar şehri Bespin'den alan proje burada

Mozilla farklı sularda!

Star Wars hayranları Bespin ismini hatırlayacaktır. Bulutlar arasındaki bu şehir, Han Solo'nun eski kumar arkadaşı Lando Calrissian tarafından yönetilmektedir. İmparatorluk'tan kaçarken burada soluklanmak ve gemilerini tamir ettirmek isteyen kahramanlarımız Darth Vader ile karşılaşırlar...

Mozilla Labs'ın bulut bilgi işlem projesinin adı da bulutlar şehri Bespin'den geliyor. Mozilla kullanıma açtığı en son sürümde Bespin'e ortak çalışma imkanları ekledi. Daha önceden Bespin'de yalnız çalışan geliştiriciler artık bu açık kaynak kodlu ortamda ekip halinde çalışabilecek.

Bespin'e ortak çalışma, yabancı tabiriyle Geliştiriciler aynı proje üzerine, aynı anda değişiklik yapabilecekleri gibi, sadece okunabilir olarak da paylaşıma açabiliyorlar. Mozilla'da Joe Walker'ın kod çalışmasının büyük kısmını yaptığı Bespin 0.4, Apache lisanslı ortak çalışma kodları da içeriyor.

Walker'a göre organize çalışma sayesinde kodların yazılması, incelenmesi ve düzenlenmesi oldukça kolaylaşacak. İlerleyen sürümlerde ise transkript eklemek istiyor.

Siz de buraya tıklayarak Bespin'i deneyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları